ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΗΜΟ ΘΑ ΕΧΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ως κύριο θέμα συζήτησης εξελίχθηκε όπως αναμενόταν το ελληνικό, αφού οι προτάσεις της Γερμανίας έχουν προκαλέσει την αντίδραση αρκετών Ευρωπαίων ηγετών. Στην εν εξελίξει Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με το Bloomberg ασκούνται πιέσεις προς την ελληνική πλευρά, προκειμένου να δεχθεί το διορισμό επιτρόπου από την ΕΕ, που θα ελέγχει την εφαρμογή του ελληνικού προϋπολογισμού, αλλά και για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία...
Μάλιστα, μετά από αίτημα της γερμανικής πλευράς, ο Λουκάς Παπαδήμος αναμένεται να έχει συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ μετά το τέλος της Συνόδου.
Αρκετοί είναι, πάντως, οι ηγέτες που έχουν αντιδράσει με τον διορισμό επιτρόπου στην Ελλάδα από την ΕΕ.
«Εκείνο που πρέπει να κάνουν οι Ελληνες είναι να δείξουν ότι είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν το πακέτο. Μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα στη δύσκολη αυτή φάση, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει όλες τις συμφωνίες που έχει συνομολογήσει με μας», φέρεται να δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.
Επίσης, ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάινμαν εξέφρασε κατηγορηματικά την άρνησή του για τον διορισμό δημοσιονομικού επιτρόπου στην Ελλάδα. «Στην πολιτική δεν πρέπει να προσβάλεις κανέναν. Κάτι τέτοιο δεν ωφελεί σε τίποτα και οδηγεί μόνο σε λάθος κατεύθυνση», τόνισε ο Φάινμαν λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής.
Ακόμα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε προκάλεσε αίσθηση με τις δηλώσεις του. Όπως είπε: «Είμαι πολύ στενοχωρημένος με τον τόνο που έχει προσλάβει αυτή η συζήτηση. Αν πράγματι θέλουμε να πετύχουμε κάτι θα πρέπει να διεξαγάγουμε μια ενθαρρυντική, όχι μια αποθαρρυντική συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά ο συνεργάτης της Μέρκελ.
Επιπλέον, λάθος χαρακτήρισε τον διορισμό επιτρόπου στην Ελλάδα και ο πρόεδρος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Σίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο DeutschlandRadio. «Κάτι τέτοιο θα μπορούσαν να προτείνουν μόνο άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα από ιστορία και πολιτική. Ο Επίτροπος θα θεωρείτο ως δύναμη κατοχής. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι συμβουλές και βοήθεια και όχι η κατάλυση της δημοκρατίας», ανέφερε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Γερμανία.
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν, λέγοντας: «Νομίζω ότι η μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ, η Γερμανία, πρέπει να είναι λίγο προσεκτικότερη. Η Γερμανία πρέπει να προσέχει να μη δημιουργεί περισσότερα τραύματα από όσα είναι ανάγκη. Όταν μιλάει κανείς για δημοσιονομικό επίτροπο ή για ολοκληρωτικό έλεγχο της οικονομίας, τότε διαγράφει την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό Κοινοβούλιο», όπως τόνισε ο Ασελμπορν μιλώντας σε συνάντηση στελεχών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος λίγο προτού ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής.
Την επίσπευση της ενεργοποίησης του ESM, του μόνιμου μηχανισμού στήριξης για την Ευρωζώνη, ήδη από τον φετινό Ιούλιο, συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής. Η συμφωνία που θα διέπει τη λειτουργία του μηχανισμού θα καταρτιστεί σε επόμενη φάση.
«Υπάρχει συμφωνία (για την επίσπευση του μηχανισμού), η συνθήκη θα υπογραφτεί σε μεταγενέστερο στάδιο» ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters. Άλλες δύο πηγές επιβεβαίωσαν την είδηση στο βρετανικό πρακτορείο.
Η Σύνοδος Κορυφής συνεχίζεται, με το υπόλοιπα κεφάλαια στην επίσημα ατζέντα της να είναι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και οι πολιτικές ανάπτρυξης. Ανεπισήμως όμως θα συζητηθούν, σε όλες τις παραμέτρους τους, τα ελληνικά δημοσιονομικά -με βάρος και στη διαπραγμάτευση με την τρόικα για το δεύτερο πακέτο.
Όσον αφορά το μόνιμο μηχανισμό, υπενθυμίζεται πως η αρχική πρόβλεψη ήταν ο ESM να τεθεί σε ισχύ στα μέσα του 2013. Ακαθόριστο παραμένει ακόμη εάν και πώς ο μηχανισμός θα λειτουργήσει παράλληλα με τον προσωρινό μηχανισμό, τον EFSF, στον οποίο έχουν ήδη προσφύγει Ιρλανδία και Πορτογαλία.
Η Γερμανία πρωτοστατούσε στις πιέσεις για επίσπευση του ESM, ο οποίος λόγω της δομής των κεφαλαίων του θεωρείται σημαντικά ισχυρότερος από τον EFSF. Η δανειοδοτική δυνατότητα του μόνιμου μηχανισμού εκτιμάται στα 500 δισ. ευρώ.
Να θυμίσουμε πως η Σύνοδο Κορυφής ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα, με τα θέματα που υπάρχουν ήδη στην ατζέντα της συνάντησης να είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EFSF) και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, γνωρίζοντας τις θέσεις των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να διαπραγματευτεί. Αν ωστόσο οι εταίροι επιμείνουν σε σκληρά μέτρα, θα πρέπει να συγκληθεί εκ νέου συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Λουκά Παπαδήμο.
Ο κ. Παπαδήμος είχε συνάντηση το βράδυ της Κυριακής στην βελγική πρωτεύουσα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ σήμερα το μεσημέρι γευμάτισε με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου