Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Aυτασφάλιση για την σύνταξη


ΕΥΝΟΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΤΩΝ 55 ΕΤΩΝ
Με μια επείγουσα εγκύκλιο το ΙΚΑ δινει την δυνατότητας σε όσους είναι άνεργοι από τρεις μήνες και πάνω και είναι ηλικίας από 55 έως 64 να συμπληρώσουν ασφαλιστικό χρόνο με...
αυτασφάλιση. 

H δυνατότητα αυτή παρέχεται με τον πρόσφατο νόμο για την "αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας" (άρθρ. 66 του ν.3996/2011), με τον οποίο επεκτάθηκε προηγούμενη ρύθμιση για την προαιρετική ασφάλιση των μακροχρόνια ανέργων.
Με τον προηγούμενο νόμο (άρθρο 10 του ν. 2874/2000), τη δυνατότητα αυτή είχαν όσοι παρέμεναν άνεργοι για 12 τουλάχιστον μήνες και στους οποίους υπολείπονταν 5 έτη για να αποκτήσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.
Έτσι στο εξής, το δικαίωμα της αυτασφάλισης παρέχεται σε όλους τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ ηλικίας 55 έως 64 ετών που καταγγέλθηκε η σχέση εργασίας τους, (αορίστου χρόνου, εκ περιτροπής ή μερικής απασχόλησης) και έχουν 15 χρόνια ασφάλισης (σε οποιονδήποτε φορέα) ή 4.500 ημέρες εργασίας, ανεξάρτητα με το αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις.
Με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιό του το ΙΚΑ, παρέχει διευκρινίσεις για την εφαρμογή της διάταξης, η οποία αφορά την κύρια και την επικουρική ασφάλιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου