Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Κοινωνική κατακραυγή για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΒΕΑ, ΕΣΕΕ, ΕΒΙΚΕΝ, ΣΕΒΕ ΚΑΙ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Σάλος έχει ξεσπάσει μετά την ανακοίνωση της αύξησης των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και επιβολή τεκμηρίων φορολόγησης, αφού κάθε οικογένεια καλείται να πληρώνει στη ΔΕΗ ένα ποσό της τάξεως των 100 ευρώ, αλλά και οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι πλήττονται ακόμα περισσότερο...

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε: «Η αδιέξοδη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση με τις συνεχείς αυξήσεις φόρων και τελών επί δικαίων και αδίκων, την επιβολή των νέων εξαντλητικών τεκμηρίων αλλά και τις αυξήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, θα δώσουν την χαριστική βολή στις επιχειρήσεις αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας. Οι φορολογούμενοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αδύνατον να ανταποκριθούν σε αυτά τα νέα δεδομένα, και το αποτέλεσμα των αποφάσεων αυτών της κυβέρνησης θα είναι η αύξηση των λουκέτων στις επιχειρήσεις και η εξαθλίωση του κοινωνικού συνόλου που ήδη βρίσκεται στα όρια της φτώχειας. Το ΕΒΕΑ καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της και να κατανοήσει επιτέλους ότι με τις οριζόντιες αυτές πολιτικές, όπως άλλωστε συνέβη και τα τελευταία δυο χρόνια, δεν θα πετύχει τον στόχο της αύξησης των δημοσίων εσόδων. Όλη η προσοχή πρέπει να στραφεί στην κατάρτιση ενός νέου, δίκαιου φορολογικού συστήματος, στην ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών και ταυτόχρονα, στην προώθηση όλων εκείνων των αναγκαίων αναπτυξιακών δράσεων που θα δώσουν ένα τέλος στην βαθιά ύφεση που πλήττει την Ελληνική Οικονομία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης τόνισε πως: «Η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 9,2% συν 3% στο τέλος ΑΠΕ, είναι τουλάχιστον προκλητική και εκτός χρόνου και τόπου», συμπληρώνοντας: «ο λογαριασμός της ΔΕΗ έχει γίνει το τελευταίο διάστημα ο φόβος και ο τρόμος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Είναι ο εφιάλτης των αυξήσεων και των επιβαρύνσεων». Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη «θα ήταν προτιμότερο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντί να αλλάζει τα διοικητικά συμβούλια της ΔΕΗ να αλλάξει οικονομική πολιτική, προς όφελος της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων».

Επίσης, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας υποστηρίζει ότι οι νέες αυξήσεις δίνουν καίριο πλήγμα στην ελληνική βιομηχανία, ενώ ακυρώνουν στην πράξη κάθε προσπάθεια ουσιαστικής απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακόμα, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος αναφέρει ότι σε μια περίοδο κατά την οποία κεντρικό ζητούμενο θα έπρεπε να είναι η διατήρηση, τουλάχιστον, των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, το κράτος, για ακόμα μία φορά, αποτελεί τροχοπέδη στην αναπτυξιακή προσπάθεια των επιχειρήσεων, αυξάνοντας άκριτα το κόστος ενέργειας, συμπαρασύροντας έτσι ανάλογα το κόστος παραγωγής τους.

Τέλος, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ σημειώνει πως ακόμη και με αυτές τις αυξήσεις σε λίγους μήνες η διοίκηση της επιχείρησης θα αναγκαστεί και πάλι να ζητήσει νέες, γιατί η χρεοκοπία της ΔΕΗ είναι αναπόφευκτη, καθώς και ότι η κατάργηση της έκπτωσης, που έχουν από το 1945 οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της επιχείρησης στο τιμολόγιο του ρεύματος, αποτελεί κίνηση αντιπερισπασμού της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου