Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Προβάδισμα 8,8% της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ σε νέα δημοσκόπηση

ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΓΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩ - ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΣΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Kapa Research για κυριακάτικη εφημερίδα, φαίνεται για ακόμα μια φορά η ανοδική τάση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και η πτωτική πορεία του ΠΑΣΟΚ, με την αβεβαιότητα που υπάρχει στο κόμμα να μην καλυτερεύει την κατάσταση. Παρ'όλα αυτά και τα δυο κόμματα έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με προηγούμενες δημοσκοπήσεις, αφού οι ερωτηθέντες έδειξαν επιφυλακτικοί, με την αδιευκρίνιστη ψήφο να φθάνει κοντά στο 30%...

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 21,4%, το ΠΑΣΟΚ 12,6%, το ΚΚΕ 9,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,2%, ΛΑΟΣ 5,3%, η Δημοκρατική Αριστερά 5%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι 2,8%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,5%, το Άρμα Πολιτών 1% , η επιλογή "Άλλο κόμμα" καταλαμβάνει ποσοστό 4,4%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος συγκεντρώνει το 29,5%, φανερώνοντας την επιφυλακτικότητα των Ελλήνων πολιτών απέναντι στην πολιτική εξουσία.

Ακόμα, στο ενδεχόμενο να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, το 40,1% θα προτιμούσε για πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο και το 35,4% τον αρχηγό του πρώτου κόμματος.

Όσον αφορά για την προτίμηση των ερωτηθέντων στους πολιτικούς ηγέτες, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό με 66%, ενώ ακολουθούν οι Φώτης Κουβέλης με 51,4%, Αντώνης Σαμαράς με 35%, Αλέξης Τσίπρας με 30,6%, Αλέκα Παπαρήγα με 26%, Γιώργος Καρατζαφέρης με 22,2%, Ντόρα Μπακογιάννη με 21% και Γιώργος Παπανδρέου με 18,8%.

Επίσης, σε ερώτηση για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, το 56,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν τον Απρίλιο, οπότε εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για το PSI, ενώ το 37,7% στο τέλος της τετραετίας, και μέχρι τότε τα κόμματα να στηρίξουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Σε ότι έχει να κάνει με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, το 77,2% δηλώνει υπέρ, ενώ το 16% προτιμά την επιστροφή στη δραχμή.

Επιπλέον, το 51,8% θέλει το κόμμα που υποστήριξε στις προηγούμενες εκλογές να υπερψηφίσει τη νέα σύμβαση, έναντι του 33,7% που απαντά όχι.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόικας, το 56,9% θεωρεί πως τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση πρέπει να συντονιστούν για σκληρότερη διαπραγμάτευση, ενώ το 34,4% προτιμά η κυβέρνηση Παπαδήμου να μείνει στο περιθώριο ώστε η διαπραγμάτευση να γίνει από κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή.

Σχετικά με τη κούρσα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος περνά στο νήμα τον Ανδρέα Λοβέρδο, με ποσοστό 29,8% έναντι 27,4%. Επιπροσθέτως, το 72,7% θεωρεί πως το κόμμα πρέπει να εκλέξει αρχηγό πριν τις εκλογές, ενώ το 77,1% δηλώνει πως δεν θα πήγαινε σίγουρα ή μάλλον σίγουρα να ψηφίσει, με το 20,7% να απαντά μάλλον/σίγουρα ναι.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις 28 και 29 Δεκεμβρίου πανελλαδικά, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, σε 1.004 άτομα με στοιχεία σταθμισμένα με την ψήφο του 2009. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου