Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Τι είπε ο Παπανδρέου στους Πράσινους και στο Spiegel

ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ,ΜΕΤΡΑ,ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

(Αναδημοσίευση από paraskhnio.gr)

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, τηρώντας με συνέπεια τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, μέσα από ένα πολύ ισχυρό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και του χρέους της, αναδιοργανώνοντας και μεταρρυθμίζοντας τη χώρα» δήλωσε ο πρόεδος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στο Κίελο όπου παραβρέθηκε για το συνέδριο των Πρασίνων...

«Έχουμε λάβει πολύ δύσκολα μέτρα, μέτρα για τα οποία έχει κάνει μεγάλες θυσίες ο ελληνικός λαός. Και βέβαια, αυτό σημαίνει, ότι θα θέσουμε σε εφαρμογή τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου που λάβαμε στην Ευρώπη, και θα επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε ένας ισχυρός εταίρος στο εσωτερικό της ευρωζώνης», τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Ελλάδας να εφαρμόσει τις αποφάσεις που λήφθηκαν.
Αναφερόμενος, στην ιδέα του ευρωομόλογου, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως είναι υπό συζήτηση «και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο μπορούμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις αγορές, τους φόβους των αγορών, αλλά για να το χρησιμοποιήσουμε ακόμη και για επενδύσεις και για την ανάπτυξη στην Ευρώπη».
Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο γερμανικό Spiegel, στην οποία, ερωτηθείς για το πως ένιωθε ταξιδεύοντας στην Ευρώπη ως αιώνιος ικέτης, εκέινος απάντησε: «Δεν πρόκειται για μένα. Εγώ διατήρησα το αγωνιστικό πνεύμα μου. Και αγωνιζόμαστε σκληρά - αλλά για τη χώρα μου, όχι για μένα. Πρέπει να πείσουμε τους φίλους μας στην Ευρώπη ότι δεν επενδύουν στην παλιά Ελλάδα, αλλά στη νέα, στην Ελλάδα του μέλλοντος. Φυσικά κάναμε λάθη, και εγώ ο ίδιος έκανα λάθη», ενώ όταν ρωτήθηκε για τα λάθη αυτά είπε: «Ζήσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας. Ως μέλος της ευρωζώνης ήταν εύκολο για την Ελλάδα να δανείζεται φτηνά. Και αυτά τα χρήματα τα επενδύσαμε λανθασμένα. Εκθρέψαμε έτσι ένα σύστημα, που δεν ήταν ανταγωνιστικό. Αλλά τα τελευταία δύο χρόνια πετύχαμε και πολλά. Για ορισμένους δεν κινηθήκαμε αρκετά γρήγορα, σε πολλούς όμως άμεσα πληττόμενους Έλληνες αναγκαστήκαμε να επιβάλουμε πολλά. Τουλάχιστον, το συνταξιοδοτικό σύστημα μεταρρυθμίστηκε. Φέραμε τη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση, μειώσαμε τις δαπάνες και εξαλείψαμε τη γραφειοκρατία. Είναι οι μεγαλύτερες αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα 30 χρόνια».
Σχολιάζοντας για τη νέα κυβέρνηση Λ.Παπαδήμου και τα βήματα που έχουν γίνει, ο τέως πρωθυπουργός έκανε λόγο για 10 φοροφυγάδες που συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα, δίνοντας αφορμή στη δημοσιογράφο να ανοίξει το «φάκελο φοροδιαφυγή» και να του θέσει περαιτέρω ερωτήσεις. Αναλυτικά:
Spiegel: Δέκα, όπως λέτε. Υπάρχει όμως μια λίστα με 3800 φοροφυγάδες, καθένας από τους οποίους χρωστά στο ελληνικό κράτος πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.
Παπανδρέου: Έχουμε ένα απαρχαιωμένο φορολογικό σύστημα, πρακτικά κρατάμε ακόμη βιβλία και συχνά επικρατεί ακαταστασία στην οικονομική διαχείριση. Αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. Πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή και γι' αυτό χρειαζόμαστε χρόνο.
Spiegel: Χρόνο μέχρι τώρα είχαν κυρίως οι φοροφυγάδες, οι οποίοι ευνοούνταν από τα δικαστήρια. Εκεί χάνονταν έγγραφα και καθυστερούσαν διαδικασίες.
Παπανδρέου: Όσοι είναι ισχυροί και έχουν μεγάλη επιρροή αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις. Και έχουν πολύ μεγάλη δύναμη. Δεν αλλάζουν τα πράγματα με το πάτημα ενός κουμπιού. Ακόμα και για πολλούς πολιτικούς στην Ελλάδα αυτό το είδος πελατειακού συστήματος ήταν φυσιολογικό.
Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε, επιπλέον, για τον τρόπο αντιμετώπισης απέναντι στους λομπίστες και στα ισχυρά συνδικάτα και απάντησε χαρακτηριστικά: «Θεέ μου, τα επιμέρους συμφέροντα στην Ελλάδα είναι μεγάλα. Εγώ είμαι υπέρ της συνεργασίας με τα συνδικάτα... » . Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος συμπέρανε «... επειδή εξαρτάστε από αυτά. Σχεδόν όλα τα ισχυρά συνδικάτα είναι στα χέρια των κομματικών φίλων σας» δίνοντας τη σκυτάλη στον κ.Παπανδρέου να απαντήσει ότι «Δεν υπάρχουν εδώ οι καλοί κι εκεί οι κακοί. Λέω ότι πρέπει όλοι να αλλάξουμε, πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά, ακόμα και τα συνδικάτα. Αυτό όμως δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα. Και στην Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσουμε να ξεχωρίζουμε τα κράτη σε καλά και κακά. Αν ήταν αυτό το πρόβλημά μας, η λύση θα ήταν απλή: Πετάξτε έξω τους κακούς κι αφήστε μέσα τους καλούς».
Ο δημοσιογράφος, ακούγωντας αυτή την απάντηση συμπέρανε ξανά, ότι στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα ήταν εξ' αρχής απ' έξω, και ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε εν μέρει λέγοντας ότι «Σαφώς, μπορείς να συστήσεις σε έναν άρρωστο να πάει να αυτοκτονήσει. Μπορείς όμως και να προσπαθήσεις να τον βοηθήσεις, άλλωστε ο ιός έχει εξαπλωθεί. Ποιες χώρες παραβίασαν πρώτες το Σύμφωνο Σταθερότητας; Η Γαλλία και η Γερμανία. Δεν λείπει μόνο από την Ελλάδα η δημοσιονομική πειθαρχία. Μη με παρεξηγείτε: Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Αλλά ευθύνονται και οι άλλοι».
Τέλος, όταν ρωτήθηκε εάν μετά την παραίτησή του, ο ίδιος έχασε τη διάθεση να επιβάλει νέα μέτρα λιτότητας, εκείνος απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε: «Φυσικά χρειαζόμαστε αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και πρέπει να κάνουμε οικονομία, αλλά χρειαζόμαστε και στρατηγικές ανάπτυξης. Και μην ξεχνάτε ότι υπήρχε επιπλέον η τρομερή πίεση των αγορών. Δεν μπορούν βέβαια οι κυβερνήσεις να σύρονται από τις αποφάσεις των αγορών, μέρα τη μέρα, ώρα την ώρα. Οι αγορές δεν δίνουν στις κυβερνήσεις τον χρόνο, που απαιτούν οι δημοκρατικοί θεσμοί. Αυτό υπονομεύει τη δημοκρατική βάση μας. Το να αποφασίζουμε στις δύο το πρωί ότι πρέπει να βγει μια απόφαση, επειδή σύντομα θα ανοίξει το χρηματιστήριο στην Ιαπωνία, σημαίνει ότι παραδεχόμαστε την υπερδύναμη των αγορών. Γι' αυτό χρειαζόμαστε και μια αυστηρή ρυθμιστική παρέμβαση στις αγορές, χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια και πρέπει να ελέγξουμε τους οίκους αξιολόγησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου