Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Μέρκελ και Σαρκοζί ετοιμάζουν μέτρα για... όλη την Ευρώπη

ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
(Αναδημοσίευση από karfitsa.gr)
Νέα πιο δραστικά μέτρα πρόκειται να πάρουν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, συμπεριλαμβανομένου ενός Συμφώνου Σταθερότητας, γράφει σήμερα η εφημερίδα Welt am Sonntag...



Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εάν είναι αναγκαίο η Γερμανία και η Γαλλία θα συμφωνήσουν με ορισμένες άλλες χώρες να δεσμευτούν σε σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία. Πηγές της γερμανικής κυβέρνησης λένε ότι το σχέδιο θα ανακοινωθεί από την Μέρκελ και τον Σαρκοζί πιθανόν εντός της εβδομάδας.


Επειδή θα χρειαζόταν μια μακρόχρονη διαδικασία για να αλλάξουν οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα κληθούν να συμφωνήσουν σε ένα νέο σύμφωνο σταθερότητας μεταξύ τους - και να το εφαρμόσουν από τις αρχές του 2012, γράφει η εφημερίδα.


Θα μπορούσε να είναι παρόμοιο με τη Συμφωνία Σένγκεν. Οι χώρες που θα μετέχουν στο νέο σύμφωνο θα εφαρμόζουν αυστηρούς κανόνες για το έλλειμμα και τους εθνικούς προϋπολογισμούς.


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συμμετάσχει περισσότερο στην αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη. Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να της υπαγορεύσουν τι να κάνει αλλά το τι περιμένουν Βερολίνο και Παρίσι από αυτή είναι σαφές, τονίζει η Βελτ αμ Ζόνταγκ.


"Βάσει αυτών των μέτρων θα πρέπει να υπάρξει πλειοψηφία στην ΕΚΤ για μια πιο ισχυρή παρέμβαση στις κεφαλαιαγορές", κατά το δημοσίευμα. Ένας κεντρικός τραπεζίτης φέρεται να είπε στην εφημερίδα πως "εάν οι πολιτικοί συμφωνήσουν σε ένα σαφές βήμα, η ΕΚΤ θα παρέμβει και θα βοηθήσει".


Την Παρασκευή αξιωματούχοι δήλωσαν στις Βρυξέλλες ότι η στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση θα έδινε στην ΕΚΤ τον αναγκαίο χώρο να ελιχθεί και να αυξήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι αγορές.


Η ΕΚΤ, η οποία δεν μπορεί να χρηματοδοτεί απευθείας κυβερνήσεις, αγοράζει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά από τον Αύγουστο για να κρατήσει χαμηλά τα κόστη του δανεισμού της τρίτης και της τέταρτης σε μέγεθος οικονομίας της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου