Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Επιθέσεις «λάσπης» σε ΤΤ και Κλ. Παπαδόπουλο

Στο στόχαστρο μερίδας των ΜΜΕ που τα προηγούμενα χρόνια είχαν… εθιστεί στις σχέσεις συναλλαγής με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τώρα πλέον βλέπουν ότι ένεκα της καθιέρωσης αυστηρών κριτηρίων διαφάνειας δεν μπορούν να καρπωθούν τα μεγάλα οφέλη του παρελθόντος, έχει μπει για τα καλά ο επικεφαλής της ιστορικής τράπεζας Κλ. Παπαδόπουλος.


Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη απόφαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου να μετακομίσει σε άλλον επαγγελματικό χώρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με το σκεπτικό της περιστολής των λειτουργικών εξόδων της τράπεζας. Το ακίνητο όμως το οποίο μισθώθηκε για να λειτουργήσει το νέο κατάστημα, ανήκει στη σύζυγο του αδελφού του πρωθυπουργού, Αντρίκου Παπανδρέου και αυτό κατά την άποψη όσων «ξεβολεύτηκαν» αποτελεί σκάνδαλο. Βεβαίως, από τα σκανδαλολογικά ρεπορτάζ παραλείπονται τα ουσιώδη, ότι δηλαδή η μίσθωση του ακινήτου είναι σε τιμή πολύ χαμηλότερη από το ακίνητο που νοίκιαζε προηγουμένως το Τ.Τ. και πως το Ταμιευτήριο ανάλογες ενέργειες έχει κάνει σε όλη την επικράτεια στα πλαίσια του εξορθολογισμού των δαπανών του. Αυτό προκύπτει άλλωστε από τον δείκτη λειτουργικών εξόδων του εξαμήνου που μειώθηκαν κατά 1 εκατομμύριο ευρώ σε σχέση με πέρυσι (107,4 εκατ ευρώ στο εξάμηνο του 2011 έναντι 108,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο του 2010) επιβεβαιώνοντας την ορθή διαχειριστική ικανότητα της διοίκησης η οποία επιλέγει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο προσωπικό της τράπεζας περιστέλλοντας τις δαπάνες της από τα υψηλά ενοίκια που μέχρι πρόσφατα κατέβαλε για πολλά από τα καταστήματα της.

Η ανακοίνωση του ΤΤ
Στην ανακοίνωση της τράπεζας για το επίμαχο ζήτημα του καταστήματος στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής : «Για το ακίνητο επί της Βασιλίσσης Όλγας η μίσθωσή του είχε διερευνηθεί από την τράπεζα στο παρελθόν λόγω της πλεονεκτικής του θέσης (σε κεντρικό σημείο της πόλης, με μεγαλύτερη πρόσοψη, έναντι ΙΚΑ) και της μεγάλης χωρητικότητάς του (χώρο για περισσότερα ταμεία εξυπηρέτησης, υπόγειο για τη στέγαση αρχείου του δικτύου καταστημάτων της Θεσσαλονίκης), ωστόσο δεν ήταν ελεύθερο. Η εκ νέου διαπραγμάτευση απέδωσε για την τράπεζα πολύ χαμηλότερη τιμή ανά τ.μ. και χαμηλότερη ετήσια αναπροσαρμογή. Το Τ.Τ. λειτουργεί με αποκλειστικό κριτήριο την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, την αποτελεσματικότερη κάλυψη του δικτύου και το όφελος των μετόχων του. Η ταυτότητα της ιδιοκτησίας, εφόσον πληροί όλες τις προδιαγραφές, που προβλέπονται από το Νόμο, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κριτήριο συνυπολογισμού κατά τη διαδικασία επιλογής ακινήτου στέγασης καταστήματος του δικτύου της τράπεζας».
Οι «γνωστοί – άγνωστοι» της αγοράς ασκούν κριτική και για τα οικονομικά μεγέθη του Ταμιευτηρίου διαδίδοντας ότι «για πρώτη φορά η τράπεζα παρουσίασε ζημιές 498,4 εκατ. ευρώ έναντι κερδών τα προηγούμενα χρόνια» στην προσπάθεια τους να πλήξουν τη διοίκηση Παπαδόπουλου. Πουθενά όμως δεν αναφέρουν ότι η ζημιογόνα χρήση οφείλεται κατεξοχήν στην απομείωση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που λόγω συμμετοχής στο PSI, ανήλθαν στα 451,77 εκατ. ευρώ. Είναι άραγε προς ψόγο ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ως έχει ιστορικό καθήκον, συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας;
Αυτή αποτελεί τη μία, αποσπασματική, πλευρά του νομίσματος στην «ανάγνωση» των μεγεθών εξαμήνου. Γιατί στην άλλη, την ουσιαστικότερη, εμφανίζεται αύξηση των μεγεθών της οργανικής κερδοφορίας κατά 28,8 % στα 95,9 εκατ. ευρώ, αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 12,6%, χαμηλός δείκτης καθυστερούμενων δανείων μόλις στο 4,94% όταν το ανάλογο ποσοστό στις περισσότερες τράπεζες είναι διψήφιο, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανέρχεται στο 11%. Καθίσταται σαφές λοιπόν ότι παρά τη δεινή συγκυρία το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όχι μόνο ανταποκρίνεται πλήρως στους σκοπούς και στον εθνικό χαρακτήρα του, αλλά δίνει το στίγμα της ευελιξίας που θα πρέπει να έχουν οι τράπεζες για να αντέξουν αυτή την περίοδο και να ωθήσουν τις αναπτυξιακές προσπάθειες της ελληνικής οικονομίας.


αναδημοσίευση από paraskhnio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου