Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Εχει… τον τρόπο του ο δήμαρχος

Ο Δήμος του Ιλίου έθεσε υψηλούς στόχους για τον εκσυγχρονισμό του στις νέες τεχνολογίες. Στα πλαίσια της πρόσκλησης 192 της Κοινωνία της Πληροφορίας - Γ’ ΚΠΣ (έτος 2009)- ο Δήμος Ιλίου με την «εξειδικευμένη» ομάδα πληροφορικής του αποφάσισαν να γράψουν ένα τεχνικό δελτίο (μικρή μελέτη με συγκεκριμένη μορφή) ζητώντας από την ΚτΠ (σημερινή Ψηφιακή Σύγκλιση) χρηματοδότηση έργου για την ανάπτυξη δικτύου ασύρματου Internet. 


Το ασύρματο Internet για όσους δεν γνωρίζουν είναι η δυνατότητα να μπορεί κάποιος να μπει στο Internet με το Laptop του ή το κινητό τηλέφωνο (μέσω WiFi) σε κεντρικά σημεία της πόλης (πλατείες κ.λ.π). Το δίκτυο αυτό ουσιαστικά αποτελείται από κεραίες (Access Points) που αναπτύσσονται στις περιοχές παροχής Internet αλλά και άλλο εξοπλισμό πληροφορικής.
Με την έγκριση του τεχνικού δελτίου ο Δήμος έπρεπε να προκηρύξει το Έργο (Ο προϋπολογισμός του Έργου ανερχόταν στο ποσό των διακοσίων τεσσάρων χιλιάδων Ευρώ (€ 204.000,00) συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 19%) προκειμένου να βρεθεί ανάδοχος που θα εγκαθιστούσε και θα έθετε σε λειτουργία το Έργο.
Ο Διαγωνισμός όμως ενώ θα έπρεπε να θέτει γενικές προδιαγραφές για την υλοποίηση του δικτύου ώστε να μπορεί να συμμετέχουν εταιρείες με διεθνώς αναγνωρισμένα προϊόντα όπως η CISCO, η HP και πολλές άλλες, έθετε πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές που οδηγούσαν αποκλειστικά σε μια κατασκευάστρια εταιρεία την Tropos (η οποία ουσιαστικά είχε μόνο έναν αντιπρόσωπο- διανομέα στην Ελλάδα) άλλως ο συμμετέχον αποκλειόταν. Επιπλέον, ο τρόπος αξιολόγησης του έργου λαμβάνει υπόψη του ουσιαστικά ΜΟΝΟ την τεχνική αξιολόγηση που έγινε από επιτροπή του Δήμου και όχι την οικονομική προσφορά (η φορμα αξιολόγησης είναι Λi = 85 * ( Βi / Βmax ) + 15 * (Kmin/Ki)). Η δε τεχνική αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη της κατά 80% τις προηγούμενα αναφερθείσες τεχνικές προδιαγραφές (που οδηγούν αποκλειστικά στην TROPOS).
Με λίγα λόγια στημένος διαγωνισμός και μάλιστα εξόφθαλμα φωτογραφικός!!!!
Το αποτέλεσμα είναι να παραδοθεί και να πληρωθεί ένα έργο που δεν λειτουργεί, γιατί πουθενά στο Ίλιο δεν παρέχεται στους πολίτες δωρεάν ασύρματο Internet (όπως π.χ στο Σύνταγμα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου