Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

“Παράθυρο” για τον ΦΠΑ ανοίγει ο Βενιζέλος

Δεν υπάρχει θέμα κυβερνητικής συνεργασίας, ούτε πρόωρων εκλογών, διαβεβαίωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του. Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης του ΦΠΑ στην εστίαση, υπό προϋποθέσεις...

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να ανοίγουν θέματα που δημιουργούν ασάφεια. «Δεν προσφέρει τίποτα στη χώρα μια συζήτηση που δεν οδηγεί πουθενά», είπε αναφορικά με τα περί συγκυβέρνησης, ενώ για τις εκλογές είπε πως «είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα».

Επανέλαβε πάντως ότι χρειάζεται συστράτευση και συναίνεση στα μείζονα και κυρίως στην εικόνα που δίνει στο εξωτερικό.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «πρέπει να σταματήσει η αστειότητα που ξεκίνησε από τη ΝΔ» για τις εγγυήσεις με τη Φινλανδία, σημειώνοντας ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. είναι εναντίον των απαιτήσεων της σκανδιναβικής χώρας και εκτίμησε ότι τελικώς θα υπάρξει ένα σχήμα χρηματοοικονομικών εγγυήσεων μερικών εκατομμυρίων και δεν αφορά εμπράγματες εγγυήσεις.

Υπενθύμισε ότι πρόκειται για ρητή εντολή της ευρωζώνης με βάση τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και «αυτό οφείλουν να το καταλάβουν όσοι δεν έχουν αίσθηση τι λένε» .

Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι δε θα ληφθούν νέα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, σημειώνοντας ότι με την τρόικα γίνεται εκτίμηση των μακροοικονομικών δεδομένων λόγω και της ύφεσης αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να μην υπάρξουν προβλήματα για τυχόν μικρές αποκλίσεις αλλά συμπλήρωσε πως συζητούνται μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης και όχι «παράταση του μεσοπρόθεσμου».

Προτεραιότητα και για την κυβέρνηση και για τους δανειστές, εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές, το μισθολόγιο, οι ΔΕΚΟ, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα κλειστά επαγγέλματα, οι συγχωνεύσεις, η αγορά εργασίας και προανήγγειλε σύντομα εξαγγελίες, ενώ σε ότι αφορά το φορολογικό υπογράμμισε ότι στόχος είναι η μείωση των συντελεστών και του ΦΠΑ.

Ανέφερε πως από τα 100 δισ. ευρώ εισοδήματος που δηλώνονται, λόγω των φοροαπαλλαγών φορολογούνται τα 30 δισ. ευρώ, με μέσο συντελεστή 30%, ενώ είπε ότι αν φθάσουμε στη φορολόγηση 130 δισ. ευρώ με συντελεστή 15% θα έχει λυθεί το πρόβλημα των εσόδων.

Για τη μείωση του ΦΠΑ και στην εστίαση ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα εξεταστεί η μείωση των συντελεστών μόνον αν συμφωνηθεί το πλαίσιο απόδοσης των παρακρατούμενων φόρων. Ανέφερε ως παράδειγμα την σύνδεση μέσω κινητού τηλεφώνου των ταμειακών μηχανών με το ΚΕΠΥΟ.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι εβδομάδες έως τις 15 Οκτωβρίου είναι κρισιμότατες καθώς θα ληφθούν οι αποφάσεις για την ανταλλαγή ομολόγων όπου εμπλέκονται 300 τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και ταμεία, από 57 χώρες, ενώ θα κυρωθεί και από 17 κοινοβούλια της ευρωζώνης η απόφαση για το νέο ελληνικό δάνειο.

Τόνισε πως οι αποφάσεις είναι σημαντικές καθώς αφορούν το επίπεδο ρευστότητας της οικονομίας για να δοθεί ανακούφιση στις τράπεζες και να έχει το κράτος τα αναγκαία ταμειακά διαθέσιμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου