Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Στη σύνταξη ο βασιλιάς της κερδοσκοπίας

Ο Τζορτζ Σόρος δίνει τα σκήπτρα στους γιους του
O αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, ο οποίος αύξησε κατακόρυφα την περιουσία του κερδοσκοπώντας εις βάρος της βρετανικής στερλίνας, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την ενεργό επενδυτική δράση. Οπως διευκρινίζει στην επιστολή που έστειλε την περασμένη εβδομάδα στους επενδυτές του hedge fund που φέρει το όνομά του, στο εξής θα ασχολείται αποκλειστικά με κεφάλαια που ανήκουν στον ίδιο και σε μέλη του οικογενειακού του περιβάλλοντος...

Ετσι λοιπόν πέφτουν οι τίτλοι τέλους σε μια πορεία 40 ετών που χάρισε στον 81χρονο επενδυτή μια περιουσία άνω των 15 δισ. δολαρίων, αλλά και το προνόμιο να μοιράζει κάποια «ψίχουλα» σε αγαθοεργίες προκειμένου να κουβαλά μετά θάνατον όχι μόνο το προσωνύμιο του αδίστακτου αλλά και εκείνο του «φιλάνθρωπου» κερδοσκόπου. Επιπλέον η εμπλοκή του στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ αλλά και στην κατάρρευση των καθεστώτων του «υπαρκτού σοσιαλισμού» στην Ανατολική Ευρώπη (μέσω αντίστοιχων δωρεών) έχουν χαρίσει στον Σόρος την αύρα του «πολιτικά στρατευμένου» επενδυτή με ευαισθησία σε κοινωνικά θέματα, όπως τα ναρκωτικά, η πείνα στην Αφρική και η οικολογία.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Βήμα της Κυριακής», η εθελούσια «συνταξιοδότηση» του Σόρος δεν συνιστά το τέλος της εποχής των κερδοσκόπων. Ο ουγγρικής καταγωγής διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων αφήνει την αυτοκρατορία του σε άξιους διαδόχους: τους δύο γιους του Τζόναθαν και Ρόμπερτ. Επιπλέον ο βίος και οι... επενδυτικές πρακτικές του αποτελούν αντικείμενο μελέτης για επίδοξους επενδυτές του μέλλοντος. Αλλωστε τις μεθόδους του Σόρος έχουν αφομοιώσει με πολύ προσοδοφόρο τρόπο ο Τζον Πόλσον και πολλοί άλλοι διαχειριστές hedge funds που θησαυρίζουν κερδοσκοπώντας εις βάρος νομισμάτων, βασικών διατροφικών ειδών, ακόμη και ολόκληρων χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου