Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Ξαναζούν τον εφιάλτη – Απομακρύνουν κι άλλους από τη Φουκουσίμα

Άνθρωποι από 113 νοικοκυριά στην πόλη Ντάτε αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της ραδιενέργειας από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο...

Οι ιαπωνικές αρχές ζήτησαν να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από ακόμη τέσσερις θύλακες κοντά στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1, γιατί ανιχνεύθηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.

Η πόλη Ντάτε βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι, ο οποίος έχει υποστεί σοβαρές ζημιές μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Οι αρχές αποκάλυψαν ότι υψηλά επίπεδα ραδιενέργειες, μεγαλύτερα από το νόμιμο όριο των 20 μιλισίβερτ τον χρόνο που έχει ορίσει η κυβέρνηση, εντοπίστηκαν στις επαρχίες Ριοζενμάχι, Καμιογκούνι, Σιμουγκούνι και Τσουκιντατεμάχι.

Η κυβέρνηση θα προσφέρει οικονομική βοήθεια στις οικογένειες που θα δεχθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, διευκρίνισε ένας τοπικός αξιωματούχος.

Περισσότεροι από 85.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό και ζουν σε προσωρινά καταφύγια ελπίζοντας ότι κάποια ημέρα θα καταφέρουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Εξάλλου έρευνα που έγινε σε δέκα παιδιά που ζουν στην πόλη της Φουκουσίμα, 62 χιλιόμετρα από τον πυρηνικό σταθμό, έδειξε την παρουσία μικρής ποσότητας ραδιενεργών ουσιών στα ούρα τους, όπως ανακοίνωσε μία ένωση πολιτών και μία γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση.

Όλα τα δείγματα που ελήφθησαν από αυτά τα παιδιά, ηλικίας 6 με 16 ετών, ήταν μολυσμένα με καίσιο134 και καίσιο 137 σε ποσοστά 0,4 έως 1,4 μπεκερέλ ανά λίτρο, όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η Acro (η Ένωση για τον έλεγχο της ραδιενέργειας στη Δύση) που δημιουργήθηκε στη Γαλλία μετά το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου