Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

"Πέρασε" καί ο εφαρμοστικός νόμος - Αρχίζει επίσημα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και η σκληρότερη λιτότητα


paraskhnio.gr

Τελευταία ενημέρωση: 17:15
Με 155 ΝΑΙ, 136 ΟΧΙ και 5 Παρών επί της αρχής, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ψηφοφορία για την έγκριση του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου. Από την ψηφοφορία απουσίασαν 2 βουλευτές...

16:32 - "Σύγκρουση" Βενιζέλου - Κεφαλογιάννη
Υψηλοί τόνοι στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη, λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση επί του Εφαρμοστικού Νόμου.
Αφορμή στάθηκε η αναφορά του κ. Κεφαλογιάννη ότι κάποιοι προσπάθησαν να παραποιήσουν όσα είπε ο πρόεδρος του κόμματος του σχετικά με την μη ψήφιση του Μνημονίου 2 και οι αιχμές του ότι στο πρώτο Μνημόνιο υπάρχουν μεταξύ άλλων διατάξεις που δίνουν ασυλία στους δανειστές της χώρας και τους αναγνωρίζουν να προχωρούν σε κατάσχεση ελληνικής κρατικής περιουσίας.
"Δεν ψηφίζουμε κανένα μνημόνιο που θα περιλαμβάνει τέτοιες διατάξεις όπως το άρθρο 14 παράγραφος 5 του Μεσοπρόθεσμου και εμείς δεν παραιτούμαστε από καμία ασυλία", δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.
"Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να κάνουμε παλαιοσυνδικαστιλιστικά τερτίπια στη Βουλή", αντέδρασε ο κ. Βενιζέλος.
Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για δύο ατυχείς στιγμές του κ. Σαμαρά με τις δηλώσεις του ότι θα καταψηφίσει όποια δανειακή σύμβαση έρθει στη Βουλή, αλλά και ότι παρότι είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις θα συμπράξει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
"Εμείς και χωρίς να έχει συμπράξει στην διαπραγμάτευση για τη σωτηρία της χώρας, και χωρίς να έχει αντιπρόταση, είμαστε διατεθειμένοι να ξεχάσουμε αυτές τις δύο φράσεις και ελάτε να παλέψουμε μαζί", συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.
14:49 - Α. Σαμαράς: “Τέτοια μανία παραίτησης σας έχει πιάσει;” – Ε. Βενιζέλος: “Τώρα είστε άνετοι γιατί ψηφίστηκε το μεσοπρόθεσμο…”
Σφοδρή επίθεση ενάντια στην Κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο Αντώνης Σαμαράς, δηλώνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο επιτακτικό της αίτημα για αλλαγή πολιτικής.
“Ο κ. Παπανδρέου γίνεται βασιλικότερος του βασιλέως, δέχεται χωρίς αντίσταση ό, τι λέει η τρόικα και είναι κακό μετά να επιτίθεται σε μένα που προσπαθώ να διασώσω ό, τι μπορεί να διασωθεί”, σημείωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει λίγο αργότερα: “πιστεύετε σοβαρά ότι το μεσοπρόθεσμο θα μας βγάλει ενώ δε μας έβγαλε το μνημόνιο;
Θα εξακολουθώ να δίνω τη μάχη να αλλάξει η πολιτική και θα αρνούμαι πεισματικά να συμφωνήσω με το λάθος”.
Αναφορικά με τη νέα δανειακή σύμβαση ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε “Μας απειλείτε ότι θα φέρετε τη δανειακή σύμβαση με 180. Μην κουράζεστε, κάντε τα κουμάντα σας γιατί αν δεν αλλάξει η κατεύθυνσή σας και υπηρετεί την ίδια πολιτική, εμείς θα το καταψηφίσουμε και με 180 και με 250 και με όσους θέλετε να το φέρετε”.

Υπέθεσε δε ότι η κυβέρνηση ενδεχομένως να επιχειρεί να “αποδράσει” και με τον τρόπο αυτό να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές: “Η ΝΔ εκβιασμούς δε δέχεται. Εκτός κι αν ο κύριος Παπανδρέου θέλει να παραιτηθεί τώρα αφού την άλλη φορά οι συνεργάτες του δεν τον άφησαν. Μα καλά, τέτοια μανία παραίτησης σας έχει πιάσει;”
Αναφερόμενος στα “ανοίγματα” της κυβέρνησης για συναίνεση, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η ΝΔ συμφώνησε για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας παρόλο που προηγείται στις δημοσκοπήσεις και επέρριψε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, “γιατί δεν αντέχει να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο”.
Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Υπουργού Οικονομικών στις αιχμές του κ. Σαμαρά υποστηρίζοντας ότι “o κύριος Σαμαράς εμφανίζεται σήμερα με άνεση κι αυτοπεποίθηση, κι αυτό οφείλεται στο ότι το ΠΑΣΟΚ και μια βουλευτής της ΝΔ ψήφισαν το μεσοπρόθεσμο κι έτσι σήμερα η χώρα μας συνεχίζει να υπάρχει δημοσιονομικά”. Επιπλέον, κάλεσε τον Πρόεδρο της ΝΔ να δηλώσει, “τι θα έλεγε σήμερα στους πολίτες, τους φορείς, τους καταθέτες, τους ανέργους αλλά και στην Ευρώπη αν το μεσοπρόθεσμο είχε απορριφθεί”.

Κατήγγειλε δε ότι δεν υπήρχε πραγματική πρόθεση του Αντώνη Σαμαρά να συμπράξει σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας παρόλο που προηγείται σε δημοσκοπήσεις αναφέροντας: “Αυτή είναι η φράση που διαλύει και ευτελίζει τα πάντα και αποδεικνύει ότι κάποιοι εδώ μέσα κινούνται σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο. Χωρίς να δοκιμαστεί πραγματικά στη διαχείριση της κρίσης ή στην κάλπη, ο κ. Σαμαράς θέλει να κεφαλοποιήσει τις δημοσκοπήσεις”.
Αναφορικά με το θέμα της συνεννόησης δε, “άνοιξε” και πάλι στην Ολομέλεια, με τον κ. Βενιζέλο να ζητεί να δοθεί από την ΝΔ ξεκάθαρο το μήνυμα της σύμπνοιας ενόψει και της συνεδρίασης του Eurogroup, εξ αφορμής μιας αποστροφής του λόγου του Κ. Χατζηδάκη, στην οποία αντέδρασε ερμηνεύοντάς τη ο υπουργός Οικονομικών.

“Με άφησε κατάπληκτο η αναφορά του μετριοπαθούς και υπεύθυνου συναδέλφου από την ΝΔ πως το ΠΑΣΟΚ, που ψηφίζει μόνο του, πρέπει να προσέξει γιατί αν αποτύχει στην εφαρμογή αυτού - που δεν ψηφίζει η ΝΔ - θα αποτύχει και θα καταστραφεί η χώρα. Βρίσκω ιστορικά τραγικό να λέει ότι “σηκώνετε το βάρος της Ελλάδας αλλά εμείς παρακολουθούμε από απόσταση ασφαλείας και μπορεί να μην επιχαίρουμε αν καταστραφείτε, εσείς κι η Ελλάδα, αλλά είμαστε εδώ να διεκδικήσουμε τον επόμενο γύρο”. Αυτό είναι μια αντίληψη έξω από τη λογική των στιγμών και αδικαίωτη ιστορικά» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος είπε προς τον κ. Χατζηδάκη ότι θα ήταν ευτυχής αν ερμήνευε αυθεντικά τα λεγόμενά του και εκφραζόταν με μεγαλύτερη σαφήνεια για να στείλουμε μήνυμα «συνεύθυνης και συστράτευσης”.
ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 10:39
Με την κατάσταση εντός και εκτός Κοινοβουλίου να παραμένει ηλεκτρισμένη, συνεχίζεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου που εξειδικεύει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προγράμματος. Ωστόσο μετά την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου με 155 “ΝΑΙ”, 138 “ΌΧΙ” και πέντε “ΠΑΡΩΝ” δεν αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να υπερψηφίσει τον εφαρμοστικό νόμο, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει επί της αρχής και θα υπερψηφίσει ορισμένα άρθρα. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία τάσσεται θετικά για τα άρθρα σχετικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τις αποκρατικοποιήσεις, τη μείωση των δαπανών του δημοσίου και τη διευθέτηση εργασίας. “Όχι” θα πει στις φορολογικές διατάξεις τις οποίες θεωρεί άδικες.
"Όχι" θα ψηφίσουν τα κόμματα της Αριστεράς καθώς και ο ΛΑΟΣ. Το ΚΚΕ αποχώρησε από τη συζήτηση, αφού πρώτα ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για την οποία θα επιστρέψει στην Ολομέλεια.
Παράλληλα, η πολιτική ατζέντα της ημέρας περιλαμβάνει άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 4 το απόγευμα.
Στη συνεδρίαση η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου αναμένεται να παρουσιάσει το νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο λειτουργίας των ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Αργότερα ο κ. Παπανδρέου θα είναι ο οικοδεσπότης, ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στο δείπνο στο οποίο θα μετέχουν τα μέλη του Προεδρείου της Οργάνωσης.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή και το Σάββατο, θα συνεδριάσει το Συμβούλιο της Διεθνούς.
Χθες, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε στο γραφείο του, στη Βουλή, με τον Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο, ο οποίος συνεργάζεται με το ίδρυμα Νιάρχου, για τη Λυρική Σκηνή και τη Βιβλιοθήκη στο Φαληρικό Δέλτα, έργα τα οποία, όταν ολοκληρωθούν το 2015, θα παραδοθούν στο ελληνικό δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου