Τρίτη 31 Μαΐου 2011

«Ασπίς» τα Cayenne και στον Κορυδαλλό

Σήμερα βρίσκεται στις Φυλακές Κορυδαλλού. Δέχεται επισκέψεις συχνά από τη γυναίκα του και τα παιδιά του, οι οποίοι παρά την οικονομική κατάρρευση της επιχείρησης διατηρούν ένα συγκεκριμένο lifestyle νεοπλουτισμού, ενώ ο ίδιος αν και φυλακισμένος «διαβιεί» σε πολυτελές κελί στον Κορυδαλλό...

Ο λόγος για τον πρώην ισχυρό άνδρα του ομίλου Ασπίς Πρόνοια, Παύλο Ψωμιάδη. Σε ένα από τα πιο προνομιακά κελιά, το οποίο διαθέτει ξεχωριστά κρεβάτια και όχι κουκέτες, αλλά και ατομικό μπάνιο, απολαμβάνει τα αγαπημένα του πούρα και δέχεται συχνά επισκέψεις με Cayenne και BMW, στα οποία επιβαίνει η οικογένειά του παρά το οικονομικό σκάνδαλο της ΑΣΠΙΣ, ενώ οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τον έπιασαν με κινητό τηλέφωνο στο κελί του…

Xρειάστηκαν 20 χρόνια για να αποκαλυφθούν οι παραβατικές συμπεριφορές του ως ιδιοκτήτης της Ασπίς Πρόνοια. Κατάφερε να χτίσει μια αυτοκρατορία με τα λεφτά των ασφαλισμένων, τα οποία «περνούσε» στις εταιρείες του που αντιμετώπιζαν κατά καιρούς πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας. Όταν επιτέλους οι εποπτικές αρχές τού έβαλαν το μαχαίρι στον λαιμό απαιτώντας τον Σεπτέμβριο του 2009 να προχωρήσει σε αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι δείκτες φερεγγυότητας, η εταιρία έριξε κανόνι.

Σε μία νύχτα η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης έβαλε λουκέτο στις εταιρείες Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, General Union ΑΕΓΑ και General Τrust ΑΕΓΑ, για να αποκαλυφθεί μια τρύπα 400 εκατ. ευρώ, να μείνουν στον δρόμο 700 εργαζόμενοι και 227.000 ασφαλισμένοι με συνταξιοδοτικά και άλλα προγράμματα ζωής να αγωνιούν για τις αποταμιεύσεις μιας ζωής.

Ο Παύλος Ψωμιάδης συνελήφθη στις 2 Μαίου του 2011 στο σπίτι του στο Χαλάνδρι, καθώς σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα της 6ης τακτικής ανακρίτριας για την υπόθεση εξαπάτησης επενδυτών της προσωπικής του εταιρείας Αspis Capital.

Το φτωχόπαιδο από τον Πόντο
Ο Παύλος Ψωμιάδης ήταν ένα φτωχό παιδί μιας οικογένειας από τον Πόντο. Το 1953, σε ηλικία 14 ετών, ξεκίνησε να δουλεύει ως κλητήρας σε γνωστό πολυκατάστημα για να βοηθήσει την οικογένειά του και συγχρόνως παρακολουθούσε μαθήματα σε νυχτερινό Γυμνάσιο.

Ασχολήθηκε με τη σφαιροβολία όπου αναδείχθηκε και πρωταθλητής Ελλάδος. Στη δεκαετία του 1950.Το πρωί δούλευε κα το βράδυ πήγαινε σχολείο. Κατάφερε να εισαχθεί στην Πάντειο και παράλληλα ξεκίνησε να δουλεύει σε εταιρεία αντιπροσωπειών.

Το 1967 έγινε ασφαλιστής στην Αmerican Life. To 1969 μετακινήθηκε στην Ιnteramerican και το 1977 στην Ασπίς Πρόνοια. Εκεί ο ιδιοκτήτης της Ασπίς Πρόνοια, ο αείμνηστος κ. Ταμπουράς, διέγνωσε τις ικανότητές του και την εργατικότητά του, με αποτέλεσμα μαζί με έναν άλλο χαρισματικό νεαρό, τον Δ. Κοντομηνά, να γίνουν τα αγαπημένα «παιδιά» του. Το 1987 ο Π. Ψωμιάδης με τις ευλογίες του Αλ. Ταμπουρά εξαγοράζει την Ασπίς Πρόνοια.

Ο κ. Ψωμιάδης τη δεκαετία του 1990 επιδίδεται σε ένα μπαράζ εξαγορών και γιγαντώνει τον όμιλο της Ασπίς Πρόνοια. Γίνεται περισσότερο γνωστός στην επενδυτική κοινότητα όταν εξαγοράζει την εισηγμένη ασφαλιστική Ήλιος, η οποία απορροφά την Ασπίς, με αποτέλεσμα οι μετοχές του ομίλου να αρχίσουν να διακινούνται στο Χρηματιστήριο. Οι παρατυπίες ωστόσο και η κατάχρηση χρήματος από την εταιρία του τον οδήγησαν στην φυλακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου