Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Σε ελεύθερη πτώση ο Καβαλιέρε


Οι εκλογείς, όμως, αποφάσισαν να μην τον στηρίξουν. "Δεν παραιτούμαι, ίσα-ίσα, θα τριπλασιάσω τις προσπάθειες (μου). Ήθελα να ορίσω την ημερομηνία της κηδείας μου, αλλά, τελικά, κατάλαβα ότι έχω πολλές δουλειές", δήλωσε ο κ. Μπερλουσκόνι, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις της ήττας χαριτολογώντας. Τα προβλήματα όμως είναι εμφανή και θα πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα...

Ο υπουργός εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι (Λέγκα του Βορρά) σχολιάζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα τόνισε πως "πρόκειται για πραγματικό χαστούκι και επιβάλλεται προβληματισμός. Ή προσφέρουμε νέα δυναμική στην κυβερνητική δράση, ή δεν θα καταφέρουμε να απαντήσουμε στο μήνυμα τον εκλογών".
Ο Σάντρο Μπόντι, ένας από τους τρεις συντονιστές του μπερλουσκονικού κόμματος Λαός της Ελευθερίας, αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων αποφάσισε να παραιτηθεί.
Η αντιπολίτευση ζήτησε ανοικτά από τον ιταλό πρωθυπουργό να ακολουθήσει το παράδειγμα του Μπόντι και να υποβάλλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: "αν αγαπά την χώρα του, πρέπει να το πράξει", δηλώνει ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι.
Πάντως δύσκολα ο Μπερλουσκόνι θα ακολουθήσει την συμβουλή, ενώ μοιάζει ξεκάθαρο ότι το όλο σχέδιό του --να εξαντλήσει την περίοδο μέχρι το 2013 και να προσπαθήσει, στην συνέχεια, να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας-- δεν μπορεί να θεωρηθεί, στην φάση αυτή, ιδιαίτερα ρεαλιστικό.
Η άνετη νίκη του Τζουλιάνο Πιζαπία στο Μιλάνο, του Λουίτζι Ντε Ματζίστρις στην Νάπολη, του Μάσιμο Τζέντα στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας, αποδεικνύουν ότι, η σχέση πάθους του κ. Μπερλουσκόνι με μεγάλο μέρος των ιταλών μετά από δεκαεπτά χρόνια, άρχισε, πιθανότατα, να γίνεται παρελθόν.
Η Λέγκα του Βορρά μπορεί να προσπαθήσει να πάρει αποστάσεις για να διατηρήσει τα σημερινά εκλογικά της ποσοστά. Η ομάδα βουλευτών των λεγόμενων "Υπεύθυνων" (που συστήθηκε τους περασμένους μήνες, για να συνδράμει τον Μπερλουσκόνι στο κοινοβούλιο), δεν αποκλείεται, τελικώς, να διασπασθεί. Και οι διάφοροι δελφίνοι (ο υπουργός οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, ο περιφερειάρχης του Μιλάνου Ρομπέρτο Φορμιγκόνι, ο υπουργός δικαιοσύνης Αντζελίνο Αλφάνο), θα διεκδικήσουν όλο και μεγαλύτερη αυτονομία και προβολή, ενόψει της μεγάλης κούρσας για την αντικατάσταση του αρχηγού.
Η κεντροαριστερά, από τη μεριά της, θα πρέπει να αποφασίσει ποιον δρόμο εννοεί να ακολουθήσει. Αν σκέφτεται δηλαδή --όπως ζητά σήμερα ο περιφερειάρχης της περιοχής του Μπάρι Νίκι Βέντολα-- να οργανώσει εσωτερικές εκλογές για την επιλογή του υποψήφιου πρωθυπουργού, αν θα συμμαχήσει τόσο με το κέντρο όσο και με την αριστερά και αν θα επιμείνει, τελικώς, στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Τα σενάρια, οι πιθανές εξελίξεις και οι νέες, υπό διαμόρφωση, ισορροπίες συζητώνται. Αυτό που είναι βέβαιο, σύμφωνα με σχολιαστές, είναι ότι ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός, ή θα καταφέρει να αλλάξει ριζικά στρατηγική και δημόσιο λόγο, ή, διαφορετικά, θα πρέπει μάλλον να αρχίσει να συμφιλιώνεται με την ιδέα, ότι κάθε πολιτική σταδιοδρομία έχει μια αρχή, αλλά και ένα τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου