Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Στυλώνει τα πόδια και δε φεύγει ο Καντάφι – Φρατίνι: «Το καθεστώς του, έχει τελειώσει»

«Είναι προετοιμασμένος να αναζητήσει πολιτική λύση για την κρίση στη χώρα», δήλωσε ο πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής. Οι δυο άνδρες συναντήθηκαν τη Δευτέρα στην Τρίπολη και ο Συνταγματάρχης ζήτησε από τον Ζούμα να μεσολαβήσει για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη χώρα του...


«Το καθεστώς του Καντάφι έχει τελειώσει», ήταν η... απάντηση του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι ο οποίος βρίσκεται στη Βεγγάζη, προπύργιο της λιβυκής εξέγερσης, για να εγκαινιάσει το ιταλικό προξενείο στην πόλη.

Κάλεσε μάλιστα τον Λίβυο ηγέτη να εγκαταλείψει την εξουσία και να φύγει από τη χώρα. «Οι στενοί του συνεργάτες τον έχουν εγκαταλείψει, δεν έχει τη διεθνή υποστήριξη, οι ηγέτες της G8 τον έχουν απορρίψει: πρέπει να φύγει», υπογράμμισε.

Και για να γίνει αυτό «πρέπει να διατηρήσουμε την στρατιωτική πίεση, να ενισχύσουμε τις οικονομικές κυρώσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα αναστραφεί το κίνημα υπέρ του λαού της Λιβύης», πρόσθεσε ο Φρατίνι.

Ο Ιταλός υπουργός δεσμεύθηκε επίσης ότι η χώρα του θα προσφέρει οικονομική υποστήριξη στους εξεγερμένους. Μάλιστα, ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία Eni, η μεγαλύτερη που δρούσε στη Λιβύη, συμμετέχει σε πακέτο παροχής οικονομικής και ενεργειακής βοήθειας προς το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.

Ο Φρατίνι υπέγραψε ένα μνημόνιο συνεργασίας με το Συμβούλιο στο οποίο, όπως δήλωσε, περιλαμβάνεται ένα πακέτο βοηθείας με τεράστια ποσά καυσίμων και τεράστια ποσά χρημάτων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Κραυγή αγωνίας
Στο μεταξύ, ο συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τη Λιβύη Πάνος Μουμτζής δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως τα αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων στις περιοχές της Λιβύης που ελέγχει ο Καντάφι αποτελούν «ωρολογιακή βόμβα» και μερικά αποθέματα τροφίμων είναι πιθανό να κρατήσουν μόλις λίγες εβδομάδες.

«Όσο μεγαλύτερο διάστημα διαρκέσει η κρίση, τόσο περισσότερο θα μειώνονται τα αποθέματα τροφίμων και είναι θέμα εβδομάδων μέχρι η χώρα να βρεθεί σε κρίσιμη κατάσταση», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου