Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν Δ.Χριστόφιας και Δ.Δρούτσας

Συνομιλία για το Κυπριακό είχαν την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, κατά τη διάρκεια ανεπίσημης επίσκεψης του πρώτου στην Κύπρο...


Ο υπουργός, αφού ανέφερε ότι ο Κύπριος πρόεδρος τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες, δήλωσε ότι «παρακολουθούμε με ανησυχία τις προσπάθειες του κ.Έρογλου να ξεφύγει και να εγκαταλείψει τη βάση των συνομιλιών, που έχει συμφωνηθεί και να εκφράζει θέσεις και απόψεις που θυμίζουν μόνο το παρελθόν
».

«Νομίζω δεν υπάρχουν δικαιολογίες για αυτό και ο κ. Έρογλου οφείλει να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών με εποικοδομητικές θέσεις και να μας πείσει όλους ότι πραγματικά επιθυμεί τη λύση και το ίδιο οφείλει και η Τουρκία να κάνει», πρόσθεσε ο υπουργός, ανέφερε ο Έλληνας υπουργός.

Ακόμη, ο κ.Δρούτσας επανέλαβε ότι η Ελλάδα βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού. «Στηρίζουμε», συνέχισε, «με όλες μας τις δυνάμεις τις υπεύθυνες προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, προσπάθειες για μια λύση στο Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και πάντα με σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, για μιαν Κύπρο ενωμένη και απελευθερωμένη από τα τουρκικά στρατεύματα. Είναι ένα αίσχος, είναι μια ντροπή, η οποία πρέπει επιτέλους να τελειώσει», τόνισε.

Τέλος σχετικά με τη θέση για εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη, ο κ. Δρούτσας υπενθύμισε ότι υπάρχουν και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για το Κυπριακό.

«Αυτά πρέπει όλοι μας να τα σεβαστούμε, πρώτα από όλα και η Τουρκία και είναι πλέον θέμα αξιοπιστίας και της Τουρκίας αλλά και θέμα αξιοπιστίας και της διεθνούς κοινότητας να σεβαστεί επιτέλους και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό», κατέληξε ο Έλληνας υπουργός.

Σημειώνεται ότι κ.Δρούτσας παραβρέθηκε σε άτυπη συνάντηση με τους ομολόγους του της Ελλάδος, της Μάλτας και του Ισραήλ όπως και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας. Όπως είχε δηλώσει ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού στην άτυπη σύνοδο, δεν θα υπήρχε ημερήσια διάταξη, ούτε θα τηρούνταν πρακτικά, αλλά απλώς θα ανταλλάσσονταν απόψεις και θα γινόταν αλληλοενημέρωση για τις διάφορες πτυχές των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου