Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Ευρωζώνη: Ανοδικά ο πληθωρισμός σταθερή η ανεργία

Με μεγαλύτερη άνοδο από την εκτιμώμενη κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, αγγίζοντας υψηλό 30 μηνών και ενισχύοντας τους φόβους για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)...
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 2,8% από 2,7% που ήταν τον Μάρτιο, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008, όπου βρισκόταν στο 3,2%.

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων μιλούσαν για σταθερό ποσοστό στο 2,7%. Στις αρχές Απριλίου, η ΕΚΤ προέβη σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25%, στο 1,25%, που ήταν η πρώτη αύξηση από τα μέσα του 2008, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την περαιτέρω αύξηση των τιμών καταναλωτή. Ωστόσο, η κίνηση αυτή έγινε παραβλέποντας το γεγονός ότι ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρέους.
Κατά τους ειδικούς, η άνοδος των τιμών οφείλεται στις υψηλότερες τιμές της ενέργειας, που πυροδότησαν αυξήσεις στους κλάδους μεταφορών, πετρελαίου θέρμανσης, ηλεκτρισμού, και τιμών φυσικού αερίου σε σχέση με πέρσι.

Ανεργία

Στο μεταξύ σύμφωνα με τη Eurostat αμετάβλητο παρέμεινε το ποσοστό των ανέργων στην Ευρωζώνη, τον Μάρτιο, παραμένοντας στο 9,9%. Ειδικότερα, η ανεργία συνέχισε να υποχωρεί στη Γερμανία, στο 6,3% από 6,4% τον Φεβρουάριο. Αντίθετα, ανοδικά κινήθηκε στην Ισπανία και την Ιταλία. Η απόκλιση στα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης ενδέχεται να δυσχεράνει την επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου