Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Ο καρκίνος του λιγνίτη (ξανα)χτυπά σε 3 περιοχές της Ελλάδας...

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ "ΠΟΛΕΜΟ" ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΛΙΓΝΙΤΗ

Οι κάτοικοι της Δράμας, της Ελασσόνας και της Βεγόρας έχουν χάσει κυριολεκτικά τον ύπνο τους τους τελευταίους μήνες. Ο εφιάλτης των σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία από τον λιγνίτη και η καταστροφή του γεωργικού πλούτου των εν λόγω περιοχών έχει ξυπνήσει για τους κατοίκους, μιας και τους τελευταίους τρεις μήνες εντάθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης για δημοπράτηση των λιγνιτικών πεδίων σε Μακεδονία και Λάρισα. Για εικόνες ενός απέραντου νεκροταφείου- κυριολεκτικά και μεταφορικά- μιλούν οι κάτοικοι και οι τοπικοί...

φορείς της Ελασσόνας και της Δράμας, οι οποίοι έχουν δει συγγενείς και γνωστούς να χάνουν την ζωή τους από την ανίατη νόσο του καρκίνου σε Πτολεμαΐδα και Ακρινή.
Αυτή τη φορά όμως στο "παιχνίδι" του λιγνίτη πρόκειται να μπούν ιδιώτες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένως ασκήσει πιέσεις στις πρόσφατες κυβερνήσεις της χώρας για παραχώρηση του 40% των λειτουργιών της Δ.Ε.Η. σε ιδιώτες. Ωστόσο, σύμφωνα με το συνδικάτο εργαζομένων στη ΔΕΗ Δυτικής Μακεδονίας, «Ένωση», η σταδιακή ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η. και η εύκολη λύση της προώθησης του προβληματικού και ρυπογόνου λιγνίτη σε ιδιώτες είναι οι στόχοι που κρύβονται πίσω από την συγκεκριμένη δημοπράτηση. «Οι ιδιώτες θέλουν να μπουν στο παιχνίδι της εξόρυξης λιγνίτη, αλλά με έτοιμες μονάδες παραγωγής και επεξεργασίας. Δεν διαθέτουν καμία τεχνογνωσία διότι η Δ.Ε.Η. είχε το μονοπώλιο μέχρι σήμερα και όσες φορές διάφοροι ιδιώτες αποπειράθηκαν να ασχοληθούν με τον λιγνίτη, δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν κερδοφόρες επιχειρήσεις. Άραγε, θα εργαζόμαστε εμείς στις μονάδες παραγωγής λιθάνθρακα και έπειτα οι ιδιώτες θα μας πετούν στο δρόμο για να προσλάβουν τους δικούς τους» αναρωτιέται ο κ. Θεοχάρης Κωνσταντίνος, πρόεδρος του συνδικαλιστικού συλλόγου «Ένωση».
Έντονες όμως είναι και οι κινητοποιήσεις των πολιτών και οι αντιδράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην ανοίξουν τα ορυχεία της περιοχής μας. Είμαστε αποφασισμένοι για «πόλεμο». Η εξόρυξη λιγνίτη δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα στην περιοχή μας παρά μόνο κακό. Εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε μια δεύτερη Πτολεμαΐδα. Μόνο πάνω από το πτώμα μας θα εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα» δήλωσε στο Newpost ο Δήμαρχος Ελασσόνας, κ. Γιώργος Πασχόπουλος.
Εξάλλου, το παράδειγμα της Πτολεμαΐδας, όπου λειτουργούν οι μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής λιγνίτη, μόνο προς αποφυγήν θα μπορούσε να είναι για τους κατοίκους της Ελασσόνας και της Δράμας. Η οικονομική κατάσταση στην περιοχή Ακρινή, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Πτολεμαΐδα, όπου έχουν μεταφερθεί οι μονάδες λιγνίτη τα τελευταία χρόνια, καθώς και η κατάσταση της υγείας των κατοίκων είναι δραματική… Στο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής οι μικροί μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματα με τη βοήθεια αναπνευστικών μασκών ενώ, σύμφωνα με στοιχεία, το 50% των παιδιών πάσχει από άσθμα. Αποκαρδιωτικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας με βάση της ληξιαρχικές πράξεις του χωριού που διενήργησε με δική του πρωτοβουλία ο κάτοικος της Ακρινής, κ. Αλέξης Σαριαννίδης και πρώην πρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου της περιοχής, όπου φαίνεται ότι το 65% των κατοίκων μέχρι σήμερα έχει φύγει από τη ζωή εξαιτίας του καρκίνου.
Όπως περιγράφει, «αν κοιτάξει κανείς περιμετρικά το χωριό θα παρατηρήσει τουλάχιστον 25 σπίτια. Όλα αυτά τα σπίτια θρηνούν τουλάχιστον ένα νεκρό κάθε δύο χρόνια. Δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις, το καλοκαίρι είναι σχεδόν αδύνατο να βγεις από το σπίτι, ενώ η μόνιμη μυρωδιά του λιγνίτη και η αίσθηση ότι είναι σούρουπο έξω μέρα νύχτα συνθέτουν την καθημερινότητα μας εδώ στο χωριό». Στο χωρίο όλοι ζουν μετά βίας με ένα μισθό 800 ευρώ υπό αντίξοες συνθήκες, χωρίς ποτέ να είδαν την οικονομική ανάπτυξη που τους υποσχέθηκε το κράτος από την εξόρυξη του λιγνίτη. Αντιθέτως, χρεωμένοι ως το λαιμό με δάνεια φεύγουν όπως όπως από το χωρίο για να ξαναχτίσουν σπίτια σε κοντινές περιοχές της Κοζάνης για να σωθούν, όπως λένε, από τον καρκίνο και να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα καλύτερο αύριο χωρίς αρρώστιες. Ένα χωριό όπου το νεκροταφείο καταλαμβάνει μεγαλύτερη έκταση από ότι η κατοικήσιμη περιοχή…
Σύμφωνα με τον πνευμονολόγο κ. Γ. Τσίοτσιο που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Ακρινής, ένας εργαζόμενος στα ορυχεία και μια γυναίκα του χωριού χάνουν την ζωή τους κάθε 6 μήνες από τη νόσο του καρκίνου. Πρόσφατη μελέτη στην περιοχή έχει δείξει ότι 1 στα 7 παιδιά προσβάλλεται από άσθμα, έχοντας 10 πλάσια επίπτωση άσθματος από περιοχές χωρίς ατμοσφαιρική ρύπανση, αποβολές εμβρύων, συγγενείς διαμαρτίες, διαταραχές του γενετικού συστήματος, διανοητικές καθυστερήσεις, μείωση της ακοής, αύξηση των κεφαλαλγιών και διαταραχές στον ύπνo.

Πηγή: newpost.gr
Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου