Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Αίγυπτος: Αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τέλους οι διαδηλωτές...

  • ΑΥΡΙΟ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 1 ΕΚΑΤ. ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΓΙΑ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!
  • ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΓΑΛΛΙΑΣ, ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΚΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΣΕ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
  • ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
  • ΕΤΟΙΜΑ C-130 ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τέλους την εξέγερση είναι οι Αιγύπτιοι, οι οποίοι και σήμερα, μετά από 6 ημέρες βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, συγκεντρώνονται ξανά στο κέντρο του Καΐρου και ζητούν την απομάκρυνση από την ηγεσία της χώρας, του Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος προχώρησε σε μερικό ανασχηματσμό της κυβέρνησης του, η τύχη της οποίας φαίνεται να βρίσκεται στα χέρια του στρατού, αφού οι πιέσεις όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό πληθαίνουν. Οι διαδηλωτές έχουν κηρύξει για σήμερα γενική απεργία και για αύριο Τρίτη έχουν προγραμματίσει πορεία "διαμαρτυρίας ενός εκατομμυρίου ανθρώπων"...

ζητώντας τον εκδημοκρατισμό της χώρας.
Οι αιματηρές ταραχές των προηγούμενων ημερών άφησαν πίσω τους 125 νεκρούς και περισσότερους από 2.000 τραυματίες. Την ίδια ώρα, αρκετές αποθήκες που περιέχουν αρχαία αιγυπτιακά τεχνουργήματα λεηλατήθηκαν και μερικά από τα αντικείμενα που υπήρχαν σ' αυτές εκλάπησαν και υπέστησαν ζημιές.
Οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις επέστρεψαν στους δρόμους του Καΐρου και των άλλων μεγάλων πόλεων μετά από τη διαταγή του απερχόμενου υπουργού Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ Αντλι ώστε να ηρεμήσουν οι κάτοικοι που πανικοβλήθηκαν από τις μαζικές λεηλασίες που ακολούθησαν τις ταραχές. Ο στρατός έχει αναλάβει να σταματήσει κάθε παράνομη δραστηριότητα, αλλά δεν φαίνεται να σκοπεύει να στραφεί κατά των διαδηλωτών.

Νέα κυβέρνηση στην Αίγυπτο
Εν τω μεταξύ η κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση ανακοίνωσε σήμερα πως σχηματίσθηκε νέα κυβέρνηση στην Αίγυπτο, επικαλούμενη διάταγμα του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.  Στο πλαίσιο του ανασχηματισμού άλλαξαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών, ενώ παρέμειναν στη θέση τους άλλοι σημαντικοί υπουργοί, όπως ο υπουργός Άμυνας.

Αφέθησαν ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα
Οι έξι δημοσιογράφοι της αγγλικής υπηρεσίας του Αλ Τζαζίρα αφέθησαν τελικά ελεύθεροι. Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας κατέσχεσαν μια κάμερα από το προσωπικό του δικτύου, προσέθεσε το Αλ Τζαζίρα, το οποίο μετέδωσε την είδηση για την απελευθέρωση των δημοσιογράφων του με έκτακτο δελτίο στο αραβικό του δίκτυο, μία ημέρα μετά την εντολή που δόθηκε στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο να σταματήσει τη λειτουργία του στη χώρα. Το τηλεοπτικό δίκτυο που εδρεύει στο Κατάρ κάλυπτε ευρέως τις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο και κατηγορήθηκε ότι πρόσκειτο φιλικά στους διαδηλωτές.
Στο μεταξύ, η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως η κυκλοφορία των σιδηροδρόμων διακόπηκε σήμερα. Η κίνηση αυτή αντιμετωπίζεται από τους διαδηλωτές ως προσπάθεια της κυβέρνησης να τους εμποδίσει να οργανωθούν, καθώς το Ίντερνετ εξακολουθεί να μην λειτουργεί στη χώρα και οι τηλεφωνικές υπηρεσίες αποστολής σύντομων μηνυμάτων λειτουργούν μόνο σποραδικά.
Την ίδια ώρα οι πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα γίνονται ολοένα και πιο ασφυκτικές.
Η μεταβατική λύση με στόχο τις εκλογές εμφανίζεται στο πρόσωπο του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι με τη διεθνή κοινότητα, το σύνολο των Αιγυπτίων αλλά και το ισλαμιστικό κίνημα Αδελφοί Μουσουλμάνοι να τον υποστηρίζουν και να τον καλού να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να έρθει σε επαφή με τους στρατιωτικούς. Ο πρώην επικεφαλής της ΙΑΕΑ την Κυριακή από την κεντρική πλατεία του Καΐρου αποδέχθηκε να ηγηθεί και κάλεσε το Μουμπάρακ να παραιτηθεί και τους συμπατριώτες του να κάνουν υπομονή γιατί, η αλλαγή “έρχεται σε λίγες ημέρες”.

ΗΠΑ: Η εποχή Μουμπάρακ έφτασε στο τέλος της
Την αποχώρηση Μουμπάρακ δήλωσαν ανοικτά οι ΗΠΑ ενώ τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα, όσο και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έκαναν λόγο για "ειρηνική μετάβαση".
Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως το αίσθημα που κυριαρχεί ανάμεσα στους συνεργάτες του Ομπάμα για θέματα εθνικής ασφάλειας είναι ότι η εποχή του Μουμπάρακ έχει περάσει, αλλά είναι θέμα των Αιγυπτίων να καθορίσουν το τι θα συμβεί μετά.

Η ΕΕ καλεί το Μουμπάρακ σε μεταρρυθμίσειςΟι ηγέτες της Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας σε κοινή τους ανακοίνωση κάλεσαν τον Πρόεδρο Μουμπάρακ “να ενεργοποιήσει μια διαδικασία μεταρρυθμίσεων, που θα συνοδευτεί από τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης ευρείας σύνθεσης και από τη διενέργεια ελεύθερων και δίκαιων εκλογών”.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέηβιντ Κάμερον υποστήριξε ότι η καταστολή δεν θα έχει καλή κατάληξη για την Αίγυπτο, χωρίς να καλέσει ωστόσο σε παραίτηση τον πρόεδρο Μουμπάρακ.

Αναταραχή και στις αγορές
Η κρίση στην Αίγυπτο, μετά την ανατροπή του καθεστώτος στην Τυνησία, αλλά και το κύμα λαϊκής οργής σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής έχουν προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στις αγορές. Τα χρηματιστήρια στην Ασία έπεσαν σήμερα, αντίθετα η τιμή του πετρελαίου Brent έφτασε σχεδόν τα 100 δολάρια το βαρέλι, την υψηλότερη τιμή εδώ και 28 μήνες. Το Χρηματιστήριο του Καΐρου θα παραμείνει κλειστό και σήμερα.
Να σημειωθεί ότι ο οίκος Moody΄s υποβάθμισε τη Δευτέρα την αιγυπτιακή οικονομία.

Έτοιμα C- 130 για τον επαναπατρισμό Ελλήνων
Σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας βρίσκεται το Υπουργείο Εξωτερικών για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων της Αιγύπτου. Δύο αεροσκάφη C-130, είναι έτοιμα στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας εν αναμονή της εντολής του υφυπουργού Εξωτερικών και αρμοδίου σε θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Δημήτρη Δόλλη, για την απογείωσή τους με προορισμό την Αλεξάνδρεια.
Ήδη, όπως εξήγησε ο κ. Δόλλης σε συνεντεύξεις του σε ραδιοτηλεπτικά μέσα σήμερα το πρωί, αναμένεται η σχετική άδεια από τις αιγυπτιακές αρχές για την ασφαλή μεταφορά των Ελλήνων που θα θελήσουν να επαναπατριστούν. Περίπου 100 Έλληνες της Αλεξάνδρειας έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να φύγουν από την Αίγυπτο, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για άλλα 17 άτομα που βρίσκονται στο αεροδρόμιο του Καΐρου.
"Ουδείς Έλληνας ομογενής βρίσκεται σε κίνδυνο, παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει πλήρως και με απόλυτο σχέδιο το σχετικό μηχανισμό και είμαστε πανέτοιμοι να τους μεταφέρουμε με ασφάλεια, εάν και όποτε αυτό χρειαστεί", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
Την ίδια ώρα, επισπεύδεται η απομάκρυνση και άλλων ξένων υπηκόων από την Αίγυπτο, ενώ πολλές εταιρείες αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου