Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στο «Παλάτι της Ανεξαρτησίας», στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, οι διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). H Ελλάδα εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα. Στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής θα παρέμβει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, Πέτρος Ευθυμίου, ενώ στην Αστάνα βρίσκεται και ο κυβερνητικός...
εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ενώ στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει σειρά διμερών επαφών με ηγέτες άλλων χωρών.
Στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ, συμμετέχουν 38 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ένας αντιπρόεδρος, 7 εκπρόσωποι κυβερνήσεων και 14 υπουργοί, από τα 56 συμμετέχοντα Κράτη του ΟΑΣΕ, καθώς και εκπρόσωποι των 12 (6 Μεσογειακών και 6 Ασιατικών) Εταίρων Συνεργασίας του Οργανισμού. Η Σύνοδος Κορυφής της Αστάνα είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά από 11 χρόνια -με τελευταία εκείνη της Κωνσταντινούπολης (18-19 Νοεμβρίου 1999) και επίσης είναι η πρώτη που λαμβάνει χώρα σε κέντρο-ασιατική χώρα. Μέχρι το 1999 είχαν πραγματοποιηθεί έξι Σύνοδοι Κορυφής. Να σημειωθεί ότι αυτές οι Σύνοδοι δεν πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά μόνο όταν επιτευχθεί η απαιτούμενη προς τούτο ομοφωνία. Η φετινή Σύνοδος είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του προέδρου του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ. Το Καζακστάν ασκεί την Προεδρία του ΟΑΣΕ για το 2010.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Astana Τimes», της 30ης Νοεμβρίου 2010, ο Ναζαρμπάγεφ -στις 16 και 17 Ιουλίου 2010, σε ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο στο Αλμάτι- είχε τονίσει πως «η Σύνοδος Κορυφής όχι μόνο θα προωθήσει την ανταπόκριση του ΟΑΣΕ στις νέες προκλήσεις και απειλές αλλά επίσης θα εμπεδώσει την αξιοπιστία του Οργανισμού και θα ενδυναμώσει τον ρόλο του στα ζητήματα ασφαλείας Ευρώπης και Ευρασίας». Επίσης, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας, επισκεπτόμενος ο πρόεδρος του Καζακστάν την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Λισσαβώνα στις 19 και 20 Νοεμβρίου 2010, στην διάρκεια της ομιλίας του είχε θέσει ως προτεραιότητα για το Καζακστάν το θέμα του Αφγανιστάν, δεδομένου ότι το Καζακστάν ήταν η πρώτη κέντρο-ασιατική χώρα που συμμετείχε στην διεθνή δύναμη στο Αφγανιστάν (International Security Assistance Force-ISAF).
«Το ζήτημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας άπτεται πέραν του ηπειρωτικού πλαισίου, καλύπτοντας τον τεράστιο ευρασιατικό χώρο. Από αυτή τη σκοπιά, το Καζακστάν δίνει ιδιαίτερη σημασία στο Αφγανιστάν, το οποίο είναι συνέταιρος του Οργανισμού και συνορεύει με τρία συμμετέχοντα κράτη-μέλη του ΟΑΣΕ» είχε αναφέρει, ο κ. Ναζαρμπάγεφ, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ την συμβολή του Καζακστάν στην μεταφορά εφοδίων- μη πολεμικού υλικού- στην ISAF, καθώς και στην πραγματοποίηση πτήσεων από το Καζακστάν (15.000 κοντέϊνερς και 13.000 πτήσεις αντίστοιχα), προσθέτοντας ότι το Καζακστάν ετοιμάζεται να διευρύνει τις εδαφικές διευκολύνσεις για τα υλικά του ΝΑΤΟ, από το Ακτάου το οποίο είναι λιμάνι στην Κασπία.
Η Καζαχική Προεδρία του ΟΑΣΕ, εξ αρχής, ανέλαβε να συνεχίσει τη Διαδικασία της Κέρκυρας, η οποία ξεκίνησε ως πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ το 2009, μέσω της οποίας εγκαινίασε τον Ευρωπαϊκό Διάλογο Ασφάλειας με σκοπό να γεφυρώσει το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των συμμετεχόντων Κρατών του Οργανισμού, ώστε να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Κατά την διάρκεια της Καζαχικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ, πραγματοποιήθηκαν τακτικές συναντήσεις στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Κέρκυρας για ουσιαστικά θέματα τα οποία αφορούν τις τρεις διαστάσεις του Οργανισμού: πολιτικο-στρατιωτική, οικονομικο-περιβαλλοντική και ανθρώπινη διάσταση. Ακολουθώντας συνεκτική, συλλογική, αδιαίρετη και πολυδιάστατη προσέγγιση στον τομέα της ασφάλειας, ο ΟΑΣΕ εξετάζει και στις τρεις προαναφερθείσες διαστάσεις θέματα όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η παράνομη μετανάστευση.
Η Σύνοδος Κορυφής της Αστάνα θα κλείσει με τις ομιλίες του απερχόμενου Προεδρεύοντος Καζάχου Προέδρου και της Προέδρου της Λιθουανίας, ως εκπροσώπου της επόμενης Προεδρίας του ΟΑΣΕ. Νωρίς το απόγευμα της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ της Τρόικα και των Ασιατικών και Μεσογειακών Εταίρων χωριστά, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Ο βασικός στόχος της Συνόδου είναι να υιοθετηθεί Πολιτική Διακήρυξη, η οποία να έχει «δραστικό προσανατολισμό», για συγκεκριμένα θέματα μείζονος σημασίας και για την πλήρη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των Αρχών και Αξιών του Οργανισμού.
Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ, έχοντας ως στόχο τον μετασχηματισμό της περιοχής του ΟΑΣΕ σε μία «Κοινότητα Ασφάλειας», όπου θα οικοδομηθεί η ασφάλεια μεταξύ των συμμετεχόντων Κρατών από κοινού, και όπου η απειλή και η χρήση βίας θα παύσει να υφίσταται ως επιλογή στις μεταξύ τους σχέσεις. Η επινόηση της «Κοινότητας Ασφαλείας» έγινε πρώτα από την Γαλλία με βάση τις διαβουλεύσεις που έχουν προηγηθεί στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Κέρκυρας.
Οι τέσσερις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ είναι οι εξής:
1. Βελτίωση θεσμικής ικανότητας του ΟΑΣΕ ως προς την πρόληψη, διαχείριση και επίλυση διενέξεων, καθώς και την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών (όπως Γεωργία, Υπερδνειστρία, Ναγκόρνο Καραμπάχ)
2. Ενίσχυση του καθεστώτος ελέγχου των συμβατικών όπλων, και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας, καθώς και διατήρηση της σημασίας της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE)
3. Περαιτέρω εφαρμογή των δεσμεύσεων της Ανθρώπινης Διάστασης, με έμφαση στην ελευθερία των ΜΜΕ και
4. και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του ΟΑΣΕ στην αντιμετώπιση αναδυομένων διασυνοριακών απειλών και προκλήσεων (ιδιαίτερα στο Αφγανιστάν).
Άλλα σημαντικά θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί η Σύνοδος Κορυφής της Αστάνα είναι οι διεθνικές απειλές που άπτονται και των τριών διαστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, της εμπορίας ανθρώπων, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, της ασφάλειας του κυβερνοχώρου, και της διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής.
Οι τρόποι ενίσχυσης της θεσμικής αποτελεσματικότητας του ΟΑΣΕ, με ενδεχόμενη μελλοντική υιοθέτηση νομικά δεσμευτικού κειμένου (Χάρτη Οργανισμού) - διότι ο Οργανισμός είναι πολικά δεσμευτικός) - θα αποτελέσουν επίσης αντικείμενο συζητήσεων στην Σύνοδο Κορυφής. Επίσης θα εξετασθούν ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, επιπτώσεις των οικονομικών και περιβαλλοντικών απειλών στο πεδίο της ασφάλειας, συντονισμός μεταξύ διεθνών και περιφερειακών Οργανισμών (ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΣτΕ, ΟΑΣΕ, ΟΣΣΑ-CSTO), θέματα ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας και των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες, καταπολέμηση εγκλημάτων μίσους, ελευθερία της έκφρασης, των ΜΜΕ και της ροής της πληροφόρησης.
Όλα τα παραπάνω θέματα (οι τρεις διαστάσεις του ΟΑΣΕ) έχουν εξετασθεί εκτενώς στην Αναθεωρητική Διάσκεψη εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Αστάνα, η οποία ξεκίνησε στις 30.9.2010 και τελείωσε στις 28.11.2010, ακολουθούμενη από την Προπαρασκευαστική Επιτροπή της εν λόγω Συνόδου Κορυφής (28-30.11.2010) στην Αστάνα.
Η «φιλόδοξη ατζέντα» του Μπαν Κι Μουν
Η εξασφάλιση της ειρήνης, η προάσπιση των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η βιώσιμη ανάπτυξη και ο έλεγχος των εξοπλισμών, ο αφοπλισμός και η μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, αποτελούν την «φιλόδοξη ατζέντα» που έθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στην ομιλία του σήμερα, στην Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στην Αστάνα του Καζακστάν. Ο γ.γ. του ΟΗΕ αναφέρθηκε κατ' αρχήν στο ζήτημα του Κιργιστάν και στη συνέχεια στο ζήτημα του Αφγανιστάν, λέγοντας πως ο ΟΗΕ θα εκπονήσει -στις αρχές του 2011- Περιφερειακό Πρόγραμμα για το Αφγανιστάν και τις γειτονικές χώρες, ενώ τόνισε ότι ο Οργανισμός θα καλωσόριζε την ενεργότερη συμμετοχή του ΟΑΣΕ, στην υποστήριξη των εθνικών προγραμμάτων του Αφγανιστάν.
Σε ότι αφορά στις θεμελιώδεις ελευθερίες και στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο γ.γ. του ΟΗΕ εξήρε τον ρόλο του ΟΑΣΕ στην προώθηση και υποστήριξη ελεύθερων και δίκαιων εκλογικών διαδικασιών, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «οι αξιόπιστες εκλογικές διαδικασίες είναι βασικό στοιχείο δημοκρατίας, αλλά δεν αποτελούν εγγύηση καλής διακυβέρνησης».
Ο γ.γ. του ΟΗΕ κάλεσε σε διπλασιασμό των προσπαθειών, ώστε τα κράτη να προωθήσουν το κράτος δικαίου την ίση πρόσβαση στην δικαιοσύνη και την συμμετοχή των πολιτών.
«Σαφώς και δεν μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία χωρίς ταυτόχρονα να επικεντρώνουμε στα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η πλήρης εφαρμογή των αξιών, αρχών και δεσμεύσεων του ΟΑΣΕ είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προώθηση συνεκτικών κοινωνιών. «Η υποστήριξη των δικαιωμάτων, μεταναστών και προσφύγων είναι εξαιρετικά επείγουσα» πρόσθεσε ο κ. Μπαν Κι Μουν.
Σε ότι αφορά την βιώσιμη ανάπτυξη, ο γ.γ. του ΟΗΕ επισήμανε το γεγονός ότι ο Οργανισμός υπολογίζει στην υποστήριξη του ΟΑΣΕ, για την προώθηση της Ατζέντας της Σεούλ (G20), τονίζοντας πως μια σειρά ζητημάτων είναι ώριμα για συμφωνία. Αναφερόμενος στους εξοπλισμούς, είπε ότι παρότι η διεθνής κοινότητα σημείωσε πρόοδο στο πεδίο των πυρηνικών εξοπλισμών και της μη διάδοσης πυρηνικών όπλων, εντούτοις υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν. Ο κ. Μπαν Κι Μουν, εξήρε τις πρωτοβουλίες του Καζακστάν για το πεδίο πυρηνικών δοκιμών του Σέμιπαλατίνσκ το οποίο, όπως είπε, «από πεδίο τρόμου μετετράπηκε σε σύμβολο ελπίδας». Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ατζέντα που έθεσε μπορεί να επιτευχθεί και τόνισε ότι ο Οργανισμός θα σταθεί δίπλα στον ΟΑΣΕ, για έναν κόσμο πιο ασφαλή, δίκαιο και ευτυχισμένο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου