Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Άγριο παζάρι για το μέλλον των μισθών...

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Συντάκτης: Ηλίας Π. Γεωργάκης
Αγριο παζάρι αλλά και σηµεία σύγκλισης για το µέλλον των µισθών σηµειώθηκαν χτες σε ανεπίσηµη συνάντηση µεταξύ εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ - ΣΕΒ - ΓΣΕΒΕ - Εµποροι), του γ.γ. του υπ. Εργασίας κ. Δ. Δασκαλάκη και του καθηγητή κ. Ι. Κουκιάδη. Οι διαπραγµατεύσεις θα συνεχιστούν ώστε το υπουργείο Εργασίας, αν επιτευχθεί συµφωνία και αφού εγκριθεί από την τρόικα, να προχωρήσει στη νοµοθέτηση εντός του Δεκεµβρίου. Σύµφωνα µε πληροφορίες, τα 4 σηµεία σύγκλισης είναι τα εξής: 1 Για την επέκταση των κλαδικών συµβάσεων θα γίνει αποστολή υποµνήµατος στον...

Πρωθυπουργό αλλά και στην τρόικα, ώστε να παραµείνει το σηµερινό καθεστώς.
2 Η µείωση µισθών µέσω των επιχειρησιακών συµβάσεων στην υπεροχή τους έναντι των κλαδικών θα φθάνει το 10-12 %. 3 Η διάρκειά τους να είναι έως 2 έτη και στο διάστηµα αυτό να µην γίνονται απολύσεις.
4 Σε επιχειρήσεις µε προσωπικό έως 20 άτοµα θα δηµιουργηθούν ενώσεις προσώπων που θα αναλάβουν τις διαπραγµατεύσεις µε τους εργοδότες.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλοπουλος, σε χτεσινοβραδινή του δήλωση, µετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στα γραφεία του Συνδέσµου, ανέφερε ότι «σε πείσµα των κατ’ επάγγελµα αρνητών της κοινωνικής συνεννόησης, οι κοινωνικοί εταίροι δεν απεµπόλησαν σήµερα το δικαίωµα και χρέος τους να συζητούν και να αναζητούν κοινές λύσεις σε κοινά προβλήµατα». «Πεποίθηση µου», πρόσθεσε, «είναι ότι οι κοινωνικοί εταίροι διαθέτουν την απαιτούµενη νηφαλιότητα για να συγκλίνουν στα εργασιακά ζητήµατα που ανακύπτουν µέσα από την εφαρµογή του Μνηµονίου µε στόχο την προστασία της απασχόλησης και τη στήριξη της ανάπτυξης. Μολονότι είναι φυσικό να υπάρχουν µεταξύ µας επί µέρους αποκλίσεις, µας ενώνει η αγωνία να προστατεύσουµε στο µέτρο του δυνατού τις επιχειρήσεις και τους εργαζοµένους µας από τις επιπτώσεις της κρίσης, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Τονίζεται ότι στο επικαιροποιηµένο Μνηµόνιο προβλέπεται η επικράτηση των επιχειρησιακών συµβάσεων εργασίας έναντι των κλαδικών, γεγονός που οδηγεί στον ιδιωτικό τοµέα σε µειώσεις µισθών έως 25%. Ως προς τη δυνατότητα επικράτησης των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συµβάσεων εργασίας, στο αναθεωρηµένο κείµενο αναφέρεται ότι «η επικράτηση των επιχειρησιακών συµβάσεων θα γίνεται υπό την αίρεση της ύπαρξης αναγκαίων περιορισµών».

Με τη νέα ρύθµιση:
- Οι όροι και οι προϋποθέσεις απόκλισης των επιχειρησιακών συµβάσεων από τις κλαδικές θα γίνει όχι ανέλεγκτα, όπως αρχικά προβλεπόταν, αλλά κάτω από όρους και διαδικασίες. -Διασφαλίζεται πλέον ότι οι επιχειρησιακές συµβάσεις θα αποκλίνουν µόνο από τις κλαδικές και οµοιοεπαγγελµατικές συµβάσεις και όχι από τη Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας, που θα εξακολουθήσει να είναι το πάτωµα για τις αποδοχές των εργαζοµένων.

Η πρόταση της υπουργού
Τη συναίνεση στις ρυθµίσεις για τις επιχειρησιακές συµβάσεις ζητεί η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη µε αφορµή τις διαβουλεύσεις µε τους κοινωνικούς εταίρους για την ευελιξία στην αγορά εργασίας. Κατά την εισήγησή της στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η κ. Κατσέλη σηµείωσε πως πρέπει να ληφθεί υπόψη «το γεγονός ότι µεγάλες, µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται ελεγχόµενη ευελιξία στη διαµόρφωση του µισθού, αλλά µε όρους που θα αποτρέψουν µια ανεξέλεγκτη εφαρµογή, η οποία θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισµό αλλά και στο εισόδηµα του εργαζοµένου». «Βρισκόµαστε σε έναν δρόµο που µας δίνει µια αισιοδοξία ότι θα βάλουµε ένα πλαίσιο στο οποίο θα υπάρχειανοχή, ανόχι συναίνεση» τόνισε η υπουργός Εργασίας και συµπλήρωσε ότι «µέσα στον µήνα θα κατατεθεί το σχέδιο νόµου που απορρέει από τοΜνηµόνιο για την αναµόρφωση του συστήµατος των συλλογικών διαπραγµατεύσεων».
Οι εταιροι φερονται να συµφωνούν ότι οι µισθοί δεν µπορούν να µειωθούν πέραν του 12% σε σχέση µε τις κλαδικές, ενώ ο ΣΕΒ προκαλεί µε προτάσεις - σοκ. «Tαφόπλακα» στό 40ωρο εβδοµαδιαίας εργασίας αλλά και στο πενθήµερο, υπερωρίες και υπερεργασία χωρίς αµοιβή αλλά και εργασία το Σάββατο περιλαµβάνουν οι προτάσεις-σοκ του προέδρου του ΣΕΒ (βιοµήχανοι) Δ. Δασκαλόπουλου, προκαλώντας την οξύτατη αντίδραση της ΓΣΕΕ.
Ο κ. Δασκαλόπουλος πρότεινε – κατά τη συνάντηση που είχε χθες µε τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδη στο κτίριο του ΣΕΒ – συµψηφισµό των επιπλέον ωρών εργασίας και διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε τετραµηνιαία βάση, ηλεκτρονική καταγραφή των υπερωριών ώστε να περιοριστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και απασχόληση την έκτη ηµέρα µε χορήγηση ενός επιπλέον ρεπό. Με πρόσχηµα «την άρση των εµποδίων στην επιχειρηµατικότητα», ο ΣΕΒ προτείνει ως λύση τον συµψηφισµό της υπέρβασης του ηµερήσιου ωραρίου που πραγµατοποιείται εντός της εβδοµάδας έως δύο ώρες πέραν του 8ώρου και να επιτρέπεται η απασχόληση την έκτη ηµέρα µε χορήγηση αναπληρωµατικής ανάπαυσης. Στα εργασιακά, οι προτάσεις του ΣΕΒ περιλαµβάνουν ακόµη τη µείωση κατά 50% (από 8% σε 4%) του ποσοστού των προσλήψεων που καλύπτεται υποχρεωτικά από ειδικές κατηγορίες εργαζοµένων (άτοµα µε ειδικές ανάγκες, πολύτεκνοι κ.ά.), την αναθεώρηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελµάτων και τη µείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Η ΓΣΕΕ σχολιάζοντας τις προτάσεις Δασκαλόπουλου επισηµαίνει ότι «µε πρόσχηµα την κρίση, οι βιοµήχανοι επιχειρούν για ακόµη µία φορά να ισοπεδώσουν κάθε εργασιακό δικαίωµα». Ας καταλάβουν επιτέλους, τονίζει η ΓΣΕΕ, ότι «ο κόµπος έφτασε στο χτένι και ότι οι εργαζόµενοι µε τους εκβιασµούς και τις απειλές τους έχασαν περισσότερα από ό,τι µπορούσαν ώστε εκείνοι να πετύχουν τον στόχο τους, που δεν είναι άλλος από τη διεύρυνση της κερδοφορίας και των προνοµίων τους. Η θέση της ΓΣΕΕ είναι ξεκάθαρη και αδιαπραγµάτευτη. Οι εργαζόµενοι δεν θα πληρώσουν άλλο το µάρµαρο. Ας πληρώσουν, επιτέλους, όλοι όσοι τα προηγούµενα χρόνια πλούτιζαν και πλουτίζουν στις πλάτες µας. Απαιτούµε από την κυβέρνηση να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων αυτές τις «φαεινές ιδέες» του ΣΕΒ, όπως απαιτούµε και από τον Σύνδεσµο Επιχειρήσεων Βιοµηχανιών να πάρει πίσω τις σηµερινές προτάσεις του για τις ανατροπές στα εργασιακά και να αναλάβει αυτό που από καιρό έπρεπε να είχε κάνει: τη δική του κοινωνική ευθύνη και υποχρέωση».

Και απελευθέρωση κερδών
Πάντως, εκτός από τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ο ΣΕΒ ζητεί απελευθέρωση των περιθωρίων κέρδους στα οπωροκηπευτικά, κατάργηση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων να προαναγγέλλουν τις µεταβολές των τιµών 20 ηµέρες πριν και να υποβάλλουν κοστολογικά στοιχεία στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προτού προβούν σε ανατιµήσεις. Επίσης κατάργηση της διατίµησης στα κυλικεία των πλοίων, αλλαγή του τρόπου τιµολόγησης των φαρµάκων, κατάργηση της έκδοσης τιµολογίων από τους αγρότες, όπως και της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να ενηµερώνουν την Επιτροπή Ανταγωνισµού για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις. Τέλος, εισηγείται εξορθολογισµό των κοµίστρων στις αστικές συγκοινωνίες και τα ταξί και κατάργηση των περιορισµών για εγκατάσταση βιοµηχανιών και αποθηκών στην Αττική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου