Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Μετατάξεις χιλιάδων εργαζομένων για μείωση του κράτους...

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής
Συντάκτης: Φωτεινή Καλλίρη
Ανακατατάξεις στην εργασιακή ζωή χιλιάδων εργαζομένων επιφέρουν ήδη οι σαρωτικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο ανασχεδιασμού του δυσλειτουργικού κρατικού μηχανισμού με την εφαρμογή του «Καλλικράτη ΙΙ» στη Δημόσια Διοίκηση και με φόντο τις ενστάσεις της ΑΔΕΔΥ για το κύμα μετατάξεων που έρχεται το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα τους επόμενους έξι μήνες θα αλλάξουν θέσεις και αντικείμενο εργασίας, υπηρεσία και φορέα, ώστε να υπάρξει ορθολογική κατανομή και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Με βάση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ο στόχος είναι να...

μειωθεί –σταδιακά– το κράτος τουλάχιστον κατά 30%. Ετσι, θα καταργηθούν όλοι οι οργανισμοί που (κυριολεκτικά...) δεν έχουν αντικείμενο, οι διευθύνσεις στις οποίες δεν υπηρετεί ούτε ένας υπάλληλος και όλες οι αντιπαραγωγικές υπηρεσίες. Ενδεικτικά, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζεται η συγχώνευση ή η κατάργηση περίπου 100 ΔΟΥ, εγχείρημα που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση περίπου 5.000 - 6.000 εφοριακών, ενώ κατευθυντήρια γραμμή προς όλα τα υπουργεία είναι να μειωθούν οι γενικές διευθύνσεις και να συγχωνευθούν οι εποπτευόμενοι φορείς. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο υπουργός κ. Κ. Σκανδαλίδης μελετά τη μείωση των επτά γενικών διευθύνσεων σε τέσσερις, των 17 οργανισμών σε πέντε ή έξι, ενώ οι περισσότερες αποκεντρωμένες υπηρεσίες περνούν στα χέρια των επτά κρατικών περιφερειών.
Η έλλειψη οργανογραμμάτων σε υπουργεία και φορείς φαλκιδεύει το εγχείρημα για μείωση του κράτους κατά 30%.
Ανάλογες περικοπές θα γίνουν στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, όπου θα μείνουν οι μισοί από τους 59 εποπτευόμενους οργανισμούς –δεν θα ξεπερνούν τους 30–, ενώ ακόμη και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επεξεργάζεται σχέδιο για την κατάργηση πολλών στρατοπέδων (π. χ. Κορίνθου, το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί).
Στο υπουργείο Υποδομών, το οποίο εποπτεύει τις περισσότερες ΔΕΚΟ, θα συντελεστούν δομικές αλλαγές. Ο δρόμος των μετατάξεων άνοιξε με τη μετακίνηση 2.700 εργαζομένων στον ΟΣΕ με διαδικασίες που εξαντλούνται σε πιεστικό χρονικά πλαίσιο, ενώ στόχος είναι έως το τέλος Δεκεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις για την αναδιοργάνωση και την εξυγίανση του ΟΣΕ.
Ο εργασιακός χάρτης για χιλιάδες απασχολουμένους θα διαφοροποιηθεί μετά και την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ ακολουθεί νέο «πακέτο» μετατάξεων. Αμέσως μετά τον ΟΣΕ, σειρά έχουν τουλάχιστον 1.500 εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες (ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, μετρό, ΗΣΑΠ) οι οποίοι θα μεταταγούν σε θέσεις του Δημοσίου. Ακολουθεί η μετακίνηση 500 υπαλλήλων από την ΠΥΡΚΑΛ, την Εταιρεία Αμυντικών Συστημάτων, την ΕΛΒΟ κ. ά.
Ο κύριος όγκος των υπαλλήλων που θα μετακινηθούν θα ενισχύσει ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ. τ. λ.), νοσοκομεία, δήμους και υπηρεσίες «πρώτης γραμμής» που συναλλάσσονται με πολίτες.
Οι επιφυλάξεις, ωστόσο, που διατυπώνονται εστιάζονται στην έλλειψη οργανογραμμάτων στα υπουργεία και τους φορείς, οι οποίοι λειτουργούν με παμπάλαιους οργανισμούς, χωρίς περιγραφή καθηκόντων ανά θέση εργασίας, ώστε η κεντρική διοίκηση να έχει σαφή εικόνα για το «τι κάνει ποιος» και κατά συνέπεια ποιοι θεωρούνται πλεονάζοντες και πρέπει να μεταταγούν σε νευραλγικά πόστα.
Τα βήματα για τις διαρθρωτικές αλλαγές θα γίνουν σταδιακά, ενώ οι μετατασσόμενοι θα «περάσουν» από επιμορφωτικά σεμινάρια για να ενημερωθούν για το νέο αντικείμενο εργασίας τους.
Η πρώτη «οδηγία» για την απογραφή των θέσεων, αυτή τη φορά, των δημοσίων υπηρεσιών δόθηκε με εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών κ. Ιω. Ραγκούση, ο οποίος κάλεσε υπουργεία, φορείς, ανεξάρτητες αρχές και όλα τα ΝΠΔΔ να αποστείλουν μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου πλήρη στοιχεία για το προσωπικό που διαθέτουν, τις ειδικότητες των εργαζομένων που απασχολούν, τους κλάδους του προσωπικού, πόσοι είναι αποσπασμένοι ή σε μετάταξη, καθώς και το πλεονάζον προσωπικό ή τα κενά σε θέσεις και υπαλλήλους που υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου