Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Γαλλία-Γερμανία: Αποφασισμένες να διασώσουν το ευρώ

Η Γαλλία και η Γερμανία είναι αποφασισμένες να διασώσουν το ευρώ και δεν θα επιτρέψουν να καταστεί όμηρος των αγορών, τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Φρανσουά Μπαρουέν, μία ημέρα μετά τη συμφωνία στήριξης της Ιρλανδίας με 85 δισ. ευρώ. Ο Μπαρουέν, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Προϋπολογισμού, εκτιμά ότι το σχέδιο στήριξης θα αποδειχθεί «επαρκές και αποτελεσματικό» για τον κατευνασμό των αγορών. «Δεν είναι ένα μεμονωμένο μέτρο που ελήφθη σε απάντηση μιας σοβαρής κρίσης. Αποτελεί μέρος της απόλυτης απόφασης της Ευρώπης -της Γαλλίας και της Γερμανίας- να διασώσουν τη ζώνη του...


ευρώ», δήλωσε σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοσταθμό Europe 1.
«Είναι απαραίτητο για όλους, για τους επενδυτές, να κατανοήσουν το μήνυμα της Ευρώπης: Θα διασώσουμε το ευρώ. Είναι ένα εργαλείο το οποίο δεν θα τεθεί υπό ομηρία», σημείωσε και προσέθεσε ότι η κρίση στην Ευρώπη «δεν αποτελεί κίνδυνο ή απειλή για τη Γαλλία». Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε την Δευτέρα ότι η φημολογία των αγορών εις βάρος της Πορτογαλίας «δεν είναι πλέον λογική».
Αφού η Ιρλανδία ζήτησε βοήθεια, η φημολογία των χρηματοπιστωτικών αγορών σχετικά με την Πορτογαλία «δεν μπορεί να εξηγηθεί πλέον με λογικό τρόπο», είπε, μιλώντας σε γερμανικό κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό. «Έγκειται στην πορτογαλική κυβέρνηση να αποφασίσει (αν θέλει να επωφεληθεί από τη βοήθεια των ευρωπαϊκών χωρών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) και οι άλλοι δεν πρέπει να φημολογούν πάνω σε αυτό», πρόσθεσε.
Υπό την πίεση των αγορών, η πορτογαλική κυβέρνηση υιοθέτησε την Παρασκευή ένα δρακόντειο σχέδιο λιτότητας που έχει στόχο να μειώσει το έλλειμμα, που φτάνει φέτος το 7,3% του ΑΕΠ, στο 4,6% στο τέλος του 2011. Ο Β.Σόιμπλε χαρακτήρισε επίσης «κατάλληλο» το πρόγραμμα βοήθειας 85 δισ. ευρώ για την Ιρλανδία και υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι είναι «καλά προετοιμασμένοι» με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
«Όλες οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να το αυξήσουμε, το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν τη νευρικότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές [...], πρέπει να σταματήσουν», προσέθεσε ο Γερμανός υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου