Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Συντάκτης: Μαρία Βασιλείου
Σε µείωση µισθών ακόµη και κατά 25% ετοιµάζονται να προχωρήσουν από τον Φεβρουάριο µεγάλες και µικρές επιχειρήσεις, σε ένα πρωτοφανές για την ελληνική οικονοµία κύµα υποτίµησης των αποδοχών των εργαζοµένων. Η τάση ήδη υπάρχει καθώς επιχειρηµατίες, τραπεζίτες και µικροµεσαίες επιχειρήσεις έχουν ψαλιδίσει τους µισθούς των εργαζοµένων κατά 15% - 20% από την αρχή του έτους. Παράλληλα, στελέχη της αγοράς εκτιµούν ότι το νέο κύµα δεν θα είναι το τελευταίο και κάνουν λόγο για αλλεπάλληλες προσπάθειες υποτίµησης των αποδοχών όσο βαθαίνει η ύφεση. Τον δρόµο για τις ανατροπές ανοίγει το υπό διαµόρφωση νοµοσχέδιο...
του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο θα αποτυπωθεί η δέσµευση της κυβέρνησης έναντι της τρόικας για υπερίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συµβάσεων. Οι επιχειρηµατίες ετοιµάζονται να συνάψουν νέες συµβάσεις προχωρώντας ένα βήµα πέρα από τις περικοπές που κάνουν ήδη, περιορίζοντας τις υπερωρίες και τις αµοιβές σε υψηλόβαθµα στελέχη, καταργώντας µπόνους και προωθώντας την εκ περιτροπής εργασία. Οι περικοπές αφορούν όλους τους κλάδους: ασφαλιστικές, τράπεζες, διαφηµιστικές, κατασκευαστικές, βιοµηχανίες, εταιρείες τροφίµων και ποτών, ενέργειας.
15% - 20% στις τράπεζες
Στις τράπεζες, σύµφωνα µε τραπεζικούς κύκλους, τα υψηλόβαθµα στελέχη βλέπουν τις αµοιβές τους να µειώνονται κατά 15% - 20%, ενώ το προσεχές διάστηµα κύµα µείωσης µισθών αναµένεται να εκδηλωθεί σε όλες τις βαθµίδες εργαζοµένων. Την κατεύθυνση δείχνουν οι προτάσεις που έθεσαν οι τραπεζίτες στο πλαίσιο των διαπραγµατεύσεων µε την ΟΤΟΕ για τη φετινή συλλογική σύµβαση και προβλέπουν µείωση των αποδοχών κατά 30% - 35%, όπως εκτιµά ο κ. Σταύρος Κούκος, πρόεδρος της ΟΤΟΕ. Κρίσιµο ρόλο για τις τράπεζες θα παίξει και το ζήτηµα της διαιτησίας, το οποίο αναµένεται να τροποποιηθεί υπέρ των εργοδοτών, σύµφωνα µε τις δεσµεύσεις του Μνηµονίου. Μέσω του θεσµού αυτού η ΟΤΟΕ είχε εξασφαλίσει αύξηση µισθών 8,5% και 5,5% το 2008 και το 2009 αντίστοιχα, εξέλιξη που είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια στις διοικήσεις των τραπεζών.
Σε µείωση αποδοχών που κυµαίνεται µεταξύ 10% και 20% έχουν προχωρήσει µεγάλου µεγέθους επιχειρήσεις. Η τάση, όπως λένε επιχειρηµατικοί κύκλοι, θα γενικευτεί. Αλλωστε, ορισµένες από τις µεγάλες επιχειρήσεις συνάπτουν εδώ και αρκετά χρόνια επιχειρησιακές συµβάσεις. Μέχρι σήµερα προέβλεπαν συνήθως υψηλότερες αµοιβές από τις κλαδικές. Αυτές όµως θα ψαλιδιστούν, λένε στελέχη επιχειρήσεων. Κατά τον κ. ∆ηµήτρη ∆ασκαλόπουλο, πρόεδρο του ΣΕΒ, οι επιχειρησιακές συµβάσεις «δίνουν τη δυνατότητα που έχουν οι εργαζόµενοι από κοινού µε την επιχείρησή τους, να αντιµετωπίσουν τις δυσκολίες της κρίσης».
Για τους εµποροϋπαλλήλους
Στο εµπόριο οι περικοπές στις αποδοχές των εµποροϋπαλλήλων φτάνουν, σύµφωνα µε κύκλους της αγοράς, γύρω στο 20%. «Μόνο από την περικοπή των µπόνους, η µείωση διαµορφώνεται σε αυτά τα επίπεδα», παρατηρεί στέλεχος του κλάδου. Αλλωστε, η κλαδική σύµβαση για τους εµποροϋπαλλήλους δεν έχειυπογραφτεί ακόµη, οπότε στις νέες προσλήψεις δίνουν 20% χαµηλότερους µισθούς – ιδίως οι µεγάλοι έµποροι – ακολουθώντας την Εθνική Συλλογική Σύµβαση των 740 ευρώ. «Κύµα µείωσης µισθών υπάρχει στην αγορά. Από τον Φεβρουάριο, µόλις τελειώσουν οι εκπτώσεις και στεγνώσει η αγορά, θα γίνει εντονότερο», δηλώνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. ∆ηµήτρης Ασηµακόπουλος. Στις µικροµεσαίες επιχειρήσεις η µείωση των αποδοχών διαµορφώνεται γύρω στο 15%, ενώ ολοένα και περισσότεροι εργαζόµενοι αναµένεται να τεθούν υπό καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας – που πρωτοεµφανίστηκε στη βιοµηχανική περιοχή του Κιλκίς στις αρχές του έτους – ή µερικής απασχόλησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου