Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Αντιμετωπίζουν τσουχτερά πρόστιμα μέχρι και να χάσουν... τη δημαρχία!

Ο ΤSILIADOROS ΣΤΗΝ... ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τσουχτερά πρόστιμα απειλούν τις επόμενες ημέρες δεκάδες νεοεκλεγέντες δημάρχους, ενώ οκτώ εξ αυτών αντιμετωπίζουν ίσως και το ενδεχόμενο της έκπτωσης από το αξίωμά τους. Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από τον νέο νόμο του υπουργείου Εσωτερικών περί πλήρους διαφάνειας των εξόδων και εσόδων τους κατά την προεκλογική περίοδο, τον οποίο με προκλητικότατο τρόπο παραβίασαν -και εξακολουθούν να παραβιάζουν- ουκ ολίγοι δήμαρχοι και ακόμη περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι ανά τη χώρα. Όπως είναι γνωστό, με τον νέο νόμο 3870/2010 τον οποίο μετά βαΐων και κλάδων παρουσίασε ο Γιαννης Ραγκούσης, όλοι οι μετέχοντες στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές όφειλαν (ήδη από την προεκλογική περίοδο) να δημοσιοποιούν στην ιστοσελίδα...

του υπουργείου Εσωτερικών επακριβώς τις δαπάνες των συνδυασμών τους, όπως επίσης και την προέλευση των κονδυλίων που χρησιμοποίησαν για την καμπάνια τους. Και τούτο προκειμένου για πρώτη φορά οι πολίτες να μπορούν ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουν τα ποσά που δαπανούν οι διεκδικούντες την ψήφο τους και να τους «ελέγχουν».
Είναι λοιπόν εντυπωσιακό ότι ακόμη και σήμερα αν επισκεφθεί κάποιος την ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα του υπουργείου(http://ekloges.ypes.gr/diafaneia/index.html#expenses) θα διαπιστώσει ότι δεκάδες νεοεκλεγέντες δήμαρχοι εμφανίζουν ελάχιστα ή και μηδενικά έξοδα (!) παραβιάζοντας με προκλητικό τρόπο τον νόμο και υποτιμώντας τη νοημοσύνη των πολιτών που τους ψήφισαν.
Το εντυπωσιακότερο δε είναι ότι οκτώ συνδυασμοί που εξελέγησαν, δεν μπήκαν, ως φαίνεται, καν στον «κόπο» να εγγραφούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου καθώς τα ονόματα των αντίστοιχων δημάρχων απουσιάζουν πλήρως από τις σχετικές καταστάσεις.
Σημειωτέον δε, ότι βάσει του άρθρου 10 του νέου νόμου «οι συνδυασμοί υποχρεούνταν να ζητήσουν έως την έναρξη της προεκλογικής περιόδου την παροχή ενός κωδικού πρόσβασης» από το υπουργείο, προκειμένου «να αναρτούν το σύνολο των εσόδων και των δαπανών που πραγματοποιούν», γεγονός που επίσης αναφέρεται ρητώς ως «υποχρέωση» των συνδυασμών. Για να αντιληφθεί ο καθένας τη σοβαρότητα της παράβασης στην οποία έχουν υποπέσει οι οκτώ δήμαρχοι, αρκεί και μόνον η επισήμανση ότι είναι οι μόνοι εκ των περίπου 1.100 «συνυποψηφίων» τους δημάρχων που απουσιάζουν από την ιστοσελίδα του υπουργείου. Οι εν λόγω εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας, για τους οποίους προφανώς ο κ. Ραγκούσης οφείλει μιαν απάντηση αν αντιμετωπίζουν ακόμη και την απειλή της έκπτωσης, είναι ο νέος δήμαρχος Ζακύνθου κ. Στέλιος Μποζίκης (υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Οικολόγους), ο νέος δήμαρχος Σπάρτης κ. Σταύρος Αργειτάκος (ΠΑΣΟΚ), Μεσολογγίου κ. Πάνος Κατσούλης (ΠΑΣΟΚ), Αλμυρού κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος (εξελέγη με λιγότερες από 20 ψήφους διαφορά από τον γαλάζιο κ. Χρ. Βούλγαρη), Τεμπών κ. Κ. Κολλάτος (ΠΑΣΟΚ), Νέας Ζίχνης (Κεντρική Μακεδονία) κ. Αν. Δαϊρετζής (ΠΑΣΟΚ), Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Αννας (Στερεά Ελλάδα) κ. Αν. Ψαρρός (Ν.Δ.), και Ερμιόνης κ. Δημ. Καμιζής (ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ).
Από νομικής απόψεως παραμένει ασαφές αν οι εν λόγω δήμαρχοι «καλύπτονται» στην περίπτωση που έχουν τηρήσει απαρεγκλίτως μια επιπλέον διαδικασία που επιβάλλει ο νέος νόμος και σύμφωνα με την οποία όλοι οι συνδυασμοί όφειλαν ήδη από την προεκλογική περίοδο να προμηθευτούν από τις ΔΟΥ της χώρας ειδικά βιβλία εσόδων-δαπανών, τα οποία και υποχρεώνονταν να επικαιροποιούν. Αλλωστε στις περισσότερες περιπτώσεις ο νόμος παραχωρεί το δικαίωμα συμπλήρωσης των όποιων κενών και παραλείψεων για έναν επιπλέον μήνα μετά την εκλογή τους, γεγονός που μάλλον θα κάνει πολλούς πλέον να «τρέξουν» έως τις 14 Δεκεμβρίου που λήγουν οι καταληκτικές προθεσμίες. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, μια «επίσκεψη» των πολιτών στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών είναι αποκαλυπτική του τρόπου που αντιμετώπισαν οι εκπρόσωποί μας τον υποτιθέμενο «έλεγχο» που θέσπισε ο «Καλλικράτης» για τη μεγαλύτερη διαφάνεια των εκλογών. Όχι μόνον γιατί, όπως προαναφέρθηκε, ακόμη και διάσημοι ανά τη χώρα δήμαρχοι εμφανίζουν ως έξοδα λίγες δεκάδες ευρώ ή και μηδενικές δαπάνες. Αλλά γιατί σε πάμπολλες περιπτώσεις τα έξοδα είναι όλως τυχαίως κατά ελάχιστα ευρώ λιγότερα από τα έσοδα…


«Πρωταθλητές» στις δαπάνες
Tα έως στιγμής δημοσιοποιηθέντα -στο site του υπουργείου- συνολικά έξοδα των 75 συνδυασμών που κατήλθαν στις περιφερειακές εκλογές είναι 5,05 εκατ. ευρώ, ενώ οι 1.006 δημοτικοί συνδυασμοί ξόδεψαν 14,15 εκατ. ευρώ. Πρωταθλητής στις «περιφερειακές» δαπάνες αναδεικνύεται ο Παν. Ψωμιάδης, ο συνδυασμός του οποίου δήλωσε ότι «σπατάλησε» 500.948 ευρώ και ότι είχε έσοδα 585.000 ευρώ, ενώ ο αντίπαλός του κ. Μ. Μπόλαρης «ακολούθησε» με δαπάνες 308.861 ευρώ και έσοδα 326.325 ευρώ.
Παραδόξως πολύ λιγότερα υποστηρίζουν ότι ξόδεψαν οι «Αθηναίοι» περιφερειάρχες, καθώς ο κ. Γ. Σγουρός φέρεται να δαπάνησε 239.975 ευρώ (με έσοδα 240.005 ευρώ), ενώ ο κ. Βασ. Κικίλιας 94.692 ευρώ (με έσοδα 95.107 ευρώ).
Σαφώς ακριβότερη ήταν η μάχη στον Δήμο Αθηναίων με τον κ. Νικ. Κακλαμάνη να δηλώνει ότι ξόδεψε 314.754 ευρώ (έσοδα 322.003 ευρώ), ενώ ο κ. Γ. Καμίνης 193.440 ευρώ (με έσοδα 236.290 ευρώ).
Στη Θεσσαλονίκη, τέλος, ο μεν κ. Κ. Γκιουλέκας μάλλον θα πρέπει να εξηγήσει πώς με έσοδα 131.200 ευρώ ξόδεψε 180.555 ευρώ (τα αντίστοιχα του Γ. Μπουτάρη ήταν 147.800 και 139.697 ευρώ), ενώ αίσθηση προκαλεί το ιντερνετικό «θράσος» του εκλεκτού της κ. Ντ. Μπακογιάννη, κ. Γ. Πλακιωτάκη, ο οποίος για τη διεκδίκηση της Κρήτης δηλώνει ότι ξόδεψε 77.564 ευρώ χωρίς να εμφανίζει (μέχρι στιγμής) κανένα απολύτως έσοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου