Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Απεβίωσε ο Γιώργος Φούντας

Έφυγε από τη ζωή, το απόγευμα της Κυριακής, σε ηλικία 85 ετών ο Γιώργος Φούντας, ένας από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές του ελληνικού κινηματογράφου, με διεθνή απήχηση. Τα τελευταία χρόνια έπασχε από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ο Γιώργος Φούντας γεννήθηκε το 1925 στο Μαυρολιθάρι Παρνασσίδας. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών με δάσκαλο τον Αιμίλιο Βεάκη. Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1949 με το «Ρεαλιστικό θέατρο» στο Περοκέ. Έπαιξε στο «Νυφιάτικο Τραγούδι του Νότη Περγιάλη». Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το θίασο Μουσούρη και το θίασο της Κατερίνας. Την πρώτη του εμφάνιση...

στον κινηματογράφο την έκανε το 1951, με την ταινία «Νεκρή Πολιτεία» του Φρίξου Ηλιάδη.
Έγινε γνωστός με τη «Μαγική Πόλη» του Νίκου Κούνδουρου, αλλά κυρίως με τη «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη. Στην ταινία Στέλλα, ο Γιώργος Φούντας είπε την πιο γνωστή ατάκα του ελληνικού κινηματογράφου «Στέλλα φύγε κρατάω μαχαίρι». Με την Μελίνα Μερκούρη συνεργάστηκε σε μία σειρά από δημοφιλείς ταινίες με σκηνοθέτη τον Ζιλ Νατσέν όπως το «Ποτέ την Κυριακή». Με το Μιχάλη Κακογιάννη συνεργάστηκε σε πολλές ταινίες, όπως «Το κορίτσι με τα μαύρα», «Στέλλα».
Πρωταγωνίστησε επίσης στην ταινία «Κόκκινα φανάρια» του Βασίλη Γεωργιάδη. Βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο ανδρικού ρόλου του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στις ταινίες Πυρετός στην Άσφαλτο, Με τη Λάμψη στα Μάτια. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη στις 11 το πρωί στο Πρώτο Νεκροταφείο. Συνεργάστηκε με τη Μελίνα Μερκούρη, το Ζυλ Ντασέν και το Μιχάλη Κακογιάννη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου