Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Έκλεισε σήμερα η συμφωνία για τα 85 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία

Σε συμφωνία για οικονομική βοήθεια ύψους 85 δισ. ευρώ κατέληξαν νωρίς το μεσημέρι η κυβέρνηση της Ιρλανδίας και οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., της Ε.Κ.Τ. και του Δ.Ν.Τ. Η ιρλανδική κυβέρνηση αναμένει από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες να επικυρώσουν τη συμφωνία σήμερα, πριν από το άνοιγμα των αγορών. Ωστόσο, εκτός από τη διάσωση της Ιρλανδίας, «στο τραπέζι» βρίσκεται και η γαλλογερμανική πρόταση σχετικά με τη συμμετοχή ιδιωτών σε έναν μελλοντικό, μόνιμο μηχανισμό για την επίλυση κρίσεων χρέους. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μπράιαν Κόουεν, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της...
χώρας του και αναμένει πλέον από τους ευρωπαίους υπουργούς να επικυρώσουν τη συμφωνία. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του, το πλήρες κείμενο της συμφωνίας θα δημοσιευθεί σήμερα.

Συνομιλίες για το γαλλογερμανικό σχέδιο
Ωστόσο, εκτός από τη διάσωση της Ιρλανδίας, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, και την πρόταση στην οποία κατέληξαν Παρίσι και Βερολίνο, σχετικά με τη συμμετοχή ιδιωτών σε έναν μελλοντικό, μόνιμο μηχανισμό επίλυσης κρίσεων χρέους. Αξιωματούχοι που έφταναν στις Βρυξέλλες για τις κρίσιμες συνομιλίες, άφηναν να ενοηθεί ότι θα συζητούσαν και άλλα θέματα που συνδέονται με τη σταθεροποίηση του ευρώ ενώ ο Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν, έκανε λόγο για την ανάγκη να συζητήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί, όχι μόνο τη βοήθεια στην Ιρλανδία αλλά και την πρόταση για «συστημική απάντηση» της ΕΕ στην οικονομική κρίση. «Γαλλία και Γερμανία άσκησαν πιέσεις τις τελευταίες ώρες ώστε το Ecofin να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο μόνιμο μηχανισμό. Κατέληξαν σε συμφωνία», επισημάνθηκε από ευρωπαϊκή πηγή που συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι πιθανό να παρουσιαστούν σήμερα το απόγευμα.

Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις
Εντατικές τηλεφωνικές επικοινωνίες ενόψει της έκτακτης σύγκλισης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλωντ Τρισέ, αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί. Παράλληλα με τους υπουργούς του Eurogroup, αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως και το συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πρόθεση και των δύο πλευρών είναι η όποια συμφωνία να «κλειδώσει» πριν ανοίξουν οι χρηματαγορές τη Δευτέρα.

Οι όροι
Τα βλέμματα της Ευρώπης στρέφονται στις λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία εκτιμάται ότι θα προβλέπει δάνειο ύψους τουλάχιστον 85 δισ. ευρώ. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου και στο ύψος του επιτοκίου, το οποίο αναμένεται να είναι «τσουχτερό». Η διάρκεια αποπληρωμής θα είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- κοντά στη δεκαετία, πράγμα που, αν επιβεβαιωθεί, θα ανοίξει το δρόμο για επιμήκυνση και της ελληνικής σύμβασης με την τρόικα. Σύμφωνα με το ιρλανδικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE, το επιτόκιο για το δάνειο που διαπραγματεύεται η Ιρλανδία με την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι πιθανόν να κυμαίνεται μεταξύ 6% και 7%. Η εφημερίδα «Irish Times» αναφέρει ότι το ετήσιο επιτόκιο θα «κλείσει» στο 5,5%. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα πολύ υψηλότερο επιτόκιο, σε σχέση με το 4,7% με το οποίο η χώρα δανειζόταν τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι επίσης σαφώς υψηλότερο από το 5,2% που ορίζει το μνημόνιο του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα.

Αντιδρά η αντιπολίτευση
Άμεσα αντέδρασε το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, «Fine Gael», το οποίο ανακοίνωσε ότι οποιοδήποτε επιτόκιο ξεπερνά το 6% δεν θα είναι αποδεκτό. «Αν αυτό είναι το επιτόκιο, είναι πολύ υψηλό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Λέο Βάραντκαρ στο RTE. «Είναι υψηλότερο από το επιτόκιο του ΔΝΤ, είναι υψηλότερο από αυτό που πληρώνουν οι Έλληνες», πρόσθεσε. Η Ιρλανδία είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα -μετά την Ελλάδα- που προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου