Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Ξεκινά η λειτουγία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Στην ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Επικεφαλής του Ταμείου θα είναι ο τέως υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Π.Θωμόπουλος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προχώρησε στον διορισμό των μελών του ΔΣ. Αντιπρόεδροι του Ταμείου ορίστηκαν...
 
οι Χαράλαμπος Κύρκος και ο Αναστάσιος Γάγαλης και μέλη ο Ηλίας Τζαβαλής και Peppy Iπλιξιάν. Ως μη εκτελεστικά μέλη λόγω χαρτοφυλακίου συμμετέχουν ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτης και ο διευθυντής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ Ν. Τσαβέας. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα χρηματοδοτεί τράπεζες, σε περίπτωση που υπάρχει συρρίκνωση των ιδίων κεφαλαίων των ιδρυμάτων.
Δεν θα σχετίζεται με την παροχή ρευστότητας, αλλά θα παρέχει ίδια κεφάλαια με τη μορφή προνομιούχων μετοχών οι οποίες θα μετατρέπονται σε κοινές, μεταγενέστερα. Οι κεφαλαιακά αδύναμες τράπεζες θα συμμετέχουν υποχρεωτικά στο Ταμείο και σε περίπτωση που δεν θα μπορούν να συγκεντρώσουν εγκαίρως τα κεφάλαια για να το αποπληρώσουν, θα εφαρμόζεται σχέδιο αναδιάρθρωσης τους υπό την αιγίδα του Ταμείου, κατ' εφαρμογή των κοινοτικών κανόνων ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων. Το Ταμείο θα μπορεί να απαιτεί τη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε κοινές, όταν η τράπεζα δεν μπορεί να καλύψει : - Το ελάχιστο ύψος ιδίων κεφαλαίων όπως ορίζει το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο. - Ορισμένες οικονομικές απαιτήσεις που θα επιβάλλονται από το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. 
Το Ταμείο προικοδοτείται με 10 δισ. ευρώ, μέρος των χρημάτων του χρηματοδοτικού μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, κάτι που σημαίνει πως η χώρα μας θα αναλαμβάνει τον κίνδυνο ζημιών. Θα έχει επταετή διάρκεια και μετά τη παρέλευση του συγκεκριμένου διαστήματος η κυριότητα του θα περάσει στο Ελληνικό Δημόσιο. Η δε νομική μορφή του Ταμείου επιτρέπει και την ιδιωτική συμμετοχή. Στις εξουσίες του Ταμείου συμπεριλαμβάνονται η ζήτηση κάθε απαραίτητης πληροφορίας από τις τράπεζες, θα μπορεί να ορίζει ένα μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιό τους, θα μπορεί να απαιτεί την υποβολή σχεδίου αναδιάρθρωσης, ενώ θα έχει και δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) σε αποφάσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου