Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

"Λίφτινγκ" στην ανοιχτή διακυβέρνηση...

Πηγή: ΒΗΜΑ
Συντάκτης: Βασίλης Χιώτης
Νέο γύρο ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης προκαλεί η προσπάθεια αναμόρφωσης του opengov που ανακοίνωσε ήδη ο κ. Γ. Παπανδρέου και προετοιμάζουν με μυστικότητα οι επιτελείς του. Κάποιοι υπουργοί που δεν είδαν από την αρχή με καλό μάτι το εγχείρημα της ανοιχτής διακυβέρνησης, με την οποία ορίζονται οι στενοί τους συνεργάτες, όπως οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων και οι επικεφαλής των φορέων που εποπτεύουν, εξεγέρθηκαν όταν άκουσαν τη Δεύτερα...

τον Πρωθυπουργό να ανακοινώνει στην τηλεοπτική του συνέντευξη ότι το opengov θα αλλάξει, για να επεκταθεί στη συνέχεια σε κάθε θέση ευθύνης του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. «Αρκετά δεν τις πληρώσαμε αυτές τις καινοτομίες; Πρέπει να τις ξαναπληρώσουμε επιμένοντας σε θεσμούς που απέτυχαν;» αναρωτιούνται οι υπουργοί, που θυμίζουν τα ευτράπελα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια εφαρμογής του νέου νόμου, με πιο χαρακτηριστικό την επιλογή του κ. Ρ. Σπυρόπουλου στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης και στη συνέχεια στη θέση του διοικητή του ΙΚΑ, παρακάμπτοντας όλες τις διαδικασίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχαν πραγματοποιηθεί ως τότε.
Από την άλλη πλευρά, μια μερίδα υπουργών επιμένει ότι ο θεσμός απέδωσε και κατοχυρώθηκε ως διαφανής διαδικασία επιλογής πολιτικού προσωπικού, παρά τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν κυρίως το πρώτο εξάμηνο της εφαρμογής του, λόγω των πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων που υπήρχαν για την κάλυψη των κενών θέσεων. Για να μην παρατηρηθούν τα ίδια προβλήματα, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον υφυπουργό Παιδείας κ. Ι. Πανάρετο έχει αναλάβει να διατυπώσει προτάσεις στον Πρωθυπουργό για τη βελτίωση του συστήματος, επιχειρώντας ένα «λίφτινγκ» στην ανοιχτή διακυβέρνηση που θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα. Ταυτόχρονα ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης κ. Ι. Ραγκούσης θα προωθήσει στη Βουλή διάταξη με την οποία θα κατοχυρώνεται και νομοθετικά το opengov έτσι ώστε να θεσπιστεί και ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του για το μέλλον.
Οπως παρατηρούσαν κυβερνητικές πηγές, η αναμόρφωση του opengov και η καθιέρωσή του ως μοναδικού μέσου διορισμού σε θέσεις ευθύνης έπειτα από διαφανή αξιολόγηση είναι και ο μοναδικός τρόπος για να εξουδετερωθεί και η πικρία ή η οργή που ένιωσαν εκατοντάδες στελέχη και ψηφοφόροι του ΠαΣοΚ οι οποίοι μπήκαν στη διαδικασία να υποβάλουν υποψηφιότητα, για να διαπιστώσουν στη συνέχεια ότι διορίστηκαν «όσοι είχαν φίλο υπουργό». Μάλιστα έχει ήδη προταθεί στον Πρωθυπουργό να θεσπιστεί με τις νέες διατάξεις ότι θα τίθενται υποχρεωτικά υπό αξιολόγηση ανά δωδεκάμηνο ή ανά δεκαοκτάμηνο και οι ήδη υπηρετούντες γενικοί γραμματείς ή επικεφαλής κρατικών φορέων. Δεν είναι όμως βέβαιον ότι η διάταξη αυτή θα παραμείνει ως το τέλος, καθώς ήδη διαμαρτύρονται υπουργοί που δεν θέλουν να εμφανίζονται οι γενικοί τους γραμματείς ότι τελούν υπό προθεσμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου