Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Νέα "καμπάνα" από την ΕΕ για τις... "τριτοκοσμικές" μας χωματερές

Έτοιμη να ξαναστείλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τη χώρα μας είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την αδυναμία της Ελλάδας να κλείσει τις τριτοκοσμικές χωματερές. Τα κακά μαντάτα διαμήνυσε στην χώρα μας ο Επίτροπος για το περιβάλλον κ. Γιάννες Ποτότσινκ, στέλνοντας δεύτερη προειδοποιητική επιστολή για τις χωματερές και τοποθετώντας ακόμη πιο κοντά την Ελλάδα στην επιβολή προστίμων. Το νέο καμπανάκι της ΕΕ...

έρχεται 15 μέρες μετά την συνάντηση που είχε στο Λουξεμβούργο με τον Επίτροπο για το περιβάλλον, η υπουργός κ. Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία έχει παρομοιάσει το θέμα των σκουπιδιών με μεγάλη δημοσιονομική βόμβα που απειλεί να μας βάλλει να πληρώσουμε 4 δισ. ευρώ. Μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση, η υπουργός Περιβάλλοντος είχε στείλει στις αρχές του καλοκαιριού τελεσίγραφο στις Περιφέρειες με το οποίο τις καλούσε να κλείσουν τις χωματερές έως τις 16 Ιουλίου του 2010. Φυσικά η προτροπή αυτή ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί και μάλιστα σε περίοδο προεκλογικής πρεμούρας.
Έχει υπολογιστεί ότι εάν η Ελλάδα καταδικαστεί για δεύτερη φορά (η πρώτη καταδίκη ήταν το 2005) το ημερήσιο πρόστιμο θα ανέλθει σε 34.000 ευρώ για κάθε ενεργή χωματερή. Η χώρα μας είχε πάρει σιωπηλή παράταση δύο ετών για να κλείσει τις ανεξέλεγκτες χωματερές που κανονικά έπρεπε να έχουν σφραγιστεί στα τέλη του 2008. Έκτοτε όμως παρά τις προσπάθειες που έγιναν, ενεργοί παραμένουν περίπου 300 ΧΑΔΑ (χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων) ενώ περισσότερες από 400 είναι στο στάδιο της αποκατάστασης. Οι ρυθμοί έχουν χαλαρώσει τους τελευταίους μήνες λόγω των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών αλλά το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων για τα σκουπίδια. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρουν ότι οι χωματερές έχουν κλείσει μόνο στα χαρτιά και αναφέρουν μια ακραία περίπτωση στην Πελοπόννησο που αντιμετωπίζει και τα σοβαρότερα προβλήματα στην διαχείριση απορριμμάτων. Πρόκειται για τη χωματερή στο Οίτυλο της Λακωνίας, η οποία έκλεισε με εισαγγελική εντολή και ξανάνοιξε πάλι με εισαγγελική εντολή γιατί δεν υπήρχε κανένας νόμιμος χώρος για να πάνε τα σκουπίδια! Στην Αττική οι καθυστερήσεις στον περιφερειακό σχεδιασμό για την διαχείριση απορριμμάτων είναι τόσο μεγάλες που οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει στην χώρα μας από το καλοκαίρι ότι σκοπεύουν να αποδεσμεύσουν το ποσό των 12,6 εκ ευρώ που προοριζόταν από το Ταμείο Συνοχής για τον ΧΥΤΑ στην Κερατέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου