Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

"Πολιτικές καταιγίδες" στο... οροφοδιαμέρισμα του ΛΑΟΣ

ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΒΟΡΙΔΗ

Πηγή: Βήμα
Συντάκτης: Άρης Ραβανός
Νερά... μπάζει το «οροφοδιαμέρισμα» του ΛΑΟΣ στη Δεξιά πολυκατοικία μετά τις συχνές «πολιτικές καταιγίδες» στη σχέση του προέδρου του κ. Γ. Καρατζαφέρη και του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βουλευτή κ. Μ. Βορίδη. Το τελευταίο διάστημα πολλά είναι...
τα επεισόδια στις σχέσεις των δύο ανδρών, παρά την προσπάθεια του κ. Καρατζαφέρη να πείσει ότι υπάρχει παρεξήγηση με τον κ. Βορίδη, ο οποίος εν τούτοις δηλώνει έτοιμος να αποχωρήσει από το κόμμα εάν είναι βάρος. Η αναστάτωση στο «διαμέρισμα» του ΛΑΟΣ έχει άμεση σχέση με τις ευρύτερες εξελίξεις στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Παράλληλα είναι η πρώτη φορά...

που ο κ. Καρατζαφέρης πιέζεται αρκετά στο εσωτερικό του κόμματός του όχι μόνο από τον κ. Βορίδη αλλά και από άλλους προβεβλημένους βουλευτές του, οι οποίοι λειτουργούν ουσιαστικά ως... «εσωκομματική αντιπολίτευση» και αρκετές φορές με την επιμονή τους επιβάλλουν την άποψή τους. Στην «ομάδα» αυτή- αν και δεν υπάρχει ομοιογένεια και συντονισμένα κοινή γραμμή, αφού καθένας έχει τη δική του ατζέντα και πολιτική στόχευση- ανήκουν οι κκ. Μ. Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης, Αθ. Πλεύρης και Κυρ. Βελόπουλος.
Οι συγκεκριμένοι βουλευτές- οι οποίοι αποτελούν πόλο αμφισβήτησης της κυριαρχίας του προέδρου του ΛΑΟΣ - είχαν κάνει αισθητή την παρουσία τους στο εσωκομματικό παιχνίδι, πάντα με φόντο τις διεργασίες στην Κεντροδεξιά, όταν αμφισβήτησαν πριν από καιρό την εκλογική τακτική του κ. Καρατζαφέρη. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τους απείλησε, μέσω «διαρροών», με διαγραφές και διεμήνυσε με συνέντευξή του ότι «δεν θα επιτρέψει να ανατραπεί ο εκλογικός σχεδιασμός του κόμματος», αν και τελικά αποφάσισε να κατέβει αυτόνομα στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε ορισμένες περιφέρειες και μεγάλους δήμους, αλλά ειδικά στην Αττική.
Βασικό επιχείρημα των βουλευτών ήταν ότι έπρεπε το κόμμα να καταγράψει τη δυναμική του και να μη σύρεται πίσω από τις επιλογές τόσο της ΝΔ, που είναι και συγγενικό ιδεολογικά κόμμα, όσο και του ΠαΣοΚ, που προκαλεί και τους οπαδούς του ΛΑΟΣ. Οι αμφισβητίες βουλευτές έριξαν το γάντι στον κ. Καρατζαφέρη αναγκάζοντάς τον να συμφωνήσει μαζί τους για την... ενότητα του κόμματος, αν και οι ίδιοι διαφωνούν ακόμα με τη στήριξη στον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη με το επιχείρημα ότι η ατζέντα του κόμματος είναι τελείως διαφορετική. Και αυτό διότι έχουν ως αιχμή τα θέματα των μεταναστών, της εγκληματικότητας, του ισλαμικού τεμένους, ενώ ταυτόχρονα θεωρούν αρκετά υποτονική τη στάση του κόμματος σε αρκετά ζητήματα που έπρεπε να είναι στην κορυφή της αντιπολιτευτικής τακτικής, ενεργοποιώντας με αυτό τον τρόπο τα συντηρητικά ανακλαστικά της μεγάλης πλειονότητας των οπαδών τους. Οι εντάσεις στην ΚΟ του ΛΑΟΣ, που αριθμεί 15 βουλευτές, αρκετές φορές είναι έντονες και αναδεικνύονται αντιθέσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις.
Πρόσφατο παράδειγμα ο έντονος διάλογος που είχε ο κ. Πλεύρης (διατηρεί την καλύτερη σχέση με τον κ. Γεωργιάδη) με τον εκπρόσωπο του κόμματος κ. Κ.Αϊβαλιώτη (που έχει ανοικτή γραμμή κυρίως με τον κ. Αγγ. Κολοκοτρώνη ) για την κοινοβουλευτική δραστηριότητα του ΛΑΟΣ και κυρίως για τις ερωτήσεις που καταθέτουν.

Θέμα χρόνου η αποχώρηση
Το χάσμα στις σχέσεις των κκ.Καρατζαφέρη και Βορίδη είναι αγεφύρωτο και η καχυποψία μεταξύ τους ενισχύεται καθημερινά.O βουλευτής θεωρείται δεδομένο ότι θα εγκαταλείψει τον ΛΑΟΣ, αλλά ακόμα παραμένει ερώτημα το πού θα ενταχθεί. Στη ΝΔ υπάρχει εξαιρετικά θετική εικόνα για τον κ.Βορίδη και πολλοί στη Ρηγίλλης τον θεωρούν ιδιαίτερα ικανό πολιτικό που μπορεί να στεγαστεί πολιτικά στο κόμμα. Ακόμα και ο κ.Αντ.Σαμαράς έχει σχηματίσει ιδιαίτερα θετική εικόνα γι΄ αυτόν,ενώ προ ημερών συναντήθηκε και με τον δικηγόρο κ. Φαήλο Κρανιδιώτη(πρόεδρο του «Δικτύου 21»),τακτικό συνομιλητή του προέδρου της ΝΔ,ενώ κατά καιρούς έχει βρεθεί με πολλούς βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ.Βορίδης διατηρεί τακτική επικοινωνία και με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, μια επαφή που θεωρείται από πολλούς προάγγελος της ένταξής του στο κόμμα της που η ίδρυσή του θα ανακοινωθεί στις 21 Νοεμβρίου. Εξάλλου η κυρία Μπακογιάννη τον «φλερτάρει» πολιτικά εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς πιστεύει αρκετά στις ικανότητές του. Η πρώην υπουργός εκτιμούσε ότι αποτελούσε ιδανική υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Αττικής, την οποία και θα στήριζε,ενώ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα κατέγραφε διψήφιο νούμερο. Ο κ.Καρατζαφέρης όμως είχε ανάψει «κόκκινο» στον κ.Βορίδη όσον αφορά την υποψηφιότητά του ως περιφερειάρχη Αττικής, μη θέλοντας να ενισχυθεί πολιτικά ο βουλευτής.

Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ Ο αρχαιολάτρης Αδ. Γεωργιάδης
Με επιρροές στο νεοδημοκρατικό κοινό, αφού διετέλεσε επί πολλά χρόνια μέλος της ΝΔ, ο κ.Γεωργιάδης είναι φίλος της αρχαίας Ελλάδας, την οποία προβάλλει μέσω των βιβλίων που πουλά ο εκδοτικός του οίκος. Θεωρείται ένας πολιτικός που εσχάτως συνομιλεί με άνεση με το «γαλάζιο» σύστημα, ενώ είχε πει ότι με την κυρία Μπακογιάννη αρχηγό της ΝΔ η παράταξη θα είναι πάντα διαιρεμένη. Σκληρός δεξιός, είπε πρόσφατα στη Βουλή σε τοποθέτησή του με την οποία αντιτάχθηκε με σφοδρότητα στην κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα: «Αν ο κ.Παυλόπουλος είχε φερθεί ως δεξιός δεν θα έφτανε η ΝΔ εκεί που έφτασε».
Θεωρείται ένας από τους σκληροπυρηνικούς εθνικοπατριώτες, ενώ έχει ταχθεί και κατά της επιστροφής των «σλαβομακεδόνων» προσφύγων, μιλώντας για συμμοριτοπόλεμο.

Ο ελληναράς Αθ. Πλεύρης
Με σύνθημα «Τώρα μιλάει η Ελλάς», ο γιος τού κ. Κ.Πλεύρη φαίνεται να υιοθετεί το ρητό «Πας μη Ελλην βάρβαρος». Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης και βουλευτής Α΄ Αθηνών διατυπώνει και στηρίζει σκληρές θέσεις,που δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του,όπως: «Μακεδόνες είναι μόνο Ελληνες», «Οχι στην είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ», «Οχι σε λύσεις τύπου Αναν στην Κύπρο»,επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη,ποσόστωση και άμεση απέλαση των λαθρομεταναστών,καμία ανοχή στο κράτος των Εξαρχείων, κατάργηση ασύλου,άμεση απομάκρυνση λαθρομεταναστών από γειτονιές της Αθήνας,προστασία των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου,κ.ά.

Ο «μακεδονομάχος» Κυρ. Βελόπουλος
Με όπλο τα βιβλία του με τίτλους όπως «Μακεδονία και Υβρεις», «Αυτοί είναι οι Τούρκοι», «Αλέξανδρος,ο Μέγιστος των Ελλήνων» ο συνιδρυτής του ελληνοκεντρικού συλλόγου «Δίαυλος Ελλήνων» είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Με «καθαρές απόψεις»,όπως και το όνομα του συνδυασμού του «Καθαρά χέρια», θεωρεί ότι έχει ξεπουληθεί το όνομα της Μακεδονίας και ότι η Ελλάδα δεν αντέχει πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες. Κατά καιρούς έχει εκφραστεί με θετικά λόγια για τον κ.Σαμαρά. Διαφώνησε με την τακτική του κ. Καρατζαφέρη, αλλά και με το σύνθημα «Κεντροδεξιά πολυκατοικία». Τακτικός επισκέπτης του Αγίου Ορους υποστηρίζει ότι «ο Ελληνας έχει υποστεί πνευματική λοβοτομή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου