Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Από το "μηδενισμός του ελλείμματος" στον... "ισοσκελισμένο προϋπολογισμό"

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΝΤΙΜΠΕΙΤ ΖΗΤΑ Η ΡΗΓΙΛΛΗΣ

Πηγή: ΒΗΜΑ
Συντάκτης: Άρης Ραβανός
Στο περιθώριο τοποθετεί σταδιακά- μετά τη σκληρή κριτική που δέχθηκε από το ΠαΣοΚ και την εσωκομματική γκρίνια- ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς τη φράση «μηδενισμός του ελλείμματος». Παράλληλα θα αρχίσει να δίνει έμφαση περισσότερο, πιθανότατα από αύριο, κατά τη διάρκεια της πρώτης προεκλογικής τηλεοπτικής συνέντευξής του στο Μega και στον δημοσιογράφο κ. Ι. Πρετεντέρη, στον όρο «ισοσκελισμένος προϋπολογισμός». Αλλάζοντας τακτική, ο κ. Σαμαράς επιλέγει να απαγκιστρωθεί από την πρόταση για τον «μηδενισμό του ελλείμματος» σε 18 μήνες, ενώ η Ρηγίλλης έχει δώσει γραμμή...

στους βουλευτές και στα στελέχη της να αποφεύγουν την οποιαδήποτε αναφορά στη συγκεκριμένη εξαγγελία. Είναι ενδεικτικό ότι ο Γραμματέας του κόμματος κ. Α.Λυκουρέντζος την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου απέφυγε να αναφερθεί σε αυτή την πρόταση λέγοντας: «Το χρονικό όριο των 12,18 ή 24 μηνών δεν είναι το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι η αναπτυξιακή πολιτική. Το έλλειμμα, ο πληθωρισμός, η ανεργία συνδέονται με την ανάπτυξη».

Η πρόταση με τα... αρνητικά αντανακλαστικά
Ο κ. Σαμαράς δεν θα εγκαταλείψει πλήρως τη φράση «μηδενισμός του ελλείμματος», αλλά κατανοεί ότι η συχνή χρήση της δημιουργεί αρνητικά ανακλαστικά, ενώ όπως έχει πει και ίδιος διαστρεβλώνεται από το κυβερνών κόμμα. Ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει ότι όσο δεν μηδενίζεται το έλλειμμα αυξάνεται το χρέος και η χώρα θα πληρώνει περισσότερους τόκους κάθε χρόνο και θα αυξάνονται τα ελλείμματα των επομένων ετών. Παράλληλα θα επισημάνει ότι σε όλες τις χώρες κάθε πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης «κάποια στιγμή προβλέπει μηδενισμό του ελλείμματος», μια εξέλιξη που τη θεωρεί αυτονόητη.
Μάλιστα εδώ και λίγες ημέρες συνδυάζει τον μηδενισμό του ελλείμματος με τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, αν και παλαιότερα στην αρχή της προεκλογικής περιόδου είχε χρησιμοποιήσει τον όρο «ισορροπημένος προϋπολογισμός».

Αντίθετος στην ελεγχόμενη χρεοκοπία
Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί όπως λέει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα αλλεπάλληλα μέτρα περιοριστικής, συσταλτικής οικονομικής πολιτικής που περισσότερο επιδεινώνουν την ύφεση παρά περικόπτουν το έλλειμμα. Το επόμενο διάστημα θα προτάξει τις αρχές: αξιοπιστία και διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, δημοσιονομική πειθαρχία και διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Ο κ. Σαμαράς τάσσεται αναφανδόν κατά της ιδέας για την ελεγχόμενη χρεοκοπία, την οποία όπως σημειώνει «πολλοί εμφανίζουν ως ουσιώδες στοιχείο στον υπό σύσταση μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό». Βασική του εκτίμηση είναι ότι μια ελεγχόμενη πτώχευση είναι πτώχευση για τη χώρα που την υφίσταται και ελεγχόμενη για όλες τις υπόλοιπες. «Μπορεί να λειτουργήσει όχι ως μηχανισμός διάσωσης των αδύναμων χωρών, αλλά ως μηχανισμός που τις διαχωρίζει, τις ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες, τις ισχυρότερες. Και αντί να καθιστά έτσι ισχυρότερη γενικά την ευρωζώνη αποδυναμώνει την ενότητά της» τονίζει, ενώ λέει «ναι» στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης εντός ΕΕ. Παράλληλα στις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες κατέστησε σαφές ότι με την πολιτική του μνημονίου υπάρχουν δύο αδιέξοδα: α) παράταση του φαύλου κύκλου των ελλειμμάτων και της ύφεσης και β) δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών. Πάντως, αρκετοί συνομιλητές του εκτιμούν ότι η ελεγχόμενη πτώχευση μπορεί να σημάνει και έξοδοαπό το ευρώ και ήδη μιλάνε για «δούρειοίππο».

Α. ΡΑΒΑΝΟΣ Οικονομικό ντιμπέιτ ζητεί η Ρηγίλλης
Η Ρηγίλλης επιμένει με τον πιο επίσημο τρόπο να ζητεί ντιμπέιτ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με το αντίστοιχο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να πείσει ότι «δεν φοβάται τίποτα» και ότι «μπορεί να εξηγήσει πειστικά την οικονομική της πρόταση», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Απέναντι στον υπουργό Οικονομίας κ.Γ.Παπακωνσταντίνου και στους επιτελείς του η ΝΔ ζητεί ουσιαστικά να καθήσουν οι τομεάρχες Οικονομίας κκ.Χρ. Σταϊκούρας και Νότης Μηταράκης που θα έχουν την παρασκηνιακή συνδρομή του καθηγητή Μακροοικονομίας και βασικού οικονομικού συμβούλου του κ.Σαμαρά, κ.Ι. Μουρμούρα. Η οικονομική ομάδα της ΝΔ επιμένει ότι για τον μηδενισμό του διαρθρωτικού ελλείμματος αρκούν τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί και δεν χρειάζονται άλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου