Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Συντάκτης: Ρούσσος Βρανάς
Ο Ολι Ρεν εκφράζει εμμέσως τις ανησυχίες του για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών (υπόσχεται να τις ενισχύσει ακόμη περισσότερο), οι κακοί οιωνοί από τις ΗΠΑ (επίμονη ανεργία και οικονομική στασιμότητα) προκαλούν μαζική φυγή κεφαλαίων ακόμη και από την Ευρώπη και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δείχνουν τη Γερμανία σαν μια απόδειξη πως η λιτότητα κάνει καλό.
Αυτό το καλό, όμως δεν φαίνεται στα οικονομικά δεδομένα. Μια χώρα που το...
ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της «αυξήθηκε» από το μείον 5 και κάτι τοις εκατό το 2007, στο μείον 1 και κάτι το 2010, δύσκολα μπορεί να τη χαρακτηρίσει κανείς οικονομικό θαύμα. Η γερμανική οικονομία δεν έχει φτάσει ακόμη στο μηδέν, δηλαδή στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από την κρίση. Η Γερμανία είναι μια εξαγωγός χώρα, εξηγεί ο οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. Από το 2009 άρχισε μεν να βγαίνει από τα Τάρταρα, αλλά όσο οι περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης που αποτελούν τις αγορές της θα εξακολουθούν να βυθίζονται στη λιτότητα και την ύφεση, τόσο θα χάνει πελάτες. Γι΄ αυτό ακριβώς ανησυχεί ο Βίλχελμ Χάνκελ, καθηγητής των Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, που το 2005 είχε προειδοποιήσει πως η ευρωζώνη δεν είναι διατηρήσιμη. Με νέα ανοιχτή επιστολή του, την οποία προσυπογράφουν και άλλοι πανεπιστημιακοί, όπως ο Βίλχελμ Νέλινγκ, ο Καρλ Σαχτσνάιντερ και ο Γιόακιμ Σταρμπάτι, καλεί την καγκελάριο Μέρκελ να αναλογιστεί τον κίνδυνο που διατρέχει η χώρα της να βυθιστεί σε μια κοινωνική και οικονομική άβυσσο.
Σε προηγούμενη επιστολή του, ο καθηγητής είχε καλέσει την καγκελάριο να μην προχωρήσει στη στήριξη των αφερέγγυων ευρωπαϊκών τραπεζών με το περίφημο πακέτο σωτηρίας. «Οι χώρες που βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης, ιδιαίτερα οι νότιες, αλλά και οι δυτικές χώρες της ευρωζώνης, ούτε θα βγουν από τα χρέη τους ούτε θα αλλάξουν τη συμπεριφορά τους», γράφει στη νέα επιστολή του ο γερμανός πανεπιστημιακός. «Αλλωστε, τα χρήματα του πακέτου σωτηρίας δεν πηγαίνουν στα κράτη, αλλά στις αφερέγγυες τράπεζές τους. Οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών δεν πρόκειται να εκπληρώσουν τους όρους που θέτει το πακέτο σωτηρίας, επειδή κάτι τέτοιο θα εξέθετε σε κίνδυνο την πολιτική και οικονομική τους σταθερότητα. Εχω την πεποίθηση πως θα καταλάβετε κι εσείς ότι αυτή η πολιτική λιτότητας θα οδηγήσει σε παρόμοιες συνέπειες με εκείνες που βλέπουμε σήμερα στην Ελλάδα».
Η επιστολή του γερμανού καθηγητή συμπίπτει με δήλωση του τσέχου πρωθυπουργού που λέει πως η χώρα του, μολονότι δεν ανήκει ακόμη στην ευρωζώνη, δεν θα συμμετάσχει στον μηχανισμό στήριξης των προβληματικών μελών της. Μαζί με τη Σλοβακία, που απέχει κι αυτή, δημιουργείται έτσι ένας άξονας κατά της εφαρμοζόμενης ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης. Και διευρύνεται το μέτωπο εκείνων που πιστεύουν ότι η εθνική πολιτική μιας χώρας πρέπει να σχεδιάζεται με βάση τα συμφέροντα του κυρίαρχου λαού και όχι των τραπεζιτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου