Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Συναντήσεις τερματισμού εσωστρέφειας από Σαμαρά

αναδημοσίευση ρεπορτάζ
από την εφημερίδα: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Την ευθυγράμμιση των «άτακτων» της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας με τις επιλογές του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές επιδιώκει ο αρχηγός της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς, προκειμένου να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τη βουλευτή Αργολίδας Ελσα Παπαδημητρίου, ο κ. Σαμαράς συναντάται σήμερα το μεσημέρι με τον βουλευτή Φθιώτιδας κ. Θαν. Γιαννόπουλο, ο οποίος επίσης θεωρείται ότι ανήκει στον κύκλο των στενών συνομιλητών της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και έχει εκφράσει δυσφορία για τα αυτοδιοικητικά χρίσματα.

Στις συναντήσεις του, ο αρχηγός της Ν.Δ. ζητεί πειθαρχία στις κομματικές αποφάσεις, καλώντας ουσιαστικά τους διαφωνούντες ή να αναδιπλωθούν ή να αναλάβουν την ευθύνη της ρήξης. Χθες, η κυρία Παπαδημητρίου, που τις προηγούμενες ημέρες δεν εφείδετο καλών λόγων για τον Π. Τατούλη, δήλωσε ότι θα στηρίξει την κομματική υποψηφιότητα του Δ. Δράκου για την Πελοπόννησο, ενώ ο κ. Γιαννόπουλος διέψευδε σε συνομιλητές του ότι έχει πρόθεση να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στην Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδος όπως εικαζόταν. Αμφότεροι, πάντως, δεν αποκλείεται να βάλουν κατά του αρμόδιου γραμματέα Βασίλη Μιχαλολιάκου, ο οποίος -όπως ισχυρίζονται- δεν ζήτησε τη γνώμη των βουλευτών πριν καταλήξει στις υποψηφιότητες.

Διττός στόχος
Με τις δύο αυτές συναντήσεις, που κλείστηκαν με τη μεσολάβηση του αντιπροέδρου του κόμματος κ. Δημ. Αβραμόπουλου, ο αρχηγός της Ν.Δ. επιδιώκει την επίτευξη ενός διττού στόχου. Αφενός την έστω και τυπική στήριξη των επιλογών του και σε κάθε περίπτωση την παύση δηλώσεων που ανακυκλώνουν την εσωστρέφεια και αφετέρου να σηματοδοτήσει τη δική του διάθεση «συνεννόησης», η οποία, όμως, αν δεν τύχει ανταπόκρισης, θα είναι και η τελευταία ευκαιρία. Θεωρεί, δε, ότι με τις πρωτοβουλίες του αυτές ακυρώνει την κριτική περί έλλειψης διαλόγου με όλες τις εσωκομματικές τάσεις, την οποία άρθρωσε πριν από τη διαγραφή του από τη Ν.Δ. ο κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης.

Για τους περισσότερους, πάντως, όλα τα παραπάνω εκλαμβάνονται ως ένα ακόμη επεισόδιο στο παιχνίδι τακτικής μεταξύ της ηγεσίας του κόμματος και των υποστηρικτών της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη. Οι κομματικοί φίλοι της πρώην υπουργού αναγκάζονται μεν σε αναδίπλωση, ωστόσο καθίσταται σαφές πως ουσιαστικά επιλέγουν αυτή την περίοδο να μη συγκρουστούν με τον Αντώνη Σαμαρά και τις επιλογές του, καθώς κάτι τέτοιο θα ερμηνευόταν ως ευθεία προσπάθεια υπονόμευσης. Αλλωστε, το τοπίο με το υπό ίδρυση κόμμα της πρώην υπουργού δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα.

Εκτός από το κλείσιμο των εσωτερικών μετώπων, το βάρος των προσπαθειών του κ. Σαμαρά πέφτει στη στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Βασ. Κικίλια για την Περιφέρεια Αττικής, ειδικά μετά τις προσπάθειες διεμβολισμού από τον Γ. Καρατζαφέρη. Η πρόταση του αρχηγού του ΛΑΟΣ για από κοινού στήριξη του Δημ. Αβραμόπουλου ως υποψηφίου αντιμετωπίστηκε από τη Ρηγίλλης ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα, καθώς ήταν εξαρχής δεδομένη η απόρριψή της από τη Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου