Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η συγχώνευση OA-Aegean

αναδημοσίευση ρεπορτάζ
από την εφημερίδα: ΕΘΝΟΣ

Eρευνα για τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση των Ολυμπιακών Αερογραμμών και της Aegean προχωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλούμενη «σοβαρές ανησυχίες» για στρέβλωση του ανταγωνισμού. «Η Κομισιόν θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να έχουν ανταγωνιστικές επιλογές στον τομέα των αεροπορικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο δύσκολων οικονομικών συνθηκών», δήλωσε ο Επίτροπος Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια.
Η αρχική έρευνα της Επιτροπής στην αγορά έδειξε ότι η προτεινόμενη συγχώνευση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ως προς τον ανταγωνισμό, ιδίως εξαιτίας του ότι η νέα επιχείρηση που θα προκύψει θα έχει πολύ μεγάλα μερίδια αγοράς, αν όχι το μονοπώλιο σε όλες τις εγχώριες διαδρομές και σε ορισμένες διεθνείς διαδρομές στις οποίες πραγματοποιούν δρομολόγια και οι δύο επιχειρήσεις.
Η Επιτροπή τρέφει επίσης σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη συμβατότητα της πράξης αυτής με τον κανονισμό συγκεντρώσεων όσον αφορά την υποχρεωτική παροχή δημόσιας υπηρεσίας σε διαδρομές στην Ελλάδα και την παροχή υπηρεσιών εδάφους στην Ελλάδα.
Οπως αναφέρετια στη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, η απόφαση για την έναρξη σε βάθος έρευνας δεν προδικάζει το τελικό αποτέλεσμα της έρευνας. Η Επιτροπή έχει πλέον προθεσμία έως τις 7 Δεκεμβρίου, προκειμένου να λάβει οριστική απόφαση ως προς το εάν η συγκέντρωση θα εμποδίσει σε σημαντικό βαθμό την άσκηση αποτελεσματικού ανταγωνισμού στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) ή σε σημαντικό τμήμα αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου