Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Αποστρατείες τέλος στις ένοπλες δυνάμεις

αναδημοσίευση ρεπορτάζ
από την εφημερίδα: ΕΘΝΟΣ

Τέρμα στους σαραντάρηδες και πενηντάρηδες απόστρατους βάζει το υπό προετοιμασία νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, τις βασικές αρχές του οποίου παρουσίασε χθες ο υπουργός Ευ. Βενιζέλος. Η δημιουργία της παράλληλης επετηρίδας εξασφαλίζει ότι οι στρατιωτικοί δεν θα αποστρατεύονται παρά τη θέλησή τους, αλλά θα έχουν δικαίωμα στην εργασία μέχρι να συμπληρώσουν 35 χρόνια πραγματικής εργασίας.

Ταυτόχρονα τους δίνεται δικαίωμα να προσφεύγουν νόμιμα κατά των κρίσεων της ικανότητάς τους, εντός του στρατεύματος, ενώ εκσυγχρονίζεται το σύστημα μεταθέσεων και τοποθετήσεων. Ο κ. Βενιζέλος, παρουσιάζοντας χθες τις βασικές αρχές τού υπό κατάρτιση νομοσχεδίου, υποστήριξε ότι: Με το νομοσχέδιο καθορίζονται τα ελάχιστα χρονικά όρια παραμονής σε κάθε βαθμό ώστε οι αξιωματικοί των παραγωγικών σχολών να συμπληρώνουν στον βαθμό του συνταγματάρχη 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας. Εάν κάποιο στέλεχος δεν μπορέσει να εξελιχθεί βαθμολογικά, γιατί δεν πληροί σε απόλυτο βαθμό όλα τα προσόντα, θα παραμένει στην ενεργό στρατιωτική υπηρεσία, εκτός οργανικών θέσεων, σε ένα είδος παράλληλης επετηρίδας, όπου θα διαμορφώσει αυτά τα προσόντα.
Προβλέπεται ένα νομικά οργανωμένο σύστημα για την αξιολόγηση των στελεχών, εισάγεται ο θεσμός τής κατά απόλυτη εκλογή προαγωγής από τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη και πάνω, όπου αυτό μπορεί να επιφέρει ενδιαφέρουσες αλλαγές στην επετηρίδα, η οποία δεν μπορεί να υπαγορεύεται από τα δεδομένα του χρόνου εξόδου από την παραγωγική σχολή, διότι οι άνθρωποι εξελίσσονται και τα δεδομένα μεταβάλλονται. Τυποποιούνται τα κριτήρια τοποθετήσεων, μεταθέσεων και αποσπάσεων. Το σύστημα γίνεται απόλυτα διαφανές, ελέγξιμο ώστε να νιώθει ασφάλεια και το στέλεχος και η οικογένειά του. Και λαμβάνονται υπόψη τα κριτήρια των υπηρεσιακών αναγκών, της επαγγελματικής επάρκειας και καταλληλότητας του καθενός, καθώς και κοινωνικά κριτήρια.
Προβλέπεται ένα πλήρες σύστημα αιτιολογίας, ένα πλήρες σύστημα ακρόασης του ενδιαφερομένου έγγραφης αλλά και προφορικής, με δυνατότητα εμφάνισης ενώπιον των Συμβουλίων κρίσεων. Προβλέπεται ένα πλήρες σύστημα ενδικοφανών προσφυγών, ώστε ο καθένας να μπορεί να υπερασπίζεται τον εαυτό του, τα προσόντα του και το μέλλον του. Ολες οι πράξεις θα έχουν καταχωρισμένη και την πλειοψηφία και τη μειοψηφία επώνυμα και με πλήρη αιτιολογία, έτσι ώστε και ο δικαστικός έλεγχος να είναι πιο στοχευμένος και πιο σοβαρός και πιο αποτελεσματικός.
«Δυστυχώς παρατηρούμε μέχρι τώρα ότι όλες οι αποφάσεις των αρμοδίων συλλογικών οργάνων είναι στην πραγματικότητα αναιτιολόγητες, ακυρώνονται εφόσον προσβάλλονται στα Διοικητικά Δικαστήρια και αυτό δημιουργεί μία τεράστια αναστάτωση στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου