Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Ζητά την απελευθέρωση όσων κρατούνται από το Ισραήλ και έρευνα για τα αιματηρά γεγονότα

Το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ καταδίκασε την αιματηρή επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στο στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και προκάλεσε την απώλεια ανθρώπινων ζωών μετά από πολύωρες κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες, ζητώντας ακόμη «αξιόπιστη και διαφανής» εξέταση των γεγονότων...




Στο ψήφισμα του το Συμβούλιο ζητά «άμεση, αμερόληπτη, αξιόπιστη, διαφανή» έρευνα για τα γεγονότα, αλλά η διατύπωση είναι μετριασμένη σε σχέση με αυτή που ζητούσε η Τουρκία, οι Παλαιστίνοι και οι αραβικές χώρες.



Επιπλέον το Συμβούλιο ζητά την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πολιτών που κρατούνται από τις Αρχές του Ισραήλ.

Το Συμβούλιο «εκφράζει τη βαθύτατη λύπη του για τις απώλειες των ανθρωπίνων ζωών και τους τραυματισμούς που προκάλεσε η χρήση βίας κατά τη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης σε διεθνή ύδατα κατά της νηοπομπής που κατευθυνόταν προς τη Γάζα», προσθέτει το κείμενο.

«Στο πλαίσιο αυτό, [το ΣΑ] καταδικάζει τις ενέργειες που οδήγησαν στην απώλεια τουλάχιστον 10 ανθρωπίνων ζωών και στον τραυματισμό πολλών ανθρώπων».

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει επίσης ότι «η κατάσταση στη Γάζα δεν είναι βιώσιμη», αναφέρει η ανακοίνωση και υπενθυμίζει την σημασία της εφαρμογής των ψηφισμάτων 1850 και 1860. Το Ψήφισμα υπ' αριθμ. 1860 της 8ης Ιανουαρίου 2009 προβλέπει «την απρόσκοπτη παράδοση και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε ολόκληρη τη Γάζα».

«Υπογραμμίζει την αναγκαιότητα σταθερής ροής αγαθών και ανθρώπων προς τη Γάζα, και της απρόσκοπτης παράδοσης και διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη την περιοχή».

«Το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η μόνη βιώσιμη λύση για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση είναι μία συμφωνία μεταξύ των δύο μερών και

ότι μόνο μία λύση δύο κρατών, με ένα παλαιστινιακό κράτος ανεξάρτητο και βιώσιμο που ζει ειρηνικά και ασφάλεια δίπλα στο Ισραήλ και τις υπόλοιπες

γειτονικές χώρες, μπορεί να φέρει την ειρήνη στην περιοχή».

Τέλος, το Συμβούλιο εκφράζει «την υποστήριξή του στις εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις [στις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων υπό την αιγίδα των ΗΠΑ] και εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι το περιστατικό αυτό συνέβη ενώ διεξάγονται οι συνομιλίες» και «καλεί τα δύο μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν κάθε μονομερή ενέργεια και πρόκληση».

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ψηφίστηκε ύστερα από συνεδρίαση που διήρκεσε περισσότερες από 12 ώρες.



Σύμφωνα με διπλωμάτες, μια διαφωνία ανάμεσα στην Τουρκία που έχει αναλάβει την διατύπωση της διακήρυξης και στις Ηνωμένες Πολιτείες που προσπαθούν να μετριάσουν το ύφος του κειμένου, καθυστερούσε την υιοθέτηση της απόφασης από τα μέλη του Συμβουλίου.



Οι διαπραγματεύσεις για το περιεχόμενο του κειμένου άρχισαν μετά τη δημόσια συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στη διάρκεια της οποίας η πλειοψηφία των κρατών ζήτησε την διενέργεια διεθνούς έρευνας και την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.



«Πρόκειται για πειρατική ενέργεια, είναι δολοφονία που διέπραξε ένα κράτος», υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, η χώρα του οποίου θρηνεί τους περισσότερους θανάτους από την επίθεση.



Πρόσθεσε ωστόσο ότι η άμεση μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από θαλάσσης προς τη Γάζα «δεν είναι ούτε πρέπουσα ούτε υπεύθυνη ούτε αποτελεσματική κάτω από αυτές τις συνθήκες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου