Ρεπορτάζ: ΛΑΜΠΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ - ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ (απο ΤΟ ΒΗΜΑ)
Παραπομπή για πέντε «γαλάζιους» πρώην υπουργούς και απαλλαγή για έναν επεφύλαξε η μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη χθες τα μεσάνυχτα στην Βουλή για την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου...
Με ευρεία πλειοψηφία, αλλά και ένθεν κακείθεν «διαρροές», αποφασίστηκε η σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τους κκ. Θ. Ρουσόπουλο (συγκέντρωσε τα περισσότερα «ναι» από όλους τους εγκαλουμένους καθώς την παραπομπή του υπερψήφισαν και βουλευτές της ΝΔ), Ευ.Μπασιάκο, Αλ.Κοντό , Π.Δούκα και Γ.Βουλγαράκη. Απηλλάγη ο κ. Κ.Κιλτίδης, υπέρ της παραπομπής του οποίου ψήφισαν μόλις 49 βουλευτές, ενώ εντυπωσιακά μεγάλος ήταν ο αριθμός των «όχι». Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 282 βουλευτές (απουσίαζαν 3 της ΝΔ, 2 του ΠαΣοΚ, 10 του ΚΚΕ και 1 του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν είχαν δικαίωμα ψήφου οι δύο εγκαλούμενοι κκ. Κοντός και Κιλτίδης που είναι μέλη του Κοινοβουλίου).
Παρά τους χαμηλούς τόνους που επικράτησαν κατά τη συζήτηση, το ενδιαφέρον των βουλευτών ήταν αμείωτο ως τις πρώτες πρωινές ώρες που άνοιξαν οι έξι κάλπες οι οποίες είχαν στηθεί στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για το ποιοι από τους κκ. Θ. Ρουσόπουλο, Αλ. Κοντό , Ευ. Μπασιάκο, Π. Δούκα, Γ. Βουλγαράκη και Κ.Κιλτίδη θα παραπεμφθούν στη λεγόμενη «Προανακριτική».
Oι ομιλίες των τεσσάρων από τους έξι εγκαλουμένουςδεν προσήλθαν, αν και είχαν δικαίωμα να τοποθετηθούν επί των όσων τους αποδίδονται οι κκ. Ρουσόπουλος και Κοντός- έγιναν δεκτές με αμήχανα χειροκροτήματα από την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με εξαίρεση τη θερμή ανταπόκριση που βρήκαν τα λόγια του κ.
Ο κ. Θ. Ρουσόπουλος (επάνω) και ο κ. Αλ. Κοντός (στο μέσον) δεν προσήλθαν, αν και είχαν δικαίωμα να τοποθετηθούν επί των όσων τους αποδίδονται, ενώ ο κ. Κ. Κιλτίδης στην ομιλία του αποποιήθηκε κάθε ευθύνη Βουλγαράκη από τους παρισταμένους «γαλάζιους» βουλευτές.
Το κλίμα αυτό αποτύπωνε την αντιφατική στάση με την οποία προσήλθε στη διαδικασία η ΝΔ, η οποία επιχείρησε να δημιουργήσει εκ των προτέρων τη «γραμμή άμυνάς» της. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας της ΚΟ του κόμματος κ. Κ. Τασούλας, «η θέση της ΝΔ είναι κατά της σύστασης της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, αλλά αυτή είναι θέση και όχι “γραμμή”» . Αν και αναγνώρισε ότι «θα υπάρχει θέμα» αν οι βουλευτές της ΝΔ δεν ακολουθήσουν την κομματική θέση, τόνισε ότι «μένουμε στη διαδικασία,αν και θα μπορούσαμε να έχουμε επιλέξει είτε να φύγουμεείτε να ψηφίσουμε “παρών”». Στο ίδιο πνεύμα εξάλλου ο εισηγητής της ΝΔ κ. Ν. Δένδιας επέλεξε να απευθυνθεί επί της ουσίας στους βουλευτές του κόμματός του... μέσω των βουλευτών του ΠαΣοΚ, τους οποίους κάλεσε «να ψηφίσουν κατά συνείδηση και όχι κατά κομματική συνείδηση» .
Πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε το ΠαΣοΚ ότι «είναι υποταγμένο στην πολιτική συγκυρία των ημερών» και προειδοποίησε ότι «δεν βάζει στο ράφι την αξίωσή του για παραπομπή στελεχών του ΠαΣοΚ όποτε εκείνη το κρίνει» (υπενθυμίζεται ότι στην πορισματική έκθεσή της η ΝΔ είχε ταχθεί υπέρ της παραπομπής του νυν υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και του πρώην υπουργού κ. Α. Τσοχατζόπουλου ).
Η αμηχανία της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε τη δυνατότητα στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη να επιτεθεί στη ΝΔ και να υπερασπιστεί με έμφαση τους κκ. Βουλγαράκη και Κιλτίδη. Μάλιστα, με αφορμή το θερμό χειροκρότημα που εισέπραξε ο πρώτος από τους «γαλάζιους» βουλευτές, είπε ότι «η ΝΔ παρέπεμψε στην κοινωνική απαξίωση του εκλογικού της σώματος τον Γ. Βουλγαράκη ενώ σήμερα τον χειροκρότησε». «Τι είναι μέσα σας ο Γ. Βουλγαράκης; Αθώος ή ένοχος;» διερωτήθηκε, για να προσθέσει: «Αν είναι αθώος, κάκιστα τον “κόψατε” από τα ψηφοδέλτια και δεν τον καλέσατε στο συνέδριο, αλλά αν είναι ένοχος, προς τι το χειροκρότημα;». Και απέδωσε την παραπομπή του στο ότι «η αρένα ζητάει αίμα». Αναφέρθηκε όμως και στον κ. Κιλτίδη κατηγορώντας το ΠαΣοΚ ότι τον παρέπεμψε «λόγω κεκτημένης ταχύτητας, καθώς και ότι παραπέμπει τον κ. Δούκα, ενώ δεν παραπέμπει τους πρώην υπουργούς του ΠαΣοΚ κκ. Γ. Δρυ και Απ. Φωτιάδη ».
Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης διερωτήθηκε αν «μπορούμε να πούμε βάσιμα στον λαό ότι όλα έγιναν άψογα στην υπόθεση του Βατοπαιδίου», ενώ επεσήμανε: «Είναι προφανές ότι δεν πρέπει να ποινικοποιήσουμε την πολιτική ζωή αλλά το καθήκον τού να ψάξουμε και να βρούμε την αλήθεια επιβάλλει τη σύσταση Προανακριτικής» .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου