Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Εξισορροπητικό ρόλο μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ επιχειρεί να παίξει ο Ομπάμα

Προσπάθειες για να γεφυρωθεί το χάσμα στις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ μετά την αιματηρή επέμβαση στα πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια κατέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μετά από συνομιλία με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν...





«Το Ισραήλ χάνει τον μοναδικό του φίλο στην περιοχή (την Τουρκία) ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην περιφερειακή ειρήνη», υπογράμμισε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνομιλία του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αργά την Τρίτη όπου κυριάρχησαν οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις.



Επιπλέον, ο Τούρκος πρωθυπουργός στη συνομιλία του με τον Αμερικανό πρόεδρο ότι το Ισραήλ θα καταλάβει στη Μέση Ανατολή μια θέση που «θα εξαρτηθεί από τις μελλοντικές του ενέργειες».



Ο Μπαράκ Ομπάμα, από την πλευρά του, επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στη διεξαγωγή «αξιόπιστης, αντικειμενικής και διαφανούς έρευνας» για το πώς διαδραματίστηκε η τραγωδία, ενώ επέμεινε σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στη «σημασία να βρεθούν καλύτεροι τρόποι ώστε να προωθηθεί μια ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας χωρίς να υπονομευτεί η ασφάλεια του Ισραήλ».



Ωστόσο, κατά τους αναλυτές η ισραηλινή επιδρομή πλήττει τις προσπάθειες των ΗΠΑ και του προέδρου τους προσωπικά για την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμ πρέπει να επιλέξει «ανάμεσα στη θυσία της αξιοπιστίας του στην περιοχή, που θα ήταν το τίμημα για να συνεχίσει την καθιερωμένη αμερικανική παράδοση της ήπιας επίπληξης του Ισραήλ, και τη ρήξη με την πρακτική αυτή μέσω μιας καταδίκης του Ισραήλ», θεωρεί η Μαρίνα Οταγουέι του ιδρύματος Carnegie.



Επιπλέον, η στρατιωτική επέμβαση επιδείνωσε τις ήδη κακές σχέσεις των πρώην στενών συμμάχων Τουρκίας και Ισραήλ που είχαν αρχίσει να διαταράσσονται από το τέλος του 2008 όταν η Άγκυρα εξέφρασε την αντίθεσή της στην ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας.



Παρά την ένταση, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του και συμφώνησαν, αναφέρουν πηγές, ότι δεν θα επηρεαστούν συμφωνημένες αγοραπωλησίες όπλων και συγκεκριμένα η αγορά από το Ισραήλ μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροσκαφών.



Τεταμένες οι σχέσεις



Την Τετάρτη θα συνεδριάσει το συμβούλιο ασφάλειας του Ισραήλ για την εκτίμηση της επιχείρησης που μέρος του τύπου χαρακτήρισε φιάσκο γιατί έστρεψε σχεδόν όλο τον κόσμο εναντίον του χωρίς να αποκομίσει οφέλη.



Τα μέσα ενημέρωσης στο Ισραήλ αναφέρουν, τέλος, ότι απομακρύνθηκαν για λόγους ασφάλειας από την Τουρκία οι οικογένειες των διπλωματών, αν και επισήμως η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε.



Την Τρίτη, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε μη δεσμευτικό ψήφισμα στο οποίο καταδικάζονταν μάλλον χλιαρά οι πράξεις που οδήγησαν στο θάνατο των εννέα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, επιβαινόντων στα πλοία ενώ ζητούνταν και η διεξαγωγή διεθνούς ανεξάρτητης έρευνας για την εξακρίβωση των συνθηκών.



Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης ζήτησε την τιμωρία του Ισραήλ και την άρση του «απάνθρωπου αποκλεισμού» στη Λωρίδα της Γάζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου