Νέους, αυστηρούς, κανονισμούς για την τήρηση των δημοσιονομικών ορίων που θέτουν οι ευρωπαϊκές Συνθήκες ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα κράτη της ΕΕ, προτείνοντας πρόστιμα και «ψαλίδι» στην κοινοτική χρηματοδότηση...
Μιλώντας την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι η δημοσιονομική κρίση και τα ελληνικά προβλήματα φανέρωσαν την αλληλεξάρτηση των οικονομιών της Ευρωζώνης και την «ευάλωτη» θέση των μεμονωμένων κυβερνήσεων.
Η Επιτροπή προτείνει οι χώρες των οποίων τα ελλείμματα ξεπερνούν τα ευρωπαϊκά όρια να υποχρεώνονται να καταθέτουν ένα ποσό -ύψους που δεν καθορίζεται- σε λογαριασμό, το οποίο θα τους επιστρέφεται με καταβολή τόκων αφού τιθασεύουν τα ελλείμματά τους.
Παράλληλα, ζητά να περικόπτονται ή και παγώνουν σε δύο στάδια τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη γεωργία και την αλιεία αλλά ενδεχομένως και από το Ταμείο Συνοχής (που στοχεύσει στη στήριξη των φτωχών περιφερειών).
Η συμμόρφωση στα ευρωπαϊκά όρια για τα ελλείμματα μέχρι στιγμής ήταν «χαλαρή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ό.Ρεν, τονίζοντας ότι «έφτασε η ώρα να ενισχύσουμε την οικονομική ένωση». Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν αξιοποίησαν την περίοδο των «παχιών αγελάδων» για να αποταμιεύσουν , υποστήριξε ο επίτροπος.
Πέρα από την παρακολούθηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η Επιτροπή προτείνει να ενισχυθεί η εποπτεία του δημόσιου χρέους των χωρών μελών της ΕΕ. Όπως σημείωσε ο Όλι Ρεν, η Κομισιόν προτείνει να ληφθούν υπόψη και άλλες παράμετροι που επηρεάζουν έμμεσα το δημόσιο χρέος, όπως για παράδειγμα το ιδιωτικό χρέος, ενώ θα δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο χρέος των νοικοκυριών, στις εγγυήσεις για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στη γήρανση του πληθυσμού.
Η Κομισιόν επανέλαβε την υποστήριξή της στο «ευρωπαϊκό εξάμηνο» για τους κρατικούς προϋπολογισμούς, την υποβολή δηλαδή κάθε Απρίλιο προς έγκριση στις Βρυξέλλες τις γενικές κατευθύνσεις των προϋπολογισμών, την οποία θα ακολουθεί «διατύπωση συστάσεων» από το Ecofin Κάθε Ιούλιο.
Οι προτάσεις της Επιτροπής για το ευρωπαϊκό οικονομικό εξάμηνο αναμένεται να εγκριθούν από τους υπουργούς οικονομικών της ΕΕ που θα συνεδριάσουν στις 13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, ενώ το Σεπτέμβριο αναμένεται η υποβολή συγκεκριμένων νομοθετικών προτάσεων για το θέμα των κυρώσεων.
Η Βρετανία, εκτός Ευρωζώνης αλλά με υπέρογκο έλλειμμα (λόγω και των έκτακτων ενισχύσεων την περίοδο της κρίσης) έχει εμφανιστεί αρνητική σε αυστηροποίηση κανονισμών, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να αναφέρει εμφατικά στη Σύνοδο του Ιουνίου ότι δεν θα δεχθεί κυρώσεις για τη Βρετανία καθώς η χώρα δεν σχεδιάζει να μπει στη ζώνη του κοινού νομίσματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου