Μπορεί τα σκάφη της ΒΡ και της αμερικανικής Ακτοφυλακής να μην κινδυνεύουν, τελικά, από την τροπική καταιγίδα «Αλεξ», η οποία προς στιγμήν απείλησε τις εργασίες καθαρισμού στον Κόλπο του Μεξικού, αλλά η εξέλιξη αυτή δεν πανηγυρίστηκε. Αντίθετα ήταν μια ημέρα πρόσθετης οδύνης, καθώς τεράστιες μάζες παχύρρευστου πετρελαίου άρχισαν για πρώτη φορά χθες το πρωί να ξεβράζονται στις ακτές της Πολιτείας του Μισισιπή...
Ο βρετανικός κολοσσός ανακοίνωσε χθες ότι ξοδεύει κατά μέσον όρο 100 εκατ. δολάρια την ημέρα για επιχειρήσεις καθαρισμού και για τις πρώτες έκτακτες αποζημιώσεις πληγέντων: ο λογαριασμός έχει ήδη ξεπεράσει επισήμως τα 2,65 δισ. δολάρια- χωρίς φυσικά να υπολογίζονται τα 20 δισ. δολάρια για την καταβολή αποζημιώσεων που η ΒΡ συμφώνησε να τοποθετηθούν σε ειδικό λογαριασμό, κατόπιν σχετικής απαίτησης της αμερικανικής κυβέρνησης.
Το ζήτημα της επιβίωσης της ΒΡ κυριάρχησε άλλωστε και στις συζητήσεις μεταξύ του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και του Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στον Καναδά: οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η ΒΡ πρέπει να σταματήσει τη διαρροή, να καθαρίσει την κηλίδα και να πληρώσει όλες τις «θεμιτές» αποζημιώσεις, αλλά και πως «είναι προς το συμφέρον και των δύο κρατών να παραμείνει η ΒΡ μια σταθερή και ισχυρή επιχείρηση».
Στο μεταξύ, η ΒΡ ανακοίνωσε ότι η πρώτη από τις δύο γεωτρήσεις εκτόνωσης, οι οποίες αναμένεται να σταματήσουν οριστικά τη διαρροή, θα «μπορούσε να είναι έτοιμη» τα νωρίτερο στις 2 Αυγούστου.
Δύο πλωτές εξέδρες που έχουν μεταφερθεί κοντά στο σημείο της πρώτης γεώτρησης, από όπου διαρρέει το πετρέλαιο, ανοίγουν τώρα νέα πηγάδια τα οποία θα «συναντήσουν» το φρεάτιο της παλιάς γεώτρησης, μερικά χιλιόμετρα κάτω από τον πυθμένα. Μέσα από τα νέα φρεάτια θα διοχετευτεί στο παλαιό ένα μείγμα ειδικής λάσπης και τσιμέντου, ώστε να σφραγιστεί για πάντα το μοιραίο κοίτασμα.
Με την ανακοίνωση αυτή διαψεύστηκε το υπερβολικά αισιόδοξο δημοσίευμα των «Sunday Τimes», σύμφωνα με το οποίο η ΒΡ θα μπορούσε να σφραγίσει το προβληματικό φρεάτιο ακόμη και στις 11 Ιουλίου.
Τα γεωτρύπανα αρχικά προχωρούσαν με ρυθμό σχεδόν 100 μέτρων ανά ημέρα, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου όμως οι εργασίες επιβραδύνθηκαν στα 30 μέτρα την ημέρα, λόγω της ανάγκης για συνεχείς, τεχνικά δύσκολους ελέγχους στο υπέδαφος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου