Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Στον πάγο μισθοί για 3 χρόνια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος (απο ΤΑ ΝΕΑ)

Θύελλα προκαλεί η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα επιβάλει τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι ισχυρές αντιδράσεις που προκαλούν στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και στο ίδιο το κόμμα οι ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις την εξανάγκασαν σε μετάθεση κατά τουλάχιστον έναν μήνα της ψήφισης των σχετικών ρυθμίσεων, σε ξεχωριστό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί από Τμήμα Διακοπών της Βουλής...




ΗΓΣΕΕ θεωρεί «αιτία πολέμου» το πάγωμα των μισθών, αλλά είναι άγνωστο πώς θα υποδεχτεί την ανακοίνωση που προτίθεται να κάνει ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος κατά την έναρξη της σημερινής συζήτησης στην αρμοδία Κοινοβουλευτική Επιτροπή της συζήτησης επί του Ασφαλιστικού, ότι θα μεταθέσει την ψήφιση των ρυθμίσεων για τις εργασιακές σχέσεις για μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων- διάλογος που υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει περισσότερο από έναν μήνα.



Ο κ. Λοβέρδος, που εκτελεί σχετικές οδηγίες του Πρωθυπουργού, όπως αυτές διατυπώθηκαν σε σύσκεψη που προηγήθηκε της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής, αναμένεται να δεσμευτεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ότι θα εντάξει στο αυτόνομο πλέον νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, όσες αλλαγές συμφωνήσουν κατά τον διάλογο εργοδότες και εργαζόμενοι, και θα προσθέσει ότι για όσες ρυθμίσεις δεν υπάρξει συμφωνία, θα αναλάβει η κυβέρνηση την ευθύνη να τις εντάξει με δική της πρωτοβουλία στο νομοσχέδιο.



Η απόφαση της κυβέρνησης για αναβολή της ψήφισης των αλλαγών στο Εργασιακό ως διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου εκτιμάται ως παραχώρηση τόσο προς τη ΓΣΕΕ όσο και προς τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που αντιδρούν έντονα στις επερχόμενες αλλαγές, τις οποίες θεωρούν ότι αφίστανται των θέσεων και των προγραμματικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ. Οπως διεφάνη χθες και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στο ΚΤΕ Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται στο επίκεντρο σκληρής κριτικής για το περιεχόμενο τόσο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου όσο και των ρυθμίσεων που επιφέρει στις εργασιακές σχέσεις. Ο κ. Λοβέρδος επικρίνεται ιδιαίτερα για τις συνεχείς παλινωδίες του στο Εργασιακό, το οποίο αρχικά είχε δηλώσει ότι θα περάσει υπό τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος, στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι θα το εντάξει υπό μορφή διάταξης ή διατάξεων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, και τώρα γνωστοποιείται, μέσω διαρροών, ότι θα φέρει ξεχωριστό νομοσχέδιο ύστερα από έναν τουλάχιστον μήνα για να το ψηφίσει σε Τμήμα Διακοπών της Βουλής.



Από πλευράς κυβέρνησης πάντως, η αναβολή παρουσιάζεται ως μια παραχώρηση για την ανάπτυξη ενός δημοκρατικού διαλόγου γύρω από τα ζητήματα αυτά, αλλά μετά την «ξερή»- όπως χαρακτηρίστηκε - ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου περί παγώματος των μισθών για μια 3ετία, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν και κατά πόσον αυτός ο διάλογος που προσδοκάει η κυβέρνηση, τόσο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων όσο και των εταίρων με το υπουργείο Εργασίας, θα ευοδωθεί.



«Η πρόσκληση για διάλογο είναι και θα παραμείνει ανοιχτή», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος νωρίτερα πάντως το μεσημέρι είχε αναγγείλει το 3ετές πάγωμα των μισθών, με τη φράση «αυτό είναι μία απόφαση που έχει ληφθεί. Το πώς θα εξειδικευτεί, είναι νομοτεχνικό θέμα». Το θέμα είχαν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ» στις 28 Μαΐου, αλλά τότε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε προχωρήσει σε διάψευση.



Από πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση υποστηριζόταν ότι ο κ. Πεταλωτής δεν ανακοίνωσε τίποτε περισσότερο απ΄ ό,τι προβλέπεται στο μνημόνιο, το οποίο πράγματι επιτάσσει πάγωμα των μισθών για 3 χρόνια, αλλά μιλάει για τα κατώτατα όρια. Η κυβέρνηση αφήνει να διαφανεί ότι το πάγωμα θα αφορά όλους τους μισθούς ανεξαρτήτως κλίμακας, και καθιστά σαφές ότι αν αυτό δεν συναποφασιστεί κατά τις διαπραγματεύσεις ΓΣΕΕ- ΣΕΒ θα το επιβάλει η ίδια με νομοθετική ρύθμιση.

Ανάκριση» υπουργών στο Πολιτικό Συμβούλιο




ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΗ αναμένεται να είναι η σημερινή ενημέρωση που θα κάνει ενώπιον του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, όπως και ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος, θα ενημερώσουν τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου επίσης και για το Ασφαλιστικό, καθώς κατατίθεται και το Ασφαλιστικό που αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους.



Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου είναι ενταγμένη στη γενικευμένη προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις για τις βαθιές τομές που επιχειρούνται στο καθεστώς των συντάξεων και των εργασιακών σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συγκληθεί και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά είναι προφανές ότι την κυβέρνηση την απασχολεί έντονα το κλίμα που καλλιεργείται στο εσωτερικό της. Χθες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γ. Πεταλωτής υποστήριξε ότι «φυσικά δεν υπάρχει καμία διάσταση με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ», επιβεβαίωσε ότι δεν έχει τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για την ψηφοφορία επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, διατήρησε όμως κάποιες επιφυλάξεις ως προς το αποτέλεσμα, συστήνοντας «να δούμε πώς θα εξελιχθεί (...) για να μη μιλάμε με εικασίες».



Ο εκπρόσωπος διέψευσε κατηγορηματικά ότι τίθεται θέμα επιτάχυνσης των πολιτικών εξελίξεων αν σημειωθούν διαρροές κατά την ψηφοφορία επί του Ασφαλιστικού, εξελίξεις που θα μπορούσαν να φτάσουν ώς τις πρόωρες εκλογές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου