Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Οι Τσέχοι στις κάλπες με προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών

Στις κάλπες καλούνται την Παρασκευή και το Σάββατο οι Τσέχοι για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης ένα χρόνο μετά την κατάρρευση του συνασπισμού της κεντροδεξιάς μεσούσης της τσεχικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Προβάδισμα στους Σοσιαλδημοκράτες έναντι του συντηρητικού Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών δίνουν οι δημοσκοπήσεις...




Η τσεχική Βουλή είχε διαλυθεί περίπου ένα χρόνο πριν έπειτα από τη συντριβή της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μίρεκ Τοπολάνεκ σε ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή επί πρότασης μομφής των Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου κόμματος της τσεχικής αντιπολίτευσης.



Οι πρόωρες εκλογές επρόκειτο αρχικά να διεξαχθούν τον περασμένο Οκτώβριο από τη μεταβατική κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία είχε αναλάβει στις 8 Μαΐου του 2009 με επικεφαλής τον 58χρονο διευθυντή της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Γιαν Φίσερ.



Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλδημοκράτες του πρώην πρωθυπουργού και εκ νέου διεκδικητή του αξιώματος, Γίρι Πάρουμπεκ, προηγούνται με ποσοστό 30%, ακολουθούμενοι από το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών με το νέο αρχηγό του, Πετρ Νέτσας, και ποσοστό 20%. Στην τρίτη θέση εμφανίζεται το τσεχικό Κομμουνιστικό Κόμμα με ποσοστό 12%.



Έπονται τα νεοεμφανιζόμενα κόμματα, το αυτοπροσδιοριζόμενο, ως δεξιοφιλελεύθερο «ΤΟΠ 09 του δημοφιλούς πρώην υπουργού Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, και το άκρα συντηρητικό «Δημόσιες Υποθέσεις» του πρώην μεγαλοστελέχους της ιδιωτικής τηλεόρασης, Ράντεκ Γιον, τα οποία φέρονται να κινούνται σε ποσοστά που αγγίζουν έως και 10%.



Το ιδρυθέν τον περσινό Ιούνιο κόμμα «ΤΟΠ 09», από τα αρχικά των τσέχικων λέξεων «Παράδοση, Ευθύνη, Ευημερία», ακολουθεί σε κοινωνικά ζητήματα συντηρητική πολιτική και στην οικονομία φιλελεύθερη.



Με την ελπίδα ότι θα επωφεληθεί από την υψηλή δημοτικότητα που διαθέτει ο αρχηγός του, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, το «ΤΟΠ 09» στοχεύει να παίξει μετεκλογικά στην Τσεχία ένα είδος ρυθμιστικού ρόλου, ανάλογο με εκείνον των Ελευθέρων Δημοκρατών στη Γερμανία, καθώς στις τσεχικές κάλπες κανένα κόμμα δεν αναμένεται να συγκεντρώσει αυτοδυναμία.



Πολιτικοί αναλυτές στην Πράγα εκφράζονται απαισιόδοξα ως προς το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, παραπέμποντας στην κατάσταση μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2006 όταν απαιτήθηκε χρόνος περισσότερος από εννέα μήνες για τη συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος μάλιστα βρισκόταν συνεχώς στο μεταίχμιο, διαθέτοντας μόλις 100 έδρες στο σύνολο των 200 της τσεχικής Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου