Σάββατο 29 Μαΐου 2010

«Εμφύλιος» στον Πειραιά για το Ζενίθ

Την οργισμένη αντίδραση των εμπόρων, των τουριστικών επιχειρήσεων και της δημοτικής αρχής του Πειραιά κατά των συνδικαλιστών της ΠΝΟ προκάλεσε η απόφαση της πλοικτήτριας εταιρείας να ματαιώσει τον κατάπλου του κρουαζιεροπλοίου Zenith, υπό τον φόβο νέων κινητοποιήσεων...





Το κρουαζιερόπλοιο επρόκειτο να φθάσει στον Πειραιά τη Δευτέρα, ανήμερα της απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Προκειμένου να αποφευχθεί ένας νέος αποκλεισμός των επιβατών, όπως είχε συμβεί σε προηγούμενη κινητοποίηση των ναυτεργατών, απόφασίστηκε το Zenith να παρακάμψει τον Πειραιά και να κατευθυνθεί στη Μάλτα. Μάλιστα, η πλοικτήκτρια εταιρεία προσανατόλιζεται στο ενδεχόμενο να εξαιρέσει δια παντός τον Πειραιά από τα δρομολόγιά της. Τα περίπου 1.000 άτομα που επρόκειτο να επιβιβαστούν στο Zenith από τον Πειραιά, θα μεταβούν αεροπορικώς στη Μάλτα.



Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε αντιδράσεις από τους εμπόρους του Πειραιά, που σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για τεράστια απώλεια εσόδων σε καιρό κρίσης. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας του να μεριμνήσει για την αποφυγή επεισοδίων στο λιμάνι τη Δευτέρα.



Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η άφιξη 13 κρουαζιερόπλοιων στον Πειραιά με 18.800 επιβάτες και 7.000 άτομα πλήρωμα.



Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι απώλειες για την ελληνική αγορά μόνο από την απόφαση του Zenith να αλλάξει λιμάνι είναι σημαντικές: από το Ταμείο της Ακρόπολης θα χαθούν 25 χιλιάδες ευρώ και από τα Ταμεία του ΟΛΠ περί τα 45 χιλιάδες ευρώ.



Για πλήγμα στο δοκιμαζόμενο κλάδο του τουρισμού κάνει λόγο και ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Παναγιώτης Φασούλας. «Η ματαίωση της άφιξης του κρουαζιερόπλοιου Zenith στο λιμάνι του Πειραιά, δείχνει πού οδηγούν οι απερίσκεπτες ενέργειες ορισμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Π. Φασούλας. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια ως χώρα να διώχνουμε τους τουρίστες και να τους στέλνουμε σε ανταγωνίστριες χώρες, χάνοντας δισεκατομμύρια. Επιτέλους ας επικρατήσει το μέτρο και η κοινή λογική» επισημαίνει ο κ. Φασούλας.



Στα 40 κρουαζιερόπλοια που διαθέτει ο όμιλος του Zenith απασχολούνται 110 Έλληνες ναυτικοί, ενώ κάθε χρόνο 11 πλοία της εταιρείας πραγματοποιούν 400 προσεγγίσεις σε ελληνικά νησιά, στα οποία αποβιβάζονται 1 εκατομμύριο τουρίστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου