Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Γ. Παπανδρέου: «Έχουμε τη βούληση να φύγει ο τόπος από τη σήψη»

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ροδόπης, επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις της Ν.Δ για τη μη αντιμετώπιση της διαφθοράς, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα χτυπήσει την αδιαφάνεια ακόμη και εάν χρειαστεί να ματώσει και υπεραμύνθηκε των μέτρων που έχει λάβει, τα οποία όπως είπε «πονάνε, αλλά οι αλλαγές επιφέρουν μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές»...


Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η οικονομία είναι το σύμπτωμα του προβλήματος, το οποίο είναι η λειτουργία του κράτους. "Αυτό το θεραπεύουμε με ριζικές αλλαγές. Υπάρχουν πολλά να κάνουμε σε σφιχτά χρονικά όρια. Πρέπει να δουλέψουμε για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Δουλεύουμε με συνέπεια και αφοσίωση. Με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης μπήκαμε σε μια νέα φάση. Σώσαμε την Ελλάδα. Μας δόθηκε ένα χρονικό περιθώριο να ανασάνουμε και να μπορέσουμε να κάνουμε τις βαθιές αλλαγές που τόσο πολύ θέλει η ελληνική κοινωνία" σημείωσε.




Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι εδώ για να γίνουν οι αλλαγές με θάρρος. "Ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος. Τους επόμενους μήνες και χρόνια πρέπει να κάνουμε αλλαγές στο κράτος και στην οικονομία μέχρι να γίνουμε δυνατοί απέναντι στην παγκόσμια αγορά και οικονομία. Να γίνουμε πιο εξωστρεφείς, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματά μας. Να φύγουμε από την επιτήρηση. Κάνουμε αλλαγές όπως ο Καλλικράτης, που είναι κορυφαία αλλαγή μοντέλου του κράτους. Μεταφέρουμε αρμοδιότητες και πόρους στην περιφέρεια για διαφάνεια και λειτουργικότητα". Πρόσθεσε ότι η αλλαγή του αυτοδιοικητικού χάρτη θα απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας.



Στη συνέχεια και αναφερόμενος στο παρελθόν τόνισε ότι διαφωνεί με την άποψη διαφόρων αναλυτών ότι σπαταλήσαμε λεφτά στο κοινωνικό κράτος και σημείωσε ότι όλα έγιναν λόγω αδιαφάνειας. "Πολλές φορές ιδιωτικοποιήθηκαν δημόσιες εταιρείες για κερδοσκοπία" υπογράμμισε.



Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει τα γνωστά έκτακτα μέτρα για τη σωτηρία της Ελλάδας που πονάνε, αλλά ταυτόχρονα γίνονται και μεγάλες αλλαγές. "Είναι αλλαγές διαρθρωτικού χαρακτήρα και μπήκαν στο μνημόνιο μετά από δική μας απαίτηση. Για το κράτος, τη φορολογία, τον ανταγωνισμό, την Υγεία και την Πρόνοια" τόνισε.



Παράλληλα εκτίμησε ότι δεν θα πετύχουμε την ανάπτυξη εάν δεν αφήσουμε πίσω μας αντιλήψεις που μας οδήγησαν σε αδιέξοδο. "Πολλά απ' όσα συνέβησαν ήταν αποτελέσματα εκτεταμένης διαφθοράς. Είχα πει ότι πρέπει να χτυπήσουμε τη διαφθορά ακόμη και εάν πρέπει να ματώσουμε.Χάνονται τεράστια ποσά και δημιουργείται αίσθημα ατιμωρησίας. Έπρεπε αυτά να έχουν αντιμετωπιστεί εδώ και καιρό. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προχώρησε στη διαλεύκανση πολλών υποθέσεων, κάτι που θα είχε ευεργετικές επιπτώσεις στο πολιτικό σύστημα. Επέλεξε τη συγκάλυψη, δίνοντας το πράσινο φως στη διαφθορά. Επλήγη και η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό.Αυτά πληρώνουμε σήμερα. Εμείς προχωράμε τα αυτονόητα για τη χώρα. Κάνουμε βήματα λυτρωτικά, δίνουμε το σήμα ότι χτίζεται μια πολιτική ευνομίας που εγγυάται την ισονομία. Δεν μπορεί σε κάποιον να αφαιρούνται δικαιώματα επειδή δεν είναι ισχυρός ή κάποιοι που έχουν εξουσία να μπορούν να αυθαιρετούν" είπε ο πρωθυπουργός.



Επίσης τόνισε ότι στο παρελθόν, αλλά μέχρι και σήμερα, είναι αποδεκτή η φοροδιαφυγή ή το φακελάκι. "Αυτά πληρώνουμε σήμερα και υπάρχει δικαιολογημένη οργή και διαμαρτυρία των πολιτών, αλλά αυτά από μόνα τους δεν θα μας πάνε πουθενά. Πρέπει να γίνουν δύναμη λύτρωσης και αλλαγής θεσμών και νοοτροπιών. Πρέπει να υπάρξει διαφάνεια στη διαχείριση του πλούτου του ελληνικού λαού.Είναι η φάση που μπαίνουμε μια φάση ευνομίας και ανάπλασης του κοινωνικού κράτους. Για εμάς αναγκαία συνθήκη για την ανταγωνιστικότητα είναι το σωστό κράτος. Για μια άλλη ανάπτυξη, την Πράσινη Ανάπτυξη".



"Όλοι έχουμε ευθύνη για πρακτικές του παρελθόντος, αλλά σήμερα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη να αλλάξουμε αυτές τις πρακτικές" παρατήρησε ο πρωθυπουργός.



Ο κ. Παπανδρέου κατέληξε λέγοντας ότι χάσαμε χρόνο, αλλά αλλάζουμε. "Η κυβέρνηση και η Βουλή θα κάνουμε ότι μπορούμε για την κατάργηση της αδιαφάνειας. Οι πολίτες βλέπουν τον αγώνα που κάνουμε και δεν μένουμε στα προσχήματα. Δείχνουμε τη βούλησή μας να φύγει ο τόπος από τη σήψη και να εμπεδωθεί η αίσθηση δικαίου. Αυτό είναι ζήτημα Δημοκρατίας".



Τον πρωθυπουργό συνοδεύει πολυπληθές κυβερνητικό κλιμάκιο.



Ανακοινώσεις για την περιοχή



Στη διάρκεια της ομιλίας του στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ροδόπης (ΟΚΕ), ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης την εγγύηση του Δημοσίου στο κοινοπρακτικό, από πέντε τράπεζες, δάνειο, ύψους 61 δισ. ευρώ προς την "Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία", ώστε να αναταθούν οι δανειακές της υποχρεώσεις και να προχωρήσει σε παραγωγικές δράσεις μέσω του νέου επιχειρηματικού της σχεδίου.



Επίσης, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, έριξε ιδιαίτερο βάρος στη σύνδεση των περιφερειακών ΑΕΙ και ΤΕΙ με την Περιφέρεια, ώστε αυτά να συνδεθούν με το αναπτυξιακό πρότυπο και ζήτησε από την ΟΚΕ τη διατύπωση προτάσεων για το πώς αυτή θα έχει περισσότερο λόγο στα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ό,τι αφορά τα προγράμματα, τη χρηματοδότηση, καθώς και τη δυνατότητα πρόσβασης κάποιου σε αυτά πέραν των διαδικασιών του εξεταστικού συστήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ανοιχτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου