Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Κήρυξαν και επισήμως τον πόλεμο στην Ισπανία

Ούτε μία εβδομάδα σε ησυχία δεν κάθονται οι αγορές, που έχουν βάλει για τα καλά στο στόχαστρο την Ισπανία. Η εβδομάδα ξεκίνησε με τη διάσωση της τράπεζας CajaSur από την κεντρική τράπεζα της Ισπανίας και τέλειωσε με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Fitch...



Ολα αυτά «χάλασαν» την ανάκαμψη που πήγε να στηθεί στα χρηματιστήρια με αφορμή την δήλωση των Κινέζων ότι διατηρούν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στο ευρώ.



Η υποβάθμιση της ισπανικής οικονομίας επηρέασε περισσότερο τα αμερικανικά χρηματιστήρια, καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν μόλις κλείσει και δεν πρόλαβαν να ενσωματώσουν το κακό νέο. Λίγο νωρίτερα ο καθηγητής Ν. Ρουμπίνι, που είχε προβλέψει την πιστωτική κρίση στις ΗΠΑ, σε μία από τις διαλέξεις του έλεγε ότι το χρέος της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας είναι η κορυφή του παγόβουνου μπροστά σε αυτό χωρών όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία.



Στην Ισπανία πάντως ο τραπεζικός κλάδος δέχεται πυρά μετά τη διάσωση της τράπεζας CajaSur. Πολύ περισσότερο μάλλον όταν ο κλάδος έχει ιδιαιτερότητες. Γιατί η CajaSur δεν ήταν μια κανονική εμπορική τράπεζα αλλά τράπεζα αποταμιεύσεων, χωρίς σημαντικά κεφάλαια. Ηταν υπό τον έλεγχο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επί 146 χρόνια, αλλά οι πάστορες δεν είχαν βάλει πολλά λεφτά στην τράπεζα, γιατί δεν απαιτούνταν. Ομως τέτοια πιστωτικά ιδρύματα υπάρχουν πολλά στην Ισπανία και δημιουργούν τώρα ανησυχία στην κεντρική τράπεζα, η οποία έστειλε το μήνυμα ή να βρουν κεφάλαια ή να συγχωνευτούν με άλλες τράπεζες, φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Εχουν προθεσμία μέχρι το τέλος Ιουνίου 2010 να πάρουν βοήθεια από το κυβερνητικό πακέτο στήριξης του κλάδου των 99 δισ. ευρώ. Διαφορετικά πρέπει να συγχωνευτούν μεταξύ τους ή να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου.



Ηταν πάντως η δεύτερη φορά που το ισπανικό Δημόσιο επενέβη για τη διάσωση πιστωτικού ιδρύματος μετά το ξέσπασμα της πιστωτικής κρίσης του 2008. Το προηγούμενο πιστωτικό ίδρυμα για το οποίο είχε παρέμβει η Τράπεζα της Ισπανίας ήταν η Caja Castilla, το Μάρτιο του 2009.



Συνολικά, οι ισπανικές τράπεζες υπολογίζεται ότι έχουν έκθεση (έχουν χορηγήσει δάνεια) 454 δισ. δολ. στη χρηματοδότηση κατασκευών και real estate.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου