Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Σε μια κουζίνα στο Νταβός Παπανδρέου – Στρος Καν «μαγείρεψαν» την εμπλοκή του ΔΝΤ

Στη περίφημη συνάντηση του Νταβός, καθώς επίσης και στο έντονο παρασκήνιο που έλαβε χώρο κατά την συνδιάσκεψη του 2010 αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ παραδέχθηκε ότι υπήρξε μυστική συνάντηση μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν σε μια… κουζίνα.





Εκεί μάλιστα αποφασίστηκε από τον κ. Παπανδρέου και τον Στρος Καν να δοθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα με την εμπλοκή του ΔΝΤ, αφού όπως ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου: «Αυτή η συνάντηση ήταν εκτός δημοσιότητας, καθώς οποιαδήποτε δημόσια παρουσία των τριών μας θα αποκάλυπτε ότι η Ελλάδα θα έμπαινε στο ΔΝΤ και θα μας κατέστρεφε τελείως στις αγορές».

Το περιστατικό περιγράφει και στο βιβλίο του που κυκλοφορεί 24 Απριλίου, ανήμερα του διαγγέλματος Παπανδρέου από το Καστελόριζο.

Μάλιστα, όπως υποστήριξε ο πρώην υπουργός η συζήτηση με το ΔΝΤ είχε ξεκινήσει νωρίτερα, λίγο μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 2009. Η αποκάλυψη Προβόπουλου για το έλλειμμα οδήγησε την κυβέρνηση Παπανδρέου σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, σε περίπτωση που χρειάζονταν χρηματοδότηση και οι αγορές το αρνούνταν. Όταν έθετε τον προβληματισμό στους ομολόγους του, η απάντηση που έπαιρνε ήταν: «Εσείς κάντε τη δουλειά σας πάρτε μέτρα και οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά, δεν θα έχετε πρόβλημα».

Ακόμη, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «οι αγορές όμως ήθελαν εγγύηση ότι θα έπαιρναν να λεφτά τους και αυτή τη εγγύηση δεν μας την έδινε κανείς. Ήταν λοιπόν ζήτημα ευθύνης να βρούμε εναλλακτικές και κάπως έτσι ξεκίνησε η συζήτηση με το ΔΝΤ, αφού η μόνη πηγή χρηματοδότησης, εκ του καταστατικού του, ήταν το Ταμείο».

Παράλληλα, ο ίδιος ισχυρίζεται ότι οι διαβεβαιώσεις που έπαιρνε μέχρι τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2010 η ελληνική κυβέρνηση ήταν πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μπει το ΔΝΤ στην Ευρωζώνη θα διαλύσει το σύστημά μας είναι σαν να αντικαθιστά το Eurogroup».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου