Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Στα «βράχια» ο «Μαρινόπουλος»! Πού πήγαν τα λεφτά Πάνο μου;

Το όνομα ιστορικό! Ποιος δεν θυμάται τη χρυσή εποχή της «ΦΑΜΑΡ» αλλά και το σούπερ-ντιλ όταν ο Μαρινόπουλος “παντρεύτηκε” με τα Carrefour!
«Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαίς»!
Και μπορεί η ζωή για τον Πάνο Μαρινόπουλο να είναι χαρισάμενη στο Μαϊάμι, εδώ η ιστορική εταιρεία «Μαρινόπουλος» βουλιάζει στα χρέη μια που υπολογίζονται πλέον γύρω στα 2 δισ. ευρώ!
Και το ξαναλέμε: «ζωή χαριάμενη» για τον Πάνο, αλλά προμηθευτές, τράπεζες και  δημόσια ταμεία «κλαίνε» και ελπίζουν σε ένα θαύμα!



Βέβαια οι απορίες είναι πολλές! Και αυτό γιατί ένα ακόμα δάνεια 100.000.000 ευρώ από τις 4 μεγάλες τράπεζες βρίσκεται στην τελική ευθεία (τη στιγμή που μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να πάρουν ούτε 10.000 ευρώ χρηματοδότηση) τη στιγμή που η εταιρεία «Μαρινόπουλος» δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμούς για τις χρονιές 2012-2013-2014 και βρίσκεται ήδη στο χείλος του γκρεμού, με σφραγισμένες επιταγές, με μαγαζιά που κλείνουν και με τα ράφια άδεια, σε όσα μαγαζιά έχουν απομείνει!
Την ίδια στιγμή λέγεται ότι Σαουδάραβας επιχειρηματίας έχει αγοράσει τα ακίνητα της Μαρινόπουλος ΑΕ προ δυο ετών δαπανώντας πάνω από 100 εκ ευρώ. Στην συνέχεια η εταιρία τα μίσθωσε με την διαδικασία του sale & lease back. Η συγκεκριμένη συναλλαγή εάν πράγματι έχει λάβει χώρα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί καθώς η εταιρία δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμούς. Και τελικά αυτά τα λεφτά που πήγαν; Μήπως δεν… ήρθαν ποτέ;
Και ενώ το «κεφάλι» ασχολείται (όπως λένε κάποιοι καλά γνωρίζοντες) με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, εδώ στήθηκαν ιντρερνετικά «μαγαζάκια» μέσα στο μαγαζί (Μαρινόπουλος) με αποτέλεσμα η καταστροφή να είναι το πιο ρεαλιστικό σενάριο, εάν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία με τον Σκλαβενίτη!
Οι επιχειρήσεις δεν διοικούνται από το Μαϊάμι, αλλά εμείς συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την «διαδρομή» της επιχείρησης, των μετόχων αλλά και του χρήματος! 

Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν έχει δημοσιεύσει ετήσιους ισολογισμούς για τα έτη 2012-2013-2014. Η μη δημοσίευση ισολογισμού αποτελεί (ήσσονος σημασίας ) παράβαση και ισοδυναμεί με ένα μικρό χρηματικό πρόστιμο το οποίο πληρώνεται στην Νομαρχία.
Τραπεζική πηγή που ρωτήθηκε για το δάνειο του ομίλου αρνήθηκε να σχολιάσει λέγοντας ότι “οι ελληνικές τράπεζες έχουν γνώση του τζίρου και των αποτελεσμάτων της Μαρινόπουλος καθώς τα στοιχεία αυτά μεταφέρονται σε USB σε όλες τις τράπεζες”. Ερωτηθείς εάν τα στοιχεία αυτά φέρουν την υπογραφή ορκωτού λογιστή αρνήθηκε να απαντήσει.
Πηγή που έχει δει τα στοιχεία του ισολογισμού της εταιρίας αλλά επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της υποστηρίζει ότι “υπάρχει μεγάλη αύξηση στο κονδύλι αποπληρωμής ετήσιων μισθωμάτων για ενοικίαση χώρων περίπου 8 % σε σχέση με προηγούμενα χρόνια”.

Marinopoulos Holdings (με έδρα το Λουξεμβούργο) και στη Marinopoulos Coffee Participations με έδρα την Κύπρο (στα τέλη του 2012, η Starbucks πώλησε το ποσοστό της στη Marinopouls Holdins του Λουξεμβούργου). Και συνεπώς, δε μπορεί να εφαρμόζει εδώ τις πρακτικές που εφάρμοζε στη Μεγ. Βρετανία και ενδεχόμενα και σε άλλες χώρες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου