Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Επιπλέον μέτρα 2,9 δισ. ευρώ ζητούν οι δανειστές


Νέα μέτρα ύψους έως και τα 2,9 δισ. ευρώ ζητούν οι δανειστές,  μέχρι το 2018,  ασκώντας νέες πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση.


Οι θεσμοί βλέποντας "μαύρη τρύπα" στα δημοσιονομικά φαίνεται πως ζητούν την κάλυψή της με νέα μέτρα από φέτος ύψους 900 εκατ. ευρώ. Παράλληλα θα πρέπει να συμφωνηθούν και να αποτυπωθούν τα μέτρα που θα κλείσουν το κενό των 2 δισ. ευρώ που έχει ενσωματωθεί στο Μνημόνιο για τη διετία 2017-2018.

Σύμφωνα με την Ημερησία, κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων η ελληνική πλευρά παρουσίασε τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, ο προϋπολογισμός του 2015 είχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 730 εκατ. ευρώ που καλύπτει εκ των προτέρων το μεγαλύτερο μέρος από την τρύπα που βλέπουν οι δανειστές για το τρέχον έτος.

 Το σχέδιο Τσίπρα για να γλιτώσει τα νέα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ φάνηκαν να επιμένουν περισσότερο για νέα μέτρα σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Σε ό,τι αφορά στο 2016 τόνισαν ότι τα αποτελέσματα είναι μεν θετικά, αλλά θα πρέπει να βγουν τα επίσημα στοιχεία του Φεβρουαρίου.

Ζήτησαν επίσης να μάθουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τα φορολογικά μέτρα που εκκρεμούν (φορολογία αγροτών, ενοικίων) αλλά και ένα περίγραμμα του σχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση που σκοπεύει να φέρει μέσα στο πρώτο τρίμηνο το υπουργείο Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου