Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Υπόθεση Γιαμπουράνη: Ελεύθερος ο Χρυσικός και με τη «βούλα» του Αρείου Πάγου


Ρεπορτάζ και φωτογραφίες της Φωτεινής Παπαδάκη
«Έγκλημα με διαφθορά». Αυτό το χαρακτηρισμό δίνουν συγγενείς και φίλοι στη δολοφονία του Θεόδωρου Γιαμπουράνη που συνεχίζει εδώ και 13 χρόνια να συγκλονίζει την Κορινθία και όχι μόνο...

Το Πενταμελές Εφετείο Ναυπλίου πριν από τρεις μήνες άφησε ελεύθερο με περιοριστικούς όρους τον Κωνσταντίνο Χρυσικό, έναν από τους υπαίτιους της στυγερής δολοφονίας του Θεόδωρου Γιαμπουράνη, όπως απεδείχθη δικαστικώς, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων τόσο στην οικογένεια όσο και στον κοινωνικό περίγυρο.
Πριν έναν μήνα η οικογένεια εναπέθετε τις ελπίδες της στον Άρειο Πάγο. Με την απόφαση όμως του εισαγγελέα Γιώργου Μπόμπολη αρχικά και του κ. Κολιοκώστα, ότι δεν συντρέχει λόγος ασκήσεως αναιρέσεως, η υπόθεση «βουλιάζει» στο… βούρκο του κοινωνικού εγκλήματος.
Οι λόγοι που επικαλέστηκε ο κατηγορούμενος είναι πρόβλημα υγείας (υπέρταση και το ένα νεφρό που έχει εκ γενετής), καθώς και ανάγκη εργασίας στο εργοστάσιό του, το οποίο, σύμφωνα με το δικαστήριο θα κινδύνευε να κλείσει αν ο κ. Χρυσικός έμπαινε φυλακή!
Το χρονικό μιας μακάβριας δολοφονίας
Ήταν 14 Μαρτίου του 2000 όταν ο επιστάτης, Βασίλειος Μπαντούνας, του συσκευαστηρίου με την επωνυμία «Άριστον», ανακάλυψε το πτώμα του 60χρονου ιδρυτή και συνεταίρου του Κωνσταντίνου Χρυσικού. Το σώμα του άτυχου εργοστασιάρχη ήταν κρεμασμένο από ένα σκοινί, δεμένο στη σιδηροδοκό που στηρίζει την οροφή του κτιρίου. Τα χέρια του θύματος ήταν δεμένα με λευκή ταινία, ενώ κάτω από τα πόδια του υπήρχαν τελάρα μεταφοράς. Μάλιστα, το θύμα είχε πρησμένο πρόσωπο, σημάδι κάποιας διένεξης, όπως αποδείχθηκε στην ακροαματική διαδικασία του 2009. Οι αστυνομικοί του Α.Τ. Κιάτου που έφθασαν στο σημείο εντόπισαν ένα σημείωμα δια χειρός του Θ. Γιαμπουράνη που έλεγε χαρακτηριστικά: «ΘΕΛΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΥΤΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝΟΥΝ 50.000.000 ΝΙΤΣΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ». Κατά τη διενέργεια της αυτοψίας από την αστυνομία δεν βρέθηκε πουθενά παραβίαση. Όλα ήταν κλειστά πλην της κύριας εισόδου και του παραθύρου τουαλέτας. Νεκροψία-νεκροτομή διενήργησαν κατ΄ ανάθεση της ανακριτικής αρχής Α.Τ. Κιάτου οι ιατροδικαστές Α.Τ. Πατρών Ιωάννης Ανδρεόπουλος και Ιωάννης Πετρόχειλος (παθολόγοι), οι οποίοι απεφάνθησαν ότι πρόκειται περί αυτοκτονίας. Η οικογένεια όμως υποστήριξε ότι ο επιχειρηματίας δολοφονήθηκε. Η ιατροδικαστική εξέταση στην Αθήνα του Φιλίππου Κουτσάφτη, έδειξε ότι ο θάνατος προήλθε από στραγγαλισμό και στη συνέχεια, αφού έμεινε το πτώμα σε ύπτια θέση για αρκετή ώρα, κρεμάστηκε. Το ίδιο υποστήριξαν και οι ιατροδικαστές Εμμανουήλ Νόνας και Νικόλαος Καφίρης, ενώ απεδείχθη από τα ιατροδικαστικά ευρήματα ότι οι δολοφόνοι ήταν τουλάχιστον δυο. Η πρώτη δικαστική μάχη δόθηκε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Σπάρτης το 2005, το οποίο αθώωσε τον κατηγορούμενο, ενώ το 2009 και μετά τη μαρτυρία του Ιωάννη Πετρόχειλου, που είπε ότι «δεν είμαι υπερήφανος για την υπογραφή μου στην εν λόγω έκθεση, γιατί δεν διερευνήθηκε επαρκώς το πτώμα», σημειώνοντας ότι κατά παραγγελία είπε πως πρόκειται για αυτοκτονία, επεβλήθη στον κατηγορούμενο ποινή κάθειρξης 20 ετών, πλην όμως αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 30.000€ λόγω… οσφυαλγίας. Τον Ιανουάριο του 2013 το Μ.Ο. Δικαστήριο Ναυπλίου έκρινε με πλειοψηφία 4-3 ένοχο τον Κ. Χρυσικό, ωστόσο η ηθική ικανοποίηση της οικογένειας γκρεμίστηκε όταν ένα μήνα μετά, αντικαταστάθηκε η αρχική απόφαση για ποινή καθείρξεως 20 ετών, αφήνοντας ελεύθερο τον κατηγορούμενο με εγγύηση 100.000€.
Κατόπιν, η οικογένεια έκανε αίτημα αναίρεσης της απόφασης στον Άρειο Πάγο, όμως ούτε εκεί βρήκε τη δικαιοσύνη που έψαχνε.Ιωάννης Ηρειώτης: Πρωτοφανής και παράνομη απόφαση
Ο Ιωάννης Ηρειώτης, συνήγορος υπεράσπισης των πολιτικώς εναγουσών, μιλώντας στο «Π» μίλησε για την απόφαση του δικαστηρίου τον Ιανουάριο, λέγοντας πως πρόκειται για μια πρωτοφανή απόφαση, η οποία εξεδώθη με παράνομο τρόπο. «Αντικαταστάθηκε μια δικαστής χωρίς να ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία που προβλέπει η δικονομία και αυτή η συγκεκριμένη δικαστής κατά σύμπτωση ψήφισε υπέρ του κατηγορουμένου!», τόνισε ο κ. Ηρειώτης.
Σχετικά με τους λόγους για τους οποίους αφέθηκε ελεύθερος ο κατηγορούμενος ο κ. Ηρειώτης σημείωσε ότι «δεν μπορεί να αποφυλακίζεται ένας που έχει δικαστεί και σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό σε 20 χρόνια κάθειρξη για ανθρωποκτονία με το σκεπτικό ότι πρέπει να βγει έξω γιατί δεν κερδίζει χρήματα από την επιχείρηση».
Κατερίνα Γιαμπουράνη: Σκανδαλώδης εύνοια στο δολοφόνο
Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και η κόρη του θύματος και δικηγόρος, Κατερίνα Γιαμπουράνη. Σε προσωπική επικοινωνία μαζί της μας είπε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται περί «σκανδαλώδους εύνοιας» προς κάποιον που έχει καταδικαστεί εις διπλούν για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. «Εδώ άλλοι που χρωστούν στο Δημόσιο με πολύ μικρά ποσά μπαίνουν φυλακή», είπε συγκεκριμένα και προσέθεσε ότι οι συνεργοί αυτή τη στιγμή ερευνώνται και ένας από αυτούς είναι ελεύθερος. Όσο για την απόφαση του Αρείου Πάγου, τόνισε πως πλέον η οικογένεια δεν μπορεί να κινήσει καμία διαδικασία.Η οικογένεια του θύματος ξεσπάει!
Η γυναίκα του θύματος, Ελένη Γιαμπουράνη, εξέφρασε την αγανάκτησή της για την αποφυλάκιση του δολοφόνου. «Αυτοί που τον άφησαν ελεύθερο σκέφτηκαν τι μπορεί να γίνει σε μια μικρή κοινωνία;». Από τη μεριά του ο αδερφός του θύματος, Ηλίας Γιαμπουράνης, τόνισε ότι ο κόσμος οδηγείται λόγω της ατιμωρησίας να πάρει το νόμο στα χέρια του, ενώ η δεύτερη κόρη του θύματος, Κωνσταντίνα Γιαμπουράνη, σχολίασε ότι «η δικαιοσύνη θέλει ένα φονιά ελεύθερο». Καυστικός ήταν ο Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, κουνιάδος του θανόντος και εργαζόμενος της εταιρείας. «Σας το λέω: Θα επανέλθουν τα λαϊκά δικαστήρια», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του.
Ο Ηλίας Γιαμπουράνης έκανε έκκληση στον υπουργό Δικαιοσύνης να απαντήσει ποιες από τις δυο οδούς να ακολουθήσει η οικογένεια: Το θεό ή το έγκλημα προκειμένου να βρει το δίκιο της, αφού η Δικαιοσύνη δεν λειτούργησε.
«Η αστυνομία είχε το χειρότερο ρόλο»
Η ίδια η οικογένεια μας επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία έπαιξε «το χειρότερο ρόλο» στην εξέλιξη της υπόθεσης.
Όπως τόνισε ο αδελφός του δολοφονηθέντος, η αστυνομία κράτησε ένα χρόνο τη δικογραφία στα χέρια της, δεν την έθεσε στον εισαγγελέα, ενώ η Κυριακή Δημοθεοδώρου, που εργάζεται στο συσκευαστήριο εδώ και δυο χρόνια, προσέθεσε ότι όχι μόνο δεν απέκλεισε το χώρο ως όφειλε, αλλά αρνιόταν για δυο ολόκληρες ημέρες να πάρει δαχτυλικά αποτυπώματα.
Προς ισχυροποίηση ότι η αστυνομία δεν βρήκε δαχτυλικά αποτυπώματα στο χώρο ο κ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε ότι ενώ ακούμπησε τη σιδηροδοκό, δεν βρέθηκε το αποτύπωμά του! Η Κωνσταντίνα Γιαμπουράνη ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος ο φονιάς και η άρνηση της αστυνομίας να ψάξει το χώρο, την έβαλαν σε υποψίες και την οδήγησαν να πάει να ψάξει την επιχείρηση. Εκεί βρέθηκε το δεύτερο σημείωμα, το περιεχόμενο του οποίου ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με του πρώτου. Το δεύτερο σημείωμα βρέθηκε πεταμένο και σκισμένο σε μικρά κομμάτια στον κάλαθο των αχρήστων και σε αυτό ο Γιαμπουράνης έγραφε: «ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΛΕΦΤΗΣ, ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΣ ΗΜΟΥΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣΑ. Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΑ ΕΧΕΙ ΦΑΗ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ».
Η συγκλονιστική επιστολή ανθρώπων του δήμου Σικυωνίων
Σε επιστολή που συνέταξαν άνθρωποι του δήμου Σικυωνίων με παραλήπτη τον Υπουργό Δικαιοσύνης και άλλες ανώτερες αρχές αναφέρεται: «Από: Ομάδα Αγανακτισμένων Ελλήνων: Τι να διδάξουμε στα παιδιά μας; Ότι οι δολοφόνοι στην πολιτισμένη Ελλάδα του 2013 πληρώνουν και τους αφήνουν οι δικαστές ελεύθερους; Την αξιοπρέπειά μας την πήρατε, αλλά βλέπουμε με λύπη και οργή ότι ο θεσμός της Δικαιοσύνης  συνηγορεί στο να στραγγαλίσει την ανθρωπιά μας όπως στραγγαλίστηκε το θύμα Θεόδωρος Γιαμπουράνης από το δολοφόνο του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου